Tuesday, January 29, 2013

Mari Memasak!


Assalamualaikum

Cuti hujung minggu ku dipenuhi dengan agenda masak memasak. Yehaaa! Dah lama sangat rasanye tak masak. So dengan kerinduan yang melampau terhadap kuali so saya balun kuali saya siap2. Tiga hari berturut saya memasak! Sabtu, Ahad n Isnin (Cuti Maulidur Rasul).


Day 1 : Masak simple je

1) Sambal Sardin (lupa nak amik gambar)
2) Sambal Tempe + Ikan Bilis + Kentang (pon tak amik gambar)


*saya ni boleh dikatakan hantu sardin gak la. Bila rasa takde selera, sardin je la yang mampu membuka selera ku. Tapi masalahnya nak sardin masakan sendiri. Bukan kedai, bukan orang lain. Kesian kan?

So saje masak sardin n sambal tempe kegemaranku. Tengah2 masak En Tunang SMS n tanya saya makan ngan sape tu. Sorang la cik abang. Saya sorang je kat umah saya. So saya offer die makan masakan saya sebab ade lebih. Die setuju. Pas die abis keje saya pon g la hantar makanan kat die. nd guess what? Die buat 'thumbs up' kat saya depan kawan2 die masa die makan tu. Die kata dua2 sedap *senyum sampai ke telinga*

Pastu saya pon tanya die masa nak balik tu la. Ape lauk kegemaran awak? Die kata Sambal Tumis Udang Petai. Ok, esok saya masak!



Day 2 : 

1) Sambal Tumis Udang Petai




*bawak lauk ni g tempat kerja En Tunang sebab kesian kawan2 die takde duit nak makan hujung2 bulan ni. Huhuhu. Pastu pikirkan En Tunang asyik makan makanan yang sama je kat foodcourt tu. Kesian la pulak kan. Walaupun En Tunang tak kasi susahkan diri hantar lauk ni tapi saya tetap berkeras nak anto. Saya memang degil. 

Pastu bila otw tu En Tunang bole SMS kata kawan die n die dah lapar. Terliuq kot memikirkan Sambal Tumis Udang Petai yang otw ke sana. Huhuhu. Lepas je anta baru beberapa minit die SMS kata lauk tu sgt sedap n dah licin dorg makan! Kawan die siap kaut kuah2 kat tupperware tu. Wahh senyum lebar la chef! Tiada perkara yang lebih mengembirakan bila melihat orang makan masakan kita sampai licin. Lebih2 lagi orang yang kita sayang *wink*wink*



2) Mee Goreng Basah




*makanan ni untuk tatapan diri sendiri sahaja. Sebab saya masak agak lewat dalam kul 9 / 10 malam. Sendiri rasa. Not bad. Ok puji diri sendiri. Hehehe.


Day 3 :

1) Ayam Masak Merah






2) Sambal Tempe + Ikan Bilis (without kentang sebab malas nak kopek kentang)






Nampak sedap kan?? Walaupon rasa die memang sangat sedap. Huahuahua. *perasan sekejap*

Tapi memang kena puji dengan Ibu, En Tunang n kwn2 En Tunang. Tu yang lagi ligat memasak tu. Hehehe. Saya masak lebih dengan niat untuk bagi bakal mak mertua dan family rasa. Semua puji! En Tunang makan sampai 4 ketul ayam ok! Ibu pon kata sedap. Yeayyyy!

Nak resipi?? Rasanye semua org tau masak lauk2 di atas kot. Simple lauknye kan. Saya pon amik resipi dari blog2 orang. Ingat tu ingat tapi utk menguatkan hujah so saya still refer pada blog orang lain. Tapi if ade sape2 nak resipi saya akan tuli pada entry yang akan datang la ye. If ade yang mintak la. If takde saya malas la nak tulis. Kikiki ;p

Saya ni bukan terror masak pon. Arwah mak memang tak dinafikan masak ape pon sume sedap! Tapi saya cuba mencuba je la utk masak. Yela nak kawin kan. Orang kata if nak jaga suami, kena jaga perut die dulu. Ingat sampai mati! InsyaAllah :)


Sekian.


No comments:

Post a Comment