Thursday, January 23, 2014

Mengidam


Assalamualaikum

Mengidam tu macam mane ek sebenarnya? Kadang kite cnfuse. Adakah bila kite teringin mkan sesuatu maknanye kite mengidam? Tapi sebelum kawin pon selalu teringin macam2. Macam takde beza je.

Kelmarin kite teringin sgt makan Beef Lasagna n Mashed Potato kat Dave's Deli. Paling dekat kat Subang Parade. Esoknye baru dapat gi sebab suami keje pagi. Yeayyyy! Thank you husband!!! :D


Hubby punya. Set Quarter Meal Chicken



Ni sume saya punya! 
Beef Lasagna + Mashed Potato + Iced Lemon Tea

Sedap gile bak hang! 

Malam tadi lak kite tengah hubby dok bege2 motor die, tetiba kite terasa nak makan ketam. 

Terus gi kat die cakap, "Abang...sayang rasa macam nak makan ketam la.."

Die jawab, "Abang dah agak dah. Abang baru pas cakap kat chip n shukran (kawan tempat keje die)"

"Cakap ape?"

"Abang kata la kat chip, 'bini saya ni suka makan ketam. Ni die belum mintak lagi. Nanti mesti die mintak'"

Hehe. Tau2 aje die ni.

Pas maghrib kitorg pon mulakan misi mencari ketam. Asalnye nak cari kat Subang je sebab hubby nak main bowling tournament kat sana. Tapi takde. Last2 kite teringat kat Shah Alam Seksyen 24 kat Kolam Pancing tu ade seafood. Patah balik sana. Sampai2 die kata ketam dah habis.

Sedih! 

Terus hubby bangun n tarik tangan kite sambil senyum kat akak kedai kata, "Takpela kak. Isteri saya mengidam ni. Nak ketam."

Akak tu pon senyum. 

Kite google, kite suggest cari kat Restoran Tasik Indah, Seksyen 14 Shah Alam. Depan Alam Sentral. Orang panggil Restoran Terapung gak.

Die tanya, "Cnfrm ade ketam ke?"

Kite pon beria google lagi. Ok, ade! Terus ckp ngan hubby, "Ade!"

Die tanya, "Kat mane?"

"Seksyen 14 la.."

Die kata, "Takpela, dah sampai sini dh."

Kite pon tgk luar, aikkk masuk highway mane lak laki kite ni.

Kite tanya nak g mane?

Die kata, "Shhh.. Dok diam2" sambil senyum.

Rupanye die nak g Tanjung Harapan. Yahooooo!! 

Terharu sgt2 tgk hubby yang penat baru balik keje n bege motor terus g sana sini carikan isteri die ketam. Masa kat subang die jalan satu2 kedai tanya ade ketam ke tak. Kite dok je dlm kete tgk die. Siyes terharu.

Bayangkan ktorg mendari ketam dari lebih kurang kul 8 lebih, last2 kul 1030 baru dapat. Fuhhh husband rasa lega sgt dpt penuhi permintaan isteri n baby ni. Alhamdulillah. Last2 bowling pon die tak dpt. Sian die. :)

Ni masa die tanya satu2 kedai ade ketam ke tak. :)

Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan

Tauhu Bakar

Cinta hati saya! ;)

Tomyam Ayam

Kangkung Goreng Belacan

Ketam Masak Pedas! Kite sorg abiskan semua ni. 3 ekor tau. Hubby kata die takmo. Licin!

Sotong Masak Tiga Rasa.

Total price RM62.64. Ok la. Rasanye worth it jugak.

Itu la serba sedikit tentang kisah saya mengidam. Sekian ;)

Wednesday, January 22, 2014

Sunday, January 19, 2014

Pengalaman di awal kehamilan


Assalamualaikum

Dah genap 10 hari since kite tau kite pregnant. Baru je lagi. Tapi rasa cam lama je. Jakun. 

Ade alahan tak? Rasanye awal lagi nak cite pasal alahan. Tapi ape salahnye cite pengalaman sendiri untuk tatapan di kemudian hari kan. Takut makin lama makin lupa lak.

Masa 2, 3 hari pas tau pregnant tu takde rasa ape sgt. Since kite sakit pasal kelenjar tu kite dah mula rasa macam2. Mayb effect dari sakit kelenjar tu jugak kot. Morning sickness langsung takde. Tapi sakit pinggangnye mak oiiii. Siyes wehh. Seksa rasa. Tapi hubby kata jangan merungut. Die akan jaga kite sebaik mungkin. Die suh kuat demi baby. Ikutkan memang kite stress sgt. Bukan malam je, tapi petang pon sakit gak pinggang ni. 

Cuma malam memang sakit gile. Bape hari hubby tak tido malam sebab die kata kite dok merengek2 n cam mengigau malam. Die kejut2 pon kite tak sedar. Agaknye kite merengek pasal rasa sakit kot. Bile terjaga hubby tlg urut pinggang. Pas subuh baru la die tido. Sebab katanye if kite nak pape senang panggil die. So sepanjang malam die dok main game. Terharu kite. Tapi tahan dalam 3,4 malam je la. Pastu die tido awal sama cam kite gak. Haha. Penat balik keje terus tido.

Pas 3,4 ari pastu kite dah mula ok. Cuma dah mula datang loya2 n sakit pale. Sepanjang hari rasa loya n sakit kepala. Pon rasa tak tahan. Ngadu kat hubby. Tapi die tetap pujuk n bagi semangat kat kite. Tiap2 malam die urut kepala kite sampai kite tido. 

Terbalik lak. Dulu tiap2 malam kite tlg urut die. Skg die lak urut kite. Ngehngeh.

Ni baru 10 hari. Nak kena tempuh lagi ratusan hari. Lebih kurang 7 bulan lebih lagi. huhu.

Bertabahlah la wahai diri! Semoga baby membesar dengan sihat dan sempurna hendaknye. Aminnnn.

Lagi satu, kite ni macam dimanjakan sangat la pulak since pregnant ni. Hubby tak kasi langsung basuh baju, apatah lagi sidai baju. Sume hantar dobi. Hubby yang hantar. Die tak kasi kite anta sendiri sebab berat katanye. Mengemop pon tak bole. Menyapu bole tapi takyah selalu. Aduhhh sat g dah abis pantang, lupa lak cane nk wat keje umah. Huhu. 

Aritu baru pegang beg plastik sampah kosong, nak amik sampah dalam bilik n buang kat luar. Terus kena marah ngan hubby. Die kata, "Nape tak cakap ngan abang?? Biar abang buat. Sayang tu rehat. Jangan buat keje berat."

Ok, so paskan plastic bag tu kat die n die buat semuanya. Huuhuhu

Takpela, pasni g kursus dah takleh nak manja2 ngan hubby sgt. Hukukhuk. Sadis.

Pastu takde selera nak makan. Kakak kite kata awal2 memang salu takde selera. Kite ingatkan bile dh stat preggy je terus semangat nak makan itu ini. Rupanye kite silap. Sangat2 takde selera nak makan okay.

Even tengok makanan pon rasa nak muntah. Belum makan lagi. Dulu pagi2 suka sangat if dpt pekena roti canai kat One Z Bistro. Now pk kan roti canai je pon nak muntah.

Dulu suka sangat n gile sangat ngan Famous Amos. Pantang bau mesti nak mesti. Sekarang ni pantang bau gak. Asal bau je mesti pening nak muntah! Siyess! Macam tak caya. Benda ni kite dah perasan since kite belum kite preggy lagi. Kite lalu kat kiosk Famous Amos, terus pening gile nak termuntah. Kite pelik dah masa tu. Eh tetiba benda paling kite suka, kite jadi tak suka lak ni. Preggy ke? Rupanye betul. Hehe.

So skg kite da taktau nak makan ape. Minum susu pon dh rasa nak muntah. Huwaaaaaaa... Nak nangis!!

Thanks for reading! ;)


Tuesday, January 14, 2014

Mengandung Luar Rahim?? Nauzubillah!!


Assalamualaikum

Sambung cerita pasal kehamilan aritu. Balik keje aritu hubby terus bawak kite jumpa doctor. Nak cnfrm kan kite betul2 pregnant ke tak. Alhamdulillah, doctor sahkan kite mengandung dalam 4 minggu. Buat UPT n scan. Tapi scan tak bape clear kantung tu. Sebab doc kata awal sangat. Die leh nampak kantung tu tapi kecik lagi.

Before masuk jumpa doc hubby tanya, "Bole tak abg masuk skali?" Pelik kite. Nape beria nak masuk sekali. Die kata, "Yela, nanti masa die scan leh la abg tgk sekali baby kite."

Haha. Awal sangat la abang oiii. Tapi doc kasi die masuk. Cuma mata kasar kami tak nampak lagi la kantung tu. Doc je yg tau n nampak. Alhamdulillah. Semoga baby ku membesar dengan sihat dan sempurna di dalam perut ku. Aminnnn.


12 Januari 2014

Malam tu rasa sakit kat bawah perut. Belah kiri. Tapi abaikan dulu. Mayb esok pgi hilang kot.


13 Januari 2014

Still rasa sakit. Tak berkurangan pon sakit tu. Try google tgk punca simpton macam tu. Kebanyakan kata mengandung luar rahim :(

Risau gile! Terus whatsapp hubby bgtau die. Die dh risau dh. Die suh g klinik cek nape. Die tgh keje. Die kat Setia Alam, kite Shah Alam. If betul doc kata luar rahim, die akan terus balik amik kite. Kite nak nangis dah. 

So tengahari tu kite pon g la klinik yang biasa kite g tu. 1st doc kata ikut kiraan, kite nye kandungan dalam 6 minggu. Pelik kite. Aritu doc lain yang cek kite kata 4 minggu. Pastu doc ni dok scan perut kite, die kata takde nampak kantung lagi. Maybe kecik sgt. Aduhhh kite dah risau dah. Takde nampak kantung tapi upt positif. Tu tandanye luar rahim! Nauzubillahiminzalik!

Kite tak puas ati so kite bgtau la, aritu doc yang cek saya tu kata die nampak kantung. Tp kecik je la. Die je leh nampak. Doc ni pon dok tekan2 perut kite n try scan sana sini memang tak nampak katanye. Kite ckp ngan die, luar rahim ke ni doc? Die kata as long as takde bleeding stil normal.

Last2 die panggil doc lain yang memang kite rasa die paling pakar kat situ. Doc Dahlia. Patut la masa tgh tgu turn tadi dgr ramai request nak wat check up ngan die. Die dtg scan perut kite kejap je die nampak kantung. Die terus kata, "Haa tu! InsyaAllah ade ni." Die siap tunjuk kt kite mane kantung tu duduk. Kite iye kan je la. Memang kite taktau mane satu kantung, mane satu bukan. Maknanye doc yg first cek kite tadi tu tak terror! Geram tau. Buat org risau je. Doc dahlia siap ckp, kantung ni stil kecik so sy tak dpt pastikan bape usia die. Kite kena tunggu lagi 2 minggu scan balik. Hampeh btol. Doc tadi tu cnfdent je kata 6 minggu. ee geram ngan doc first tadi!

Kite repeat balik masalah kite kat doc dahlia. Saya sakit kat sini. Tunjuk tempat sakit tu. Die pegang terus kite sakit n rasa ade benjolan. Ooo, ade kelenjar la yang... Sekejap je die tau ape masalah! Terus doc dahlia suh makan antibiotik utk hilangkan kelenjar tu. Tak bahaya katanye. Die bagi antibiotik Beamoxy 500mg. Rasanye tak bahaya utk baby. If bahaya takkan die nk bg ye tak?

So next appointment pada 27 Januari 2014 utk scan lagi perut tengok kantung. So far alhamdulillah takde bleeding langsung. N cek upt dah 2 kali since jumpa doc stil positif. 2 line. Baby masih sihat n ade insyaAllah.

Tapi hati ni stil rasa tak tenteram selagi tak tengok kantung yang agak besar. Risau sgt. Sebab tu hari2 dok cek upt. Cepat la 27hb. Risau rasa. Sekarang ni hanya mampu jaga diri n pemakanan n doa. Setiap kali pas solat doa banyak2 supaya Allah jaga kandungan ni agar sihat walafiat. Sayang sangat kat baby ni......



Friday, January 10, 2014

Ujian Kehamilan Part 3


Assalamualaikum

Hari ni kite nak cite balik pasal ujian kehamilan. Bulan 10 aritu kite ade post pasal ujian kehamilan. Belum rezeki kami. Hukhukhuk. Bole baca kat link bawah ni:







Rasanye dah boleh buat kronologi pasal kes kite ni. 

Arini 10 Januari 2014. Start cite dari awal la ye.


8 Disember 2013 - 13 Disember 2013

Kite gi Korea. Gi satu family. Sejuk sampai minus 10 tapi alhamdulillah badan sihat walafiat.


17 Disember 2013

Malam tu kite n hubby hantar ibu appointment kat Subang Jaya. Time tu dah start rasa letih sgt2 badan ni. Rasa tak sedap badan cam nak demam je. Otw balik dah tertido dalam kete. Sampai umah cakap ngan hubby tak larat sgt dah. Terus tido.


18 Disember 2013

Kite g keje cam biasa. Tapi pagi tu dah rasa sengal2 badan. Sengal gile. Agaknye jetlag kot. Gile lambat rasa. Dah 4, 5 ari pas balik Korea baru la terasa jetlag tu. Cuba bertahan akhirnya tak tahan gak. Amik halfday. Pas lunch hour kite balik umah n rehat. Tido.

Hubby balik keje dalam kul 6 tu die rasa badan kite terkejut die. Panas gile. Die pelik nape tetiba kite demam macam ni. Die ajak gi klinik. Tapi kite takmo. Dah janji nak gi umah kakak malam tu. So pas maghrib terus la gi. Otw gi tu memang hubby risau je. Die kata nampak sgt kite tak larat. 

Sampai umah kakak, die pon kata kite nampak tak larat ni. Tapi kite gagahkan jugak kuar makan ngan dorang. Dalam kete otw balik umah kakak after makan tu kite dah muntah dalam kete. Tapi tak banyak. Nasib dah standby plastik. Dah memang rasa nak muntah kan. Sampai je rumah kakak belum sempat duduk kite terus lari g toilet 'bluweeeekkkkk!' Sebakul muntah! Sampai menangis2 tahan sakit muntah tu. Banyak gile la muntah. Pastu rehat jap. Hubby tolong picit2 sikit. Dah ok sikit baru balik umah. Sampai umah hubby tuam badan kite, picit kepala, letak coolfever n macam2 la. Pastu makan panadol then tido.


19 Disember 2013

Tak larat gi keje. MC. Tengahari gi klinik. Doc suspek denggi. Sudah. Dah 3 kali seumur hidup ni kena denggi. Takkan nak kena kali keempat. Mulanya doc ingat kite pregnant. Die tanya bila last period. Kite jawab dalam 2,3 Disember aritu. Die kata kalau cek upt pon stil takkan nampak sebab awal lagi. Cek air kencing takut kotor. Pon tak. So die cek darah takut denggi. Result malam tu. Die bagi MC 2 hari.




20 Disember 2013

MC. Tapi badan dah mula rasa sihat. Kuat betul ubat doktor tu. Alhamudulillah. Macam tetiba badan rasa kuat. Tapi stil ade rasa demam n payau tu la. 


21 Disember 2013 

Alhamdulillah dah rasa sihat sepenuhnya. Siap leh kuar jalan2 ngan hubby. Siap tgk midnight cite 'The Hobbit'. Hehe. Budak baru baik demam yang tak sedar diri :p





31 Disember 2013

Last day of the year. Demam. Ohh lupa nak cakap. Hubby pon dah seminggu ni asyik dok sakit kepala. Kite sihat die lak sakit kepala. Sampai tak larat katanye. Sampai MC tau. Tak pepenah hubby nak MC. Kite pon demam. Balik keje tu tengok bola kat stadium la kononnye. Pastu gi umah kakak. Nak celebrate new year. Tapi kite demam lagi. Kakak pon pelik. 

"Ko ni asyik demam je. Ntah2 dah ade isi kot."

Kite diam malas nak layan. Siyes wehh tak larat. So dalam kul 9 malam dah gerak balik dari umah kakak. Dalam kul 10 saya n hubby dah pengsan. Hubby pon sakit gile kepala. Jangankan tgk bunga api. Dengar pon idak.


1 Januari 2014

Dah rasa sihat balik. Main2 kan badan ni. Malam tadi tido setiap kali terjaga hubby mesti rasa badan kite. Tersedar gak la die kejap cakap 'badan panas', kejap 'dah kurang panas', kejap 'panas balik'. Sampai la ke pagi kite dgr die kata, 

"dah tak panas badan sayang. alhamdulillah. tidur malam tadi pon siap peluh2. lega abang..."


3 Januari 2014

Besday hubby. Celebrate. Ade cite kat post ni Kejutan Hari Lahir Buat Suami Tercinta~


4 Januari 2014

Gi umah abang kite kat Nilai. 


7 Januari 2014

Genap 7 hari period delay. Biar dulu malas nak cek. Aritu hari ke 10, 11 cek pon negatif. So malas nak cek. Malam tu kite majuk ngan hubby pasal benda kecik. Merajuk pasal die duduk download game kat laptop bilik sebelah sampai sejam lebih. Haha. Kite bangun tido tgk die takde, terus kite marah2 die.Padahal die dah bgtau kite die nak g download game kat sebelah time kite mamai tgh tido. Emo tak ingat dunia. Menangis2 sampai bengkak mata. Pelik hubby tgk kite tetiba emo. Hehehe.


8 Januari 2014

Sok pagi gi keje malas nak kejut hubby. Merajuk tak abis lagi. Gi keje macam tu je. Nasib la tak jadi ape tengah jalan. Derhaka. Ish3. 

Petang tu tetiba hubby post kat fb macam ni.


Sejuk hati kite. Tapi jual mahal lagi ni. Diam je tak cntct hubby langsung. Pastu petang sikit die whatsapp kite.



Jawab ok je. Jual mahal.

Pastu die whatsapp lagi petang sikit.


Pon jual mahal lagi. Hehe. Geram.


Malam tu hubby balik keje die peluk cium kite tanya khabar n cuba borak2 ngan kite. Paling takleh lupa die tanya kite,

"Dah period belum?"

"Belum"

"Abang beli pregnancy test nak? Mane la tau kot2 ade. Abang rasa kuat sgt macam ade"

Sambil usap2 perut kite. Kite diam je. Die tanya lagi,

"Sayang ade rasa pape tak?"

Kite jawab, "Ade jugak."

Die kata, "Rasa ape? Rasa cane? Bgtau la abang. Abang pon nak tau gak..."


Pendek kata susah nak describe. Selalu rasa perut ni cam penuh je. Pastu tengah sidai baju tetiba rasa mengah yang amat. Kite ignore je malas nak pk sebab penah frust kan. Hehe


9 Januari 2014

Balik keje g beli pregnancy test senyap2. Taknak gtau hubby. Takut frust kan. Beli pon satu je. Hubby tgh keje. So sampai bilik terus cek. Baru je letak nak tunggu result tu tetiba ehh, macam nak muncul 2 line je... Biar betik???

Takpe, tunggu lagi. Makin lama makin clear ok 2 line tu! Hahhh adakah daku pregnant???!!! 


Korang nampak tak ape yang kite nampak?? Kite rasa macam mimpi.


Terus cal hubby. Menggigil tak tentu arah ni.

Isteri: "Abang! Abang buat ape??"

Suami: "Takde buat ape. Rehat jap. Nape sayang"

Isteri: "Abang! Sayang rasa sayang pregnant!" 

Suami: "Hahh??? Betul ke??" (macam tergagap sikit)

Isteri: "Sayang saje gatal cek pas balik keje ni. Biasanye petang2 mcm ni tak nampak sgt hormon HCG tu. Tapi ni clear gile 2 line!"

Suami: "Alhamdulilahhhhhhh..... Rezeki kiteee....." (nada terkejut n hepi sgt)

Isteri: "Abang tunggu kejap sayang whatsapp picture die"

Suami: *menangis*

Terharu sgt agaknye. Suami saya memang cepat touching. I love you!



Makin lama makin pekat. Sahhh!! Alhamdulillah!!!


Stil tak puas ati. Compare kan dgn UPT yang kite wat bulan 10 aritu. Beza. Memang berbeza. Macam Seng Heng dah.




10 Januari 2014

Pagi2 before gi keje cek lagi.






Alhamdulillah. Daku tersenyum dengan sangat gembira. Hubby pon sama. Banyak kali die sebut alhamdulillah. And dah bape kali die pesan sampai sekarang ni dok cal kata jangan buat keje berat. 

Die kata basuh baju n sidai baju pon takleh. Biar die uruskan. Wahhhh, I'm gonna be a princess!! *mata bersinar*

Hubby sangat semangat sampaikan arini die anta g keje. Balik kang die amik n kitorg g klinik lak cek ngan doktor. Hope everything goes well. InsyaAllah. Aminnn~


Thanks for reading! ;)

Thursday, January 9, 2014

Keharmonian Rumah Tangga


Assalamualaikum

Hello hellooo...

Dah kawin ni banyak benda kena jaga. Especially pergaulan dgn mereka yang berlainan jantina. Macam saya ni before kawin pon tak banyak borak ngan laki. Apatah lagi bertepuk tampar ngan laki. Kena tampar ngan kite tau la.

After kawin lagi la kite malas borak ngan laki. Benda tu jadi automatik. If ade benda penting baru borak. Ngan kawan laki opis pon kdg je bertegur or just senyum if terserempak. Kite nak jaga hati suami dan elakkan fitnah walaupun suami jauh n tak nampak. Tapi Allah nampak.

Media sosial lagi la. Macam2 ade sekarang. FB, wechat, whatsapp, line, viber. 

Wechat ----> kita dah buang.

FB ----> kongsi akaun dgn suami.

Line ---> dah buang lama dah.

Viber ---> tak penah aktif.

Instagram ----> sangat aktif tp tak risau sebab tak penah private msg. Hubby pon selamba bukak insta kita kat hp kita.


Kite ngan hubby transparent. Die tgk hp kite, kite tgk hp die. Dulu masa awl2 rajin cek hp die. Haha. Tapi sekarang dah takde. Kite percaya. N have to. Sebab senang nanti gi kursus 6 bulan. Sedih ;(

So far alhamdulillah takde ape yang kite ragu ngan hubby. Alhamdulillah. Pas kawin kite dh berubah banyak. Kurang syak wasangka. Tapi still kena hati2 kan. Hehe. Memang kadang bile kite mandi ke tido ke ape ke die tgk hp kite. Kadang depan kite pon die tgk. Kite pon sama. Tak kisah langsung.

Kite pon takde whatsapp kosong ngan kwn lelaki. Setiap perkataan kena jaga. Takde nak manja2. Kite taknak hubby camtu so kita pon kena jaga la kan. Hubby pon salu cakap camtu. 

"Abang takkan buat banda yang abang taknak sayang buat kat abang"

Contohnye kuar makan berdua ngan pompuan. Kite penah ckp ngan die, setiap kali nak keluar ke ape ke kena minta izin suami. Kdg2 kite kuar lunch kat opis lupa nak cal or sms bgtau. Die jwb mcm ni...

"Abang izinkan sayang kuar makan ngan kawan2 masa kt opis. Tapi abang tak izinkan dan abang tak redha if sayang kuar ngan laki" (means berdua)

Saya senyum. Takde masalah utk saya buat macam tu. If terdesak n terpaksa, bagitau die. Tapi saya memang tak minat utk kuar makan berdua ngan lelaki so takde masalah nak buat macam tu. InsyaAllah:)

Nak cerita pasal whatsapp. Selama kawin ngan hubby die tak penah argue pasal whatsapp kite kat hp. Ade sekali tu tetiba die soal dengan cara yang kurang selesa. Macam ni ceritanya.

Ade sorang kawan laki kite, kenal masa kat U. Kite dh lama tak simpan no die sejak tuka hp. Tak penah contact pon since kawin. Die ade gak beberapa kali PM kat FB tanya khabar bagai walaupun die dah kawin. Cam ramah lak tu pertanyaan die. Kite pk kwn so kite reply pendek yang perlu je. 

Penah die tanya soalan, "Dah ready ke nak kawin? Hehe." Perlu ke???

Dah kawin lak die tanya kite, "Best tak kawin?? Hehe.." Helloooo!!! 

Kite juz jawab, "Thanks dtg wedding kite"

Ade sekali tu die whatsapp tgh malam tau. Hubby keje malam masa tu. Die whatsapp kosong. Juz ade noktah. Kite pelik nape die whatsapp macam tu. Tapi kite wat bodo.

Pastu kite pon tido. Sedar2 hubby dah balik die tegur kite sambil pegang hp kite n tanya, "Sape ni sayang?"

Kite tengok la. Lorr die whatspp lagi kata camni, 

"Ehh sory, tertekan tadi..tak sedar..hehe..sory kacau awak tgh tido.."

Sudah! Tak pepenah hubby bertanya tau. Kite pon jwb pendek, "Kawan masa U."

Hubby tanya, "Nape die whatsapp macam ni?"

Kite nak kena menjawab. Tapi Alhamdulillah hubby ok je pastu.

Esok pagi nye kwn kite tu whatsapp lagi,

"Salam.. sory la semalam saya tertekan..tak sedar tengah mamai..hehe.."

Eh eh die ni. Dah bape kali nak whatsapp mntk maaf. Kite tak reply dah la. Untuk mengelakkan die merepek lagi kite pon reply, "Takpe. Paham."

Pastu mula la die, "Dah tido ke time tu?" dan macam2 lagi die nak beramah mesra. Memang tak la kite nak layan.

Aku dah ade laki kot. Tak pk ke. Nak whatsapp tgh2 malam mcm tu. If tersend ke ape ke ko ignore sudah. Bole menimbulkan salah paham tau tak?? Hishhhh....

Pendek kata kite dah kawin kena jaga pergaulan after kawin. Whatsapp, fb sume tu kena jaga2 pertuturannye after kawin supaya tak menimbulkan fitnah di kemudian hari. Sama2 la kite beringat ye. Chowww!

Thanks for reading! ;)



Wednesday, January 8, 2014

Percutian Musim Sejuk Ke Korea Part 3



Selepas ke Nami Island kitorg terus gerak g dinner. Dinner dekat ngan hotel untuk kitorg menginap malam tu, Vivaldi Park kat Hongcheon-gun. 

Ni main saya. Nasi Putih + Telur Dadar + Cili Api 


Ni katanye ikan sardin. Tapi mak oii keras nau! Rasa pon lain dari kite nye. So tak abis.


Sambal cili potong ni memang pembuka selera ku. Malaysia sangat. Seaweed, Kimchi sume saya tak usik.


Sayur ni sedap. Nampak fresh so we ols try la. Panas2 lak tu.


Makan atas lantai. Paling tak best sebab kena bukak kasut n stokin. Huhu. Tapi tu memang dah culture kat sana kan. Layannnn....


 Lepas makan, balik hotel. Masing2 dah kenyang, lapar dan mengantuk.


Masuk2 hotel, bukak langsir terus terpana tgk luar tau. Rasa cam tipu je.







Cantik gile. Cam tak caya je kan. Macam edit je gambar ni. Hakikatnya tidak. Itu lah die Daemyung Vivaldi Park Ski World.

Esok pagi before gi jalan2, sape2 nak main ski leh la jalan kaki gi sana. Tapi sebelum tu kena amik dulu peralatan die kat kedai die. Kena sewa. If nak main skit die kasi sewa baju sejuk, seluar, kasut, peralatan ski dalam 60,000 won (RM185). If setakat sewa untuk posing2 amik picture 30,000 won (RM92++). 

Oh lupa nak cakap. Tadi tu view bilik adik ipar kite. Bilik saya n hubby depan bilik dorg . View hutan je. Hukhuk.

Hotel die sangat selesa. Untuk 2 orang memang cukup sangat. Besar. Siap ade dapur bagai. Dalam almari lak die ade sediakan comforter dan bantal untuk mereka yang nak tido atas lantai. Style korea. Tapi kitorg tak sempat nk tido sebab hubby awal2 dah tido. Kite dok mengemas n panaskan sambal ikan bilis kite yang dah keras cam masuk peti ais semalaman.














Bayangkan betapa sejuknya cuaca kat sana. Ni letak dalam luggage je. Tapi boleh beku.

Ade sabun basuh pinggan, kuali, sudip, pisau, gunting, senduk sume ade. Complete.




Setiap bilik ade warmer. Kat lantai die ni panas tau. Warmer kat bawah tu. So pijak lantai lama2 memang akan melecur. Eh takde la. Takde la panas sampai cenggitu. Suam2 kuku je. Panas yang selesa. Disebabkan jacket, stokin, baju, seluar, glove kitorg dah basah kena hujan so kitorg pon sidai kat lantai tu. Sidai kat lantai okay. Means bentangkan je kat lantai. Sekejap je dah kering. 

So untuk korg yang tertanya2, mari saya bgtau. Cuaca kat Korea time ni memang sejuk gile. Penat sampai -10 darjah celcius! Minus ten tau. Tapi bila masuk bilik or building langsung tak rasa sejuk. Sampai kdg2 tu perlu bukak jacket sebab panas. Dorg ade warmer n heater kat setiap building. So if agak2 tak tahan sejuk pandai2 la cari building. N kebanyakan toilet awam kat sana ade heater. Toilet yang bukan dalam shopping complex la. Kipas yang ade haba panas.







Ni dah bangun pagi berkumpul untuk gerak ke destinasi seterusnya. Lobi die sangat luas.  Atas tu picture anak buah saya yang terpana tengok awek Korea. Comel!!! Tapi mak die sombong. Huh! Menyampah.










Bergambar kenangan kat kawasan hotel before check out. Malam tu dan malam seterusnya tido hotel lain. Patutnye malam semalam kitorg tido kat Mount Sorak. Tapi takleh naik mount tu sebab kabus tebal sangat. 


Arini kite ke Kimchi School n Everland Theme Park



Tu breakfast + lunch kitorg. Makan dalam bas. Sebab nak kejar masa katanye.



Picture from Google.

Kat Kimchi School ni kita belajar buat kimchi dan pakai pakaian tradisional Korea iaitu Hanbok.

Tu cikgu yang ajar buat kimchi. Die ajar bahasa Korea, so Lucy tolong translate.




Baru nak start buat Kimchi.



Dah siap tak sempat amik picture sebab tangan kotor. Hehe. Kimchi ni sebenarnya sayur kobis lumur ngn sambal. Sambal tu die dah bagi siap2 so kite just lumurkan dgn kobis tu je. 

Kat atas ni picture makanan Korea yang die suh try termasuk lah kimchi. Hubby je makan. Iols tak ler nak mencuba.

Pastu kite naik tingkat atas n pakai Hanbok!



Sesungguhnya mataku rambang untuk memilih Hankok yang ingin disarungkan. Makcik Korea yang berwajah serius ni tolong pakaikan kite baju ni. Picture candid by hubby.



Ok dah siap. Peace!

Sekarang suami lak pakai Hanbok. Die tetap pilih merah kuning Selangorku.


 Muka kartun. Suka buat muka kelakar tau die ni.



 Baju die ngan adik ipar die ni sama sebenarnya. Perasan tak perbezaannya???

Bezanya hubby lupa nak sarung yang hitam tu ke depan. Kahkahkah! Kite yang perasan. Kite pelik ade kain hitam cam terjuntai kat belakang die. Gelak besar kitorg. Hehehe. Lawak la en suami ni.






Anak buah kite. Comel gile die pakai Hanbok. Hehehe.

Mula la die menangis bile sume org gelak tgk die. Org gelak pasal die comel, die takut lak. Hahahaha





Memula kite senyum. Pastu hubby suh wat muka serius.


Muka kartun. Ohh suamiku.






Lepas ke Sekolah Kimci ni kitorg gerak ke Everland Theme Park. Best gile! To be continue sebab cite ke Everland panjang sikit. See u soon!

Thanks for reading!! ;)