Tuesday, June 14, 2011

Gempa Bumi!!

Gempa 5.9 magnitud gegar Sumatera Utara 

KUALA LUMPUR: Gempa bumi bermagnitud 5.9 melanda Sumatera Utara 8.08 pagi tadi dengan gegarannya dirasai di sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka, demikian kenyataan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, sebentar tadi.
___________________________________________________________________

 

Gegaran ni dirasai di Bangunan SUK, Shah Alam.masa pukul 8.15 pagi mcm tu la, tengah buat2 keje ngadap PC ni tetiba rasa mcm pusing2 kepala ni. Ingat saya yg pusing n pening. terpikir gak, "ehh nape rasa cm tak stabil ni? Agaknye kepala ni tak stabil kot. Pening tak ckup tido rasanye." emm biarla..buat keje mcm biasa. Then tetiba rasa mcm goyang lagi. tapi lagi kuat. sampaikan pc n meja ni mcm bergoyang sekali. ehh, asal ni?? Time tu jugak opismate yang lain sume bising kata, "weehhh goyang wehh bangunan ni!!" Saya ape lagi, terus kuar bilik n tengok keadaan. Satu opis kecoh rasa gegaran tu. OMG!! Bangunan SUK bergoyang ok?? 

First time saya rasa gegaran mcm tu seumur hidup saya. Biasa nye tgk berita je. Kali ni sendiri rasa. then dengar cite ramai dah turun. Kitorang kat tingkat ni stil tak turun. Nak tunggu arahan la kononnye. SYMP la katakan! Hehe. Lama2 tu rasa tak sedap hati. Mcm ramai sgt je kat bawah tu. Last2 saya ckp kat diorang, "jom la turun. risau lak saya.." Sat g terimbus hidup2 lak kat atas ni. Choiii! Tinggi ok floor kitorg. Lagi tinggi lagi la rasa gegaran tu kan. Turun bawah mmg dah ramai la. Kat bawah ni adalah gambar bukti sepanjang kejadian. Cewahhh!





sempat posing ok??

bergambar di belakang bangunan SUK wit Aisyah

belakang kami ade bomba..weee..

bomba penyelamat kami!

bangunan SUK yang bergoyang





warga SUK


me with aisyah


wit pengantin baru, Kak Sha ;)

tu dia org penting Selangor..



Pas setengah jam or sejam camtu, ktorg dibenarkan naik opis balik. Tup2 dalam kul 11.15 pagi, rasa lagi gegaran. Lebih kuat dari tadi! Ape lagi, dgn kaki yang menggigil ni terus amik beg n turun bawah. Kali ni org tak berlengah. Sebab mmg sgt kuat berbanding ngn first tadi. Tak lama tu bomba dtg balik. Sejam pastu bomba discus ngn dato' suk kat dewan annex. Pastu dorg keluar n buat announcement.


Dato' SUK Selangor buat announcement



Dato' SUK kata tak siapa dibenarkan masuk opis sampai jam 2.00 petang. Sebab bomba menjangkakan gegaran ke3 akan menyusul tak lama lagi. So kitorang pon terus keluar g makan. Dalam kul 12.30 sampai 2 ptg. Dalam 2.20 baru leh masuk opis balik.

Lupa nak cakap. Salah sorang dari abg bomba yang menyelamatkan kitorg, adalah adik kepada bestfren ku, Nurdhiya Iylia. Angah. Angah dh banyak kali datang sini. boleh pulak ternampak si Angah tu. Dua2 trip tu die ada. Borak kejap ngn Angah then terus gi makan. Tetiba rasa mcm berbangga n kagum tengok bomba2 yang ada. Bertungkus lumus menyelamatkan nyawa orang. n tetiba rasa berbangga menjadi adik kepada seorang ahli bomba (^_^).

Sekian. 

No comments:

Post a Comment