Friday, August 29, 2014

tips bersalin on time or awal dari due date...anyone??


Assalamualaikum

Hye all! I'm back! Setelah 8 bulan ku menyepi. Haha.. Nk terberanak dah pon. 

Banyak benda nak bebel. Tapi pening taktau nak start. Nak nak bila dah 8 bulan tak menulis. So minta maaf la ye if entry kali ni agak kelam kabut or serabut. Dah lupa lak mcm mane nak bercerita. Haha.

Dah lama gile nak membebel dalam ni tapi tahap kemalasannye masyaAllah. Tak terkira. Ni terajin update pon pasal dah bosan tahap gaban taktau nak buat ape dah. Nak baring tak selesa sgt dh.

Kandungan sy arini dah masuk usia 39 minggu 1 hari. Keadaan baby? Alhamdulillah baik n memuaskan. Keadaan ibu baby agak kureng. Dah masuk hari ke 4 batuk. Makan ubat sekali je walaupun Doc Rafi kat Hospital Umra yang bg ubat tu. Stil takut nak makan. Haha. Arini lak tetiba terselsema. Masa jumpa doc rafi semalam sikit pon tak selsema. So bila dh selsema tu mood agak swing. Badan agak lemah. Hope cpt la elok. Pening nak muntah nak demam bagai sume ade ni. Haishhh tak best sungguh. Sepanjang mengandung sikit pon tak penah demam or batuk or selsema. Ni dah hujung2 minggu ni lak kena. Takpe, bersyukur selama hampir 10 bulan ni kite sihat je. Last2 ni je diduga sikit. So jgn mengeluh. No no no.

Tanda bersalin takde lagi. Ade la sakit sikit2 kat pinggang bagai. Tp rasanye takde lg contraction. Awak tu dah la taktau contraction tu mcm mane kan. So assume je la takde lagi contraction. Sakit perut memulas tu kdg ade kdg tak. Cirit birit tu pon kejap dtg kejap hilang. Malam2 jgn ckp la. Memang dah susah nak tido. Sakit itu la, sakit ini la. Tapi selagi belum sakit yg serius takkan ku serahkan diri ke hospital. Takut kena cek jalan. Orang kata buat VE tu sakit. If buat VE then memang ade jalan dh takpela. Buatnye doc seluk tapi takde bukaan or 1cm je kan ke stress. Huhu. So selagi belum sakit yg takleh blah memang ku gagahkan saje duduk di rumah. 

Kelmarin kite baru discharge dari hospital. Kena bermalam satu malam kat wad. Sdey. Sebab hubby kat umah. N keadaan hospital sgt la tak selesa. Tu nanti insyaAllah ade rezeki kite cite kat entry lagi. 

Rasanye kena stop dulu la. Pening kepala melanda gara2 selsema. Hukhuk. Sian makyong.
Jumpa lagi ye kawan2. InsyaAllah. Doakan kite dapat bersalin normal tanpa induce n tanpa komplikasi ye. InsyaAllah. Aminnnn...

Meh belanja satu dua tiga empat lima enam gambar. Sempat lagi. Hahaha