Tuesday, June 28, 2011

saya rindu....




Saya rindu… Saya rindu pada insan yang benama ‘IBU’… Saya rindu pada insan yang bernama ‘AYAH’… Saya rindu pada ibu bapa saya… Saya rindu pada mak abah saya…

Mak… Abah…

Anne rindukan Mak Abah… Anne perlukan Mak Abah sekarang….. Anne sangat2 perlukan Mak Abah sekarang… Lepas Mak Abah pegi, mcm2 berlaku dlm hidup Anne… Macam2 benda yang jadi pada Anne… Byk perubahan yang dh berlaku pada Anne… Anne dah tak ceria macam dulu… Anne dah tak bersemangat mcm dulu… Anne dah tak sihat mcm dulu… Anne dah berubah… Anne rasa kosong… Anne rasa sunyi… Anne rasa dah takde sape2 sayangkan Anne kat dunia ni… Dah takde sape2 yang paham Anne macam Mak Abah paham Anne… Dah takde sape yang mampu sayangkan Anne macam Mak Abah sayangkan Anne… Anne rasa macam Anne dah takde sape2… Anne sedey sgt… Anne rasa tertekan sgt lepas Mak Abah pegi… Anne tak salahkan takdir… Anne cuma nak mengadu… Anne cuma nak luahkan perasaan Anne… Anne terima pemergian Mak Abah… Cuma kadang2 sbg manusia biasa, kite rasa sedey… Rasa tertekan… Rasa perlu meluahkan…

Kadang2 ble tertekan Anne rasa nak balik umah… Nak balik kampung jumpa Mak Abah… Nak cari ketenangan… Duduk sana 2,3 hari… Dapatkan kekuatan dari Mak Abah… Tapi takde… Dah takde semua tu… Mak Abah dah takde… Kampung pon dah takde… Mak… Abah… Tau tak? Kadang2 ble Anne rindukan sume tu, selain dr pegi kubur Mak Abah, Anne singgah umah lama kita… Anne jalan2 sekitar Jenaris… Semenyih… Kajang… Utk imbau balik kenangan ngn Mak Abah.... Anne bayangkan masa Mak Abah ade… Anne imbau balik kenangan2 lama… Itu je yang mampu Anne buat utk mengubati rindu Anne pada Mak Abah… Anne selalu rasa rindu pd kehidupan berkeluarga… Rindu semua tu… Kwn2 Anne kdg2 mesti tanya… “Awk balik mane weekend aritu?” Utk ckp Anne blk umah Abg Long atau Rinie atau Mat pun kdg2 Anne rasa segan… Bukan sebab ape… Tp sebab Anne tak sama ngn dorg… Dorg ade kampung… Anne dah takde… Lagipun Anne tak nak diorang simpati kat Anne… Anne tak suka… Sebab tu Anne buat2 hepi je bila ngan dorg… Tapi nasib baik Anne stil ade abg2 n kakak2… Ade jugak tempat utk Anne pegi kdg2…

Mak… Abah…

Anne selalu pkkan Mak Abah… Anne selalu mimpikan Mak Abah… Bila Anne susah hati… Anne tertekan… Anne mesti akan mimpikan Mak Abah… Anne akan mimpikan Mak Abah sampai Anne menangis dlm tidur… Sedar2 airmata Anne mengalir n mata Anne dah basah… Bila Anne mcm tu, maknanye Anne mmg sgt2 tertekan time tu… Anne banyak pendam perasaan sekarang ni… Anne taktau nak luahkan kat sape… Sampaikan ade kwn Anne kata yang Anne ni terlalu perahsia… Mas pulak kata sejak arwah Abah meninggal Anne jadi garang… Cepat marah… Anne pon taktau la nape… Tertekan kot… If Mak Abah nk tau, lepas Abah meninggal thn lps, Anne jadi tak lalu makan… Anne selalu sakit2… Anne selalu muntah2… Selalu tak makan… Sampaikan berat badan Anne turun sampai 10 kg dalam masa tak sampai setahun… Semua org ckp Anne kurus… Sampai Anne dah lali… Dan sebab tu jugak, Anne dapat sakit… Sakit yang hampir sama mcm mak… Iaitu Ulser Perut… Tp Alhamdulillah Anne baru pd peringkat permulaan je… Anne dah cek dgn doctor… Dah buat Endoskopi… Doktor kata dalam perut Anne ade radang… If tak jaga, takut jadi teruk mcm ulser… Anne risau… So Anne cuba jaga makan… Tp kdg2 tu tetap tak bole… Tetap tak selera… Ntah la… Anne pon taktau bila Anne akan kembali mcm dulu... Anne taktau bila Anne nak ceria balik macam dulu…..

Mak… Abah…

Anne doakan Mak Abah sentiasa tenang dan berada di bawah rahmat Allah SWT… Anne akan sentiasa doakan Mak Abah… InsyaAllah… Soryla Anne luahkan sume ni… Soryla kalau nampak Anne mcm tak kuat… Sepatutnya Anne kuat… Tp ntah la… Macam2 berlaku di sekeliling Anne… Kdg2 Anne rasa macam semua org buli Anne... Mentang2 Anne dah takde Mak Abah... Mentang2 Anne dah takde tempat nak pegi... Anne tertekan... Sebab tu kdg2 Anne jadi lemah n rasa perlukan Mak Abah… Sebab Mak Abah je yang mampu sayang Anne tanpa berbelah bagi sekarang ni… Kasih sayang yang takkan penah putus… Takkan penah pudar… Sume dari Mak Abah… Anne minta maaf if kdg2 Anne jadi tak kuat… Maafkan Anne… Mak… Abah…. ;(

28 Jun 2011 (Selasa)
22:36



*sory if luahan saya kat atas ni agak keterlaluan..tetiba saya rasa nak luahkan semua ni..rasanye tak salah…sebab ni blog saya kan.. Jd if ade sape2 yang kurang berkenan dgn luahan saya, saya minta maaf..*

Thursday, June 23, 2011

Transformers 3: Dark Of The Moon


Transfomers 3: Dark Of The Moon is coming!! Yeayyy... Tak sabar nak tgk. Dah lama I tak jumpa my BFF, Shia Labeouf!




Hensem kan die?? Ini la BFF saya. Boy Friend Forever! Dah lama saya minat die. Before cite Transformers lagi. Masa tu die berlakon TV Series kat Disney Channel. Cite 'Even Stevens'. Die jadi Louis Steven time tu. Sngat cute ok? Die kecik lagi masa tu. Budak2 lagi. Ngan hidung die yang kembang2 dlm cite tu. Sgt comel!




Comel kan? Dengan hidung kembangnye, rambut kerinting yang kembang lagi. Hehe. Cute sgt! Ok, cukup2 la tu puji. Tapi mmg cair la if tgk die ni. Dari die kecik sampai la die besar. Huhuhu.

Ok, pasal Transfomers 3: Dark Of The Moon. Release on June 29. Next week! Weeee~ Tak sabar nak tgk! Nak make sure, mesti tgk on the first day itself! Nak beli tiket online 2 days before the movie. Ok, kat bwh ni trailer sepanjang cte Transfomers 3: Dark Of The Moon. And saya include trailer video from You Tube. Enjoy!

cute bumblebee




the heroin. tak comel sgt la.hehe
transformers 2

previous heroin. cantik gle!

Megan Fox in Transformers 2

Wednesday, June 22, 2011

mimpi pelik...

Malam tadi saya mimpi pelik. Straight to the point je la k? Hehe. Saya mimpi saya dinikahkan secara senyap2 tanpa pengetahuan saya dengan seseorang. Pelik tak? Tanpa pengetahuan saya, tetiba saya dah nikah dgn seorang lelaki. Secara tiba2 saya dah ade seorang suami. Masalahnye tanpa pengetahuan. Yela, akad nikah kan, lelaki yang lafazkan. So that means, lelaki tu melafazkan akad nikah tanpa disaksikan oleh saya dan tanpa pengetahuan saya. Boleh ke jadi macam tu? Ish, if boleh memang horror la dunia ni. *tepuk dahi*

Tapiii......... Perkara ni diketahui oleh family saya. Siap diwalikan oleh arwah abah lagi. Dalam mimpi tu arwah abah hidup lagi la. So die walikan pernikahan tu. Kira sah ke tak ek kalau mcm tu? Tak penah terpikir dek akal lak mcm tu. Huhuhuhu. Merepek la mimpi tu. Tapi lepas nikah tu pun saya tak jumpa 'suami' saya tu. Dalam seminggu gak la langsung tak jumpa. Saya taknak jumpa pon! Huhu. Sedey kot. Tetiba tanpa pengetahuan kite, kite menjadi isteri kepada seseorang yang asing bagi kita. Macam kena kahwin paksa pon ade. Masalahnye ni tak sempat nak tolak pon sebab takde sape2 bgtau. Semua sorok n diam. Tup2 dah jadi isteri. Ishhh, nauzubillah! Kalau bole, biar lah kita berkahwin dgn seseorang yang kita kenal n kite sayang n boleh terima sepenuh hati. Memang betul org kata elok bercinta lepas kawin. Betul. Tapi before kahwin pon kena kenal hati budi. Bercinta sebelum kahwin pon bukan bermaksud selalu keluar dating, berpegangan tgn, bersentuh2an. Bukan tu maksud saya. Maksudnya, asal jiwa rasa serasi n bole terima pon cukup. Takkan tetiba nak jadi isteri kepada seseorang yang kita rasa, nak pandang muka die pon tak bole kot? Nak paksa? Mane bole. Nak pura2? Pon tak boleh. Dah kira menderhaka dengan suami dah kalau macam tu. Yela, takkan nak layan secara terpaksa n tak ikhlas kot?? Ape maknanye rumah tangga kalau mcm tu kan? Emm ntah la. Saya ni pon jahil lagi. Cumanye yang saya nak cite kat sini, asal la tetiba dapat mimpi pelik mcm tu. Huhhuhu.

And the worst thing is, org yang jadi suami saya dlm mimpi tu. Nak tau sape? Sebut nama pon cnfrm korang tak kenal. Nama die 'F'. Saya sangat tak suka die ok?? He's very annoying! Lately ni die add saya dalam Facebook. Saya approved sebab die ni kira my fren gak la masa sekolah rendah dulu. Die ni satu taman ngan saya. Desa Sri Jenaris. And sama sekolah agama ngan saya. Sekolah Rendah Agama Sungai Kantan. Die ni tua dari saya. Tua setahun kot. Masa tu die sangat la alim (sekarang taktau la.) Die salu jadi imam kat sekolah. Bayangkan sekolah rendah lagi dah jadi imam. N die ni selalu jadi model untuk solat. Ustazah n Ustaz selalu panggil die utk jadi demo utk solat. Bole dikatakan satu sekolah la kenal die. Die ni paling alim la time tu. Ustaz n Ustazah sume cnfrm2 la suka kat die kan. Then dalam last week die ni add my sister dalam fb. My sis tanya "ko kenal lagi tak 'F'?? Yang duduk Jenaris tu?? Ala2 alim masa kecik dulu." Saya memang jenis suka ingat orang. Saya pon jwb la, "Haa, kenal..'F' Vijaya tu kan??Nape??" My sis kata, "Die add Mas dalam fb ok??Dah gemok dah die sekarang. Dulu hensem!" Hahaha. Memang dulu mamat tu boleh dikategorikan sbg hensem la. Hensem, putih. Ramai minat die. But not me. Saya tak minat. Sebab saya admire org lain masa tu. Hahaha. Ok, back to the topic. Esok lusa pastu my sis kata si 'F' ni asyik ajak die kuar. My sis cnfrm2 la tak layan. Esok lusa pastu mamat tu add sy dalam fb. Ok, sebab kenal, so saya pon approved. Lepas approved je terus die PM (private message) saya kat fb. Just tulis 'Salam'. Aik, tetiba je. Agaknye nak mintak tlg saya utk ngorat my sis kot. Yela, kitorg masa kecik dulu tak pnh bertegur ok? Macam mane lak die boleh kenal gue. My sis maybe la. Dorg sebaya. Penah sekelas kot. Saya tak penah tegur ngn die. So PM tu diabaikan. N saya update fb mcm biasa. Tup2 petang tu die PM lagi. Same thing. Just 'Salam'. Saya pon garuk kepala. Die nak ape ni? If  nak ngorat mas, terus la tanya terus. Ni just 'Salam'. Malas la nak layan. Saya suka yang straight to the point je. N to be frank, saya dah malas nk jd org tengah utk Mas lagi. Sebab Mas tu if die taknak, mmg sampai mati la die takkan layan. Huhu. Tu yang malas nak layan PM die tu. Hahaha. Saya ni if PM org2 yang saya tak kenal mmg malas nk balas. PM yang tek penting. Sebelum2 ni pon PM yang nak kenal ke, ape ke, mmg sy ignore. Bukan menyombong. Tapi taknak get involve ngn mereka yang kita tak kenal n taktau hati budi. Ntah baik, ntah jahat. Kita taktau niat dorg. Baik ke, jahat ke. Drpd kite terpedaya n melibatkan diri dgn perkara yang tak sepatutnye, baik kite prevent awal2 kan. Ok, so conclusionnye, PM si 'F' tu dibiarkan sepi tanpa balasan. Nak marah sebenarnya. Sebab org dah tak balas, paham2 la. Huhu. Jahat ke sy ni? No la. For me tak kot. Orang perempuan memang kena hati2 dgn stranger. I don't talk to stranger! Cewahhh..

Haaa, itu la ceritanye. Tapi, macam mane leh mimpi mamat tu jadi laki saya lak?? Adoiii.. Horror...Horror... Kalau mimpi Aaron Aziz jadi laki saya ok gak. Memang taknak bangun kot dari tido! Ahakss! *tepuk dahi*

takziah to my fren, 'Z'...

Pagi2 dikejutkan dgn berita yang sedey. One of my opismate kehilangan anak tersayang. Allah lebih menyayanginya. Paling tragis adalah anak tu adalah first baby die dan husband. Cerita die macam ni. Malam tadi my fren, 'Z' ni pegi hospital. Die dah mengandung 8 bulan. By rite, due die on July. Tapi tah cane tah die kena deliver awal. Masalah air ketuban kot. Pasal ape, tak sure la. Maybe dah pecah. Tak sure, sory. Then die ke hospital swasta. Tapi hospital swasta taknak amik. Diorg suruh refer ke hospital kerajaan. Then sampai kat hospital kerajaan, agaknye doktor taknak baby lemas, so doktor pun decide utk operate. Kuar la baby tu dgn selamat dalam jam 4 pagi. Then 4 jam lps tu, dlm kul 8 pagi ni, baby tu meninggal.. :(   Innalillahi wainna ilaihi rojiun........... 

Moga tabah lah beliau berdua. Husband si 'Z' ni sama opis ngn die. Hari2 nampak diorg pegi n balik keje sama2. Makan pon salu berdua, sama2. Sweet sgt tgk dorg ni. Last Saturday saya keje. Ade brainstorming kat Holiday Villa Hotel & Suites, Subang. Sekali dengan diorg la. Tgk perut si 'Z' tu elok je membesar dgn baik. Comel je tgk. Saya suka tgk org pregnant. Nampak mcm comel sgt. Diorg 2 org pon nampak hepi. Tak sabar kot nak tgu kelahiran cahaya mata sulung. Tapi apa kan daya, Allah lebih menyayangi anak mereka. Saya just doakan moga tabahlah mereka berdua. Bagi saya, dugaan yang diorg hadapi ni sgt berat n perlukan ketabahan dan kesabaran yang sangat kuat. Kalau saya, taktau la nak kata ape. Nauzubillahiminzalik! Mintak jauh la. Cukup2 la 2 kehilangan besar yang saya hadapi dalam hidup ni ;(  Tapi if itu yang Allah takdirkan, sape la saya utk menolak. Kena la terima dengan penuh tabah. Penuh redha. Ya Allah, kuatkan lah hambaMu ini dalam menempuhi liku2 hidup di dunia ini. Jadikan lah hamba seorang insan yang redha. Aminnnn...



*rasa sedey n sayu sgt tgk gambar baby...nak baby sendiriiiiii..hukhukhuk.. (-_-) *

hadiah



Cantik kan gelang ni? Someone gave me this.. Tqvm. Seriously sangat cantik. Sangat simple but nice n lovely. Kawan saya ni baru balik dari Sabah. Tup2 die balik, die bagi gelang ni. Ingat jugak kat kawan die yang sorang ni. So sebagai tanda penghargaan, saya upload hadiah die ni dalam blog saya. So if ade sape2 nak rasa dihargai mcm ni, silalah bagi hadiah kat saya ye! ;p

Sekian.

Tuesday, June 14, 2011

Gempa Bumi!!

Gempa 5.9 magnitud gegar Sumatera Utara 

KUALA LUMPUR: Gempa bumi bermagnitud 5.9 melanda Sumatera Utara 8.08 pagi tadi dengan gegarannya dirasai di sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka, demikian kenyataan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, sebentar tadi.
___________________________________________________________________

 

Gegaran ni dirasai di Bangunan SUK, Shah Alam.masa pukul 8.15 pagi mcm tu la, tengah buat2 keje ngadap PC ni tetiba rasa mcm pusing2 kepala ni. Ingat saya yg pusing n pening. terpikir gak, "ehh nape rasa cm tak stabil ni? Agaknye kepala ni tak stabil kot. Pening tak ckup tido rasanye." emm biarla..buat keje mcm biasa. Then tetiba rasa mcm goyang lagi. tapi lagi kuat. sampaikan pc n meja ni mcm bergoyang sekali. ehh, asal ni?? Time tu jugak opismate yang lain sume bising kata, "weehhh goyang wehh bangunan ni!!" Saya ape lagi, terus kuar bilik n tengok keadaan. Satu opis kecoh rasa gegaran tu. OMG!! Bangunan SUK bergoyang ok?? 

First time saya rasa gegaran mcm tu seumur hidup saya. Biasa nye tgk berita je. Kali ni sendiri rasa. then dengar cite ramai dah turun. Kitorang kat tingkat ni stil tak turun. Nak tunggu arahan la kononnye. SYMP la katakan! Hehe. Lama2 tu rasa tak sedap hati. Mcm ramai sgt je kat bawah tu. Last2 saya ckp kat diorang, "jom la turun. risau lak saya.." Sat g terimbus hidup2 lak kat atas ni. Choiii! Tinggi ok floor kitorg. Lagi tinggi lagi la rasa gegaran tu kan. Turun bawah mmg dah ramai la. Kat bawah ni adalah gambar bukti sepanjang kejadian. Cewahhh!





sempat posing ok??

bergambar di belakang bangunan SUK wit Aisyah

belakang kami ade bomba..weee..

bomba penyelamat kami!

bangunan SUK yang bergoyang





warga SUK


me with aisyah


wit pengantin baru, Kak Sha ;)

tu dia org penting Selangor..



Pas setengah jam or sejam camtu, ktorg dibenarkan naik opis balik. Tup2 dalam kul 11.15 pagi, rasa lagi gegaran. Lebih kuat dari tadi! Ape lagi, dgn kaki yang menggigil ni terus amik beg n turun bawah. Kali ni org tak berlengah. Sebab mmg sgt kuat berbanding ngn first tadi. Tak lama tu bomba dtg balik. Sejam pastu bomba discus ngn dato' suk kat dewan annex. Pastu dorg keluar n buat announcement.


Dato' SUK Selangor buat announcement



Dato' SUK kata tak siapa dibenarkan masuk opis sampai jam 2.00 petang. Sebab bomba menjangkakan gegaran ke3 akan menyusul tak lama lagi. So kitorang pon terus keluar g makan. Dalam kul 12.30 sampai 2 ptg. Dalam 2.20 baru leh masuk opis balik.

Lupa nak cakap. Salah sorang dari abg bomba yang menyelamatkan kitorg, adalah adik kepada bestfren ku, Nurdhiya Iylia. Angah. Angah dh banyak kali datang sini. boleh pulak ternampak si Angah tu. Dua2 trip tu die ada. Borak kejap ngn Angah then terus gi makan. Tetiba rasa mcm berbangga n kagum tengok bomba2 yang ada. Bertungkus lumus menyelamatkan nyawa orang. n tetiba rasa berbangga menjadi adik kepada seorang ahli bomba (^_^).

Sekian. 

Monday, June 13, 2011

Terima Kasih Allah...



Banyak perkara yang membuka mataku sejak kebelakangan ini. Terima Kasih Allah. Kata-kata 'Terima Kasih Allah' sangat sesuai menggambarkan perasaanku pada ketika ini.Alhamdulillah. Terima kasih di atas nikmat dan rahmat yang Kau berikan. Terima kasih di atas pertolongan dan bantuan yang Kau berikan selama ini. Betapa hambaMu ini sangat lalai dan sangat buta selama ini Ya Allah. Ampunilah hambaMu ini Ya Allah.... ;(


Terima Kasih Wahai Tuhanku,
Yang sentiasa melimpahkan rahmatNya,
Membenarkan aku menghadapMu Tuhan,
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang...

Untuk bercakap denganMu Tuhan,
Mengizinkan ku minta padaMu,
Memuja-memuji sepenuh hatiku,
Memohon munajat padaMu Ya Rabbi...

Tapi aku khuatir ketika menghadapMu,
Tidak pula pandai beradab denganMu,
Aku mula bimbang kalau aku derhaka,
Dalam ketaatan bukan rahmat dariMU yang ku dapat...

Tapi ku kan dapat kemarahan-Mu,
Ya Rabbal Alamin,
Maafkanlah aku...

*Mawaddah*

*rasa sangat terharu setiap kali dengar lagu ni...lagu yang pnh jadi favorite ku satu tika masa dulu...makin lama hidup di dunia ni makin lalai dan makin alpa...Astaghfirullahalazim....* 
Ampunilah dosa-dosa hambaMu ini Ya Allah...aminnn... ;(


Thursday, June 2, 2011

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...Thank You Allah.....


I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you

Ooo Allah, you brought me home
I thank you with every breath I take

الحمد لله
All praises to Allah

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you


الحمد لله
All praises to Allah

Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you gave me hope


Ooo Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home

الحمد لله
All praises to Allah

الحمد لله 
__________________________________________________________________

Alhamdulillah...one of my fav song by Maher Zain...dalam banyak2 lagu Maher Zain, lagu ni lagu yg plg saya suka...sbbnye lagu ni memberikan saya kekuatan setiap kali saya dengar...lagu ni mendorong saya untuk jadi insan yang redha dengan setiap dugaan dan ujian yang Allah berikan....saya rasa tenang setiap kali dengar lagu ni...jadi tenang, redha...alhamdulillah...thats why saya sangat suka lagu ni...setiap kali rasa sdey atau down, lagu ni mesti saya pasang...saje nak share lagu fav saya ngan sume... :)

Sekian.