Wednesday, January 30, 2013

Santai di Pejabat


Assalamualaikum






Pose santai di pejabat. Okey saya memang sedang stress dgn ofis. Bye2!


Tuesday, January 29, 2013

Doa Untuk Pasangan


Assamualaikum

Doa yang bermanfaat dari Ustazah Siti Nor Bahyah dalam Semanis Kurma. Surah Al- Imran, ayat 31.



Doa ini dibaca untuk bagi pasangan kita sayang kat kita. InsyaAllah. Boleh dibaca sambil kacau gulai / sup / bubur dan sebagainya sebelum dihidangkan kat suami tercinta. Atau selepas solat. Atau masa buat air untuk suami. Bila-bila sahaja. Para suami juga boleh membaca untuk isteri. Moga cinta yang dibina sentiasa mekar bersama rahmat Allah. InsyaAllah.. Aminn...

Sekian.


Tetapkan Hati Kami Ya Allah...


Assalamualaikum








“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya”
(Surah Ali Imraan [3]: 8 )






Sesungguhnya doa itu senjata orang mukmin...


Bisikan Syaitan..


Assalamualaikum

Ya Allah, besar sungguh dugaan dalam alam pertunangan ini. Besar sungguh kuasa bisikan syaitan laknatullah! 

Ya Allah, seandainya benar DIA adalah teman terbaikku dunia akhirat dan DAKU teman terbaiknya dunia akhirat maka Kau tetapkanlah hati kami dalam urusan yang sedang kami rancang. Kuatkan lah hati kami dalam menempuh dugaan-dugaan semasa alam pertunangan. Janganlah Kau pesongkan hati kami Ya Allah. Janganlah Kau lemahkan iman kami terhadap bisikan-bisikan syaitan durjana Ya Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar rintihan hamba-hambaMu, Kau Maha Memakbulkan doa hamba-hambaMu. Maka ku mohon agar Kau makbulkan doaku ini Ya Allah....

Amin Ya Rabbal Alamin...








Sekian.


Mari Memasak!


Assalamualaikum

Cuti hujung minggu ku dipenuhi dengan agenda masak memasak. Yehaaa! Dah lama sangat rasanye tak masak. So dengan kerinduan yang melampau terhadap kuali so saya balun kuali saya siap2. Tiga hari berturut saya memasak! Sabtu, Ahad n Isnin (Cuti Maulidur Rasul).


Day 1 : Masak simple je

1) Sambal Sardin (lupa nak amik gambar)
2) Sambal Tempe + Ikan Bilis + Kentang (pon tak amik gambar)


*saya ni boleh dikatakan hantu sardin gak la. Bila rasa takde selera, sardin je la yang mampu membuka selera ku. Tapi masalahnya nak sardin masakan sendiri. Bukan kedai, bukan orang lain. Kesian kan?

So saje masak sardin n sambal tempe kegemaranku. Tengah2 masak En Tunang SMS n tanya saya makan ngan sape tu. Sorang la cik abang. Saya sorang je kat umah saya. So saya offer die makan masakan saya sebab ade lebih. Die setuju. Pas die abis keje saya pon g la hantar makanan kat die. nd guess what? Die buat 'thumbs up' kat saya depan kawan2 die masa die makan tu. Die kata dua2 sedap *senyum sampai ke telinga*

Pastu saya pon tanya die masa nak balik tu la. Ape lauk kegemaran awak? Die kata Sambal Tumis Udang Petai. Ok, esok saya masak!



Day 2 : 

1) Sambal Tumis Udang Petai




*bawak lauk ni g tempat kerja En Tunang sebab kesian kawan2 die takde duit nak makan hujung2 bulan ni. Huhuhu. Pastu pikirkan En Tunang asyik makan makanan yang sama je kat foodcourt tu. Kesian la pulak kan. Walaupun En Tunang tak kasi susahkan diri hantar lauk ni tapi saya tetap berkeras nak anto. Saya memang degil. 

Pastu bila otw tu En Tunang bole SMS kata kawan die n die dah lapar. Terliuq kot memikirkan Sambal Tumis Udang Petai yang otw ke sana. Huhuhu. Lepas je anta baru beberapa minit die SMS kata lauk tu sgt sedap n dah licin dorg makan! Kawan die siap kaut kuah2 kat tupperware tu. Wahh senyum lebar la chef! Tiada perkara yang lebih mengembirakan bila melihat orang makan masakan kita sampai licin. Lebih2 lagi orang yang kita sayang *wink*wink*



2) Mee Goreng Basah




*makanan ni untuk tatapan diri sendiri sahaja. Sebab saya masak agak lewat dalam kul 9 / 10 malam. Sendiri rasa. Not bad. Ok puji diri sendiri. Hehehe.


Day 3 :

1) Ayam Masak Merah






2) Sambal Tempe + Ikan Bilis (without kentang sebab malas nak kopek kentang)






Nampak sedap kan?? Walaupon rasa die memang sangat sedap. Huahuahua. *perasan sekejap*

Tapi memang kena puji dengan Ibu, En Tunang n kwn2 En Tunang. Tu yang lagi ligat memasak tu. Hehehe. Saya masak lebih dengan niat untuk bagi bakal mak mertua dan family rasa. Semua puji! En Tunang makan sampai 4 ketul ayam ok! Ibu pon kata sedap. Yeayyyy!

Nak resipi?? Rasanye semua org tau masak lauk2 di atas kot. Simple lauknye kan. Saya pon amik resipi dari blog2 orang. Ingat tu ingat tapi utk menguatkan hujah so saya still refer pada blog orang lain. Tapi if ade sape2 nak resipi saya akan tuli pada entry yang akan datang la ye. If ade yang mintak la. If takde saya malas la nak tulis. Kikiki ;p

Saya ni bukan terror masak pon. Arwah mak memang tak dinafikan masak ape pon sume sedap! Tapi saya cuba mencuba je la utk masak. Yela nak kawin kan. Orang kata if nak jaga suami, kena jaga perut die dulu. Ingat sampai mati! InsyaAllah :)


Sekian.


Asam Pedas Pari

 

Assalamualaikum

Okey copy paste dulu resipi ni dari blog DapurKu Sayang. Sebab nak try masak Asam Pedas. Tak penah lagi try masak asam pedas sebab rasa susah je. Pape pon kita try dulu k?? Chaiyokk2!

 

Asam Pedas Pari

Salam....hari ni teringin sangat nak makan asam pedas pari. Kebetulan hubby ada belikan 2 ketul ikan pari 2 hari lepas. Nasib baik ikan pari ni jenis yang tak hanyir dan senang nak cuci. Kalau tak, terbantutlah selera ni...hehe. Lauk lain yg tak masuk dlm n3 kali ni ialah ayam goreng sayur tauhu/taugeh.

Apa2pun ikan masak asam pedas ni mmg sedap dan menjadi kegemaran kami sekeluarga terutamanya hubby. Dialah yang mengajar dyg masak asam pedas ni ketika mula2 kenal dulu...hehe...jgn main2, dia tu terer masak tau...cuma skrg ni dia terlalu sibuk dgn kerja , jadi, dia serahkan semua hal2 memasak ni kpd dayang. Hmmm,...apa2 jelah.... :)

Bahan-bahan :
  • 2 ketul ikan pari (dipotong ikut suka)
  • 1/2 labu bawang besar*
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia muda*
  • 1 batang serai*
  • 2 sm kunyit hidup*
  • 3-4 sb cili kering kisar
  • 1 batang serai (diketuk)
  • sedikit daun kesum dan hirisan bunga kantan
  • 3-4 sb air asam jawa
  • air secukupnya
  • sedikit bendi (dibersihkan)
  • 1 sudu makan gula
  • garam secukupnya
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
Cara-cara :
  1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk/kuali. Tumis serai, bahan2 kisar serta cili kering hingga pecah minyak(tumis lama sikit dgn api perlahan...barulah sedap).
  2. Masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
  3. Masukkan ikan pari bunga kantan dan dun kesumi. Kacau sedikit dan biarkan ia merendidih.
  4. Masukkan garam, gula, asam jawa dan sayur bendi.
  5. Akhir sekali masukkan tomato dan masak lagi selama 10 saat dan tutupkan api.
  6. Sedia utk dihidangkan.
***utk mengurangkan bau hanyir ikan, rendam ikan bersama sedikit tepung gandum dan perahan limau kasturi selama 20 minit dan kemudian dibilas bersih. Selamat mencuba.

Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2009/08/asam-pedas-pari.html#ixzz2JLIXPOCA
Under Creative Commons License: Attribution

Monday, January 21, 2013

Atmosphere 360° Revolving Restaurant



Assalamualaikum







KLCC dari Atmosphere 360


Gadis manis di kaunter tiket Atmosphere 360


Dalam Lif




Barat dan Timur (Bihun & Pasta)

Asam Pedas Ekor, Roasted Duck

Pilihan Salad

Bebola Daging

Tempura!

Ikan

Salad Lagi

Fiza tersenyum riang

Zana & Syida

cantik betul

Sup ekor yang sangat awesome

Apakah minuman ini?






Butter Prawn

Serawa Durian & Pulut

Ini rupa pulut + serawa

kek sini kek sana


Pemandangan dari pelantar pemandangan

Teringin sangt2 nak makan kat Restoran Berputar ni. Hukhukhuk. Saya jenis yang suka tengok pemandangan luar pada waktu malam. Alangkah bahagianya if dapat makan kat sini. Pada waktu malam sambil seseorang menghulurkan sejambak bunga dan sebentuk cincin pada saya dan mengucapkan," Will u marry me?" Ok perasan!

Dah lepas pon ok detik2 itu. Dalam mimpi je laaa... Kikiki

Sekian.

*btw gambar2 di atas di copy paste dari blog seseorang yang tidak ku kenali. Huhuhu. Minta izin share ye blogger yang baik hati *wink*wink*


Sunday, January 20, 2013

Sebelum dan Selepas



Assalamualaikum


Si Dia dulu dan kini. Salah siapa?? (-_-!).




But the problem is die takmo ngaku yang die semakin berisi. Padahal die sedar yang seluar die makin ketat! Hahaha. Tapi saya suka! Berisi gemuk kan tandanya bahagia! (^_^)

Sekian.



Happy Birthday Sayangku.. *outdated post*


Assalamualaikum

Lupa pulak nak cite pasal besday En Tunang. Hehehe. Aritu 03.01.2013 yang jatuh pada hari Khamis adalah ari jadi En Tunang yang ke 28 tahun. Baru masuk tahun baru dh tua dah dia. Saya ni baru 2 bulan merasa umur 27 tahun, die dah melangkah ke 28 tahun. Kesiannn...

Saya beli hadiah die masa cuti tahun baru 01.01.2013 aritu. Masa tu die keje.So ade la masa utk belikn hadiah die. Pk punya pk nak beli ape tetiba die SMS mcm ni, " topi saya dah koyak la.." wahh hint ke cik abg! Hehehe.















Sekian.