Monday, January 31, 2011

sukarnya utk membuat pilihan.....

'sukarnya utk membuat pilihan....'...eerrrmmm tak penah sy rasa begini sukarnya utk membuat satu2 pilihan...sy taktau ape yg menyebabkan sy rasa sgt sukar utk membuat pilihan....mayb sbb keputusan yg perlu sy buat ni merupakan keputusan yg terbesar dlm hidup sy....keputusan yg bakal menentukan corak kehidupan sy pada masa akan datang......keputusan ape.....???tungguuuuuuuuu......(macam melodi la pulak!)

Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata:  “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:
 
Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini  membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

solat istikharah....mmg itu yg sy pk kan...n sy dh buat pn solat istikharah tu...berturut2...bape kali ye...??emm tak ingt...lbh dr 3 kali tp tak smpai 7 kali la... so far sy blm dpt ape2 petunjuk lg...mayb blm masanye...emm sabarlah wahai hati...

gerak hati....if ikut gerak hati pulak...mula2 pas sy wat istikharah tu, mmg sy tak rasa pape..maksudnya tak rasa berat ke sana or berat ke sini..just rasa tenang...tak pening n tak serabut mcm sblm ni...sbbnye sy dh berusaha...then skg ni sy serahkn bulat2 kpd Allah utk memberikan sy petunjuk utk membuat pilihan yang terbaik bg hidup sy... so sy biar benda tu go with the flow...if ade, maka ade la..if takde, maka takde la......

lama2 lepas tu sy rasa berat utk menerima...ermmm berat utk menerima bkn bermaksud lbh kpd menerima tau...tp utk menerima tu, hati ni rasa berat....that means, 'menolak'...mayb....sbb lps sy wat istikharah, mcm2 benda yg sy nampak...bkn la 'benda'...tp sign...bad sign...negative mayb...so makin lama, hati sy main berat....sy rasa mayb dgn menerima itu, bkn pilihan yg terbaik...mungkinkah ini satu petunjuk??ermmmm.....

after that, sy biar benda tu tergantung di situ...mcm yg sy kata la...'let it go with the flow..' so selama beberapa lama (tak berapa lama pun sebenarnya) benda tu tergantung di situ tanpa jawapan samada 'yes' or 'no'...KIV mayb..??

emmm setelah benda tu tak difikirkan dan tidak ku pedulikan, hati ni rasa lain...lain..??meaning...??emmm lain...lain la...lainnnn....emm tahla..ssh nk gambarkan...mayb rasa kosong kot...adakah kerana diri ini sudah terbiasa dgn kehadiran 'benda' itu...???adakah rasa kosong itu maknanya rindu??aikk..rindu ngn benda tu??ape tu??mesti korg pelik kn...kihkihkih...ape benda sbnrnya tu??biarlah rahsia (mcm tajuk lagu dato' siti tu la..hehehe)....sy mintak pendapat seorang kwn...yg bole dipercayai n bole dipakai nasihatnya...insyaALLAH....katanya, rasa kosong n teringat tu tak semestinya rindu...bole jd kesian...bole jd rindu...haya diri yg tau samada rasa itu adalah rindu atau kesian......again...i dont know...serious!!bak kata org utara 'biaq pi ahhh!!'

so.....after rasa kosong tu, sy kembali berdampingan (mcm damping malam la pulak...choiiii!!) dgn benda tu....mcm biasa la..mcm sblm2 ni...rasa ok...rasa baik...rasa serasi dgn benda tu....rasa mcm bole terima la...bole terima sedikit demi sedikit...then end up rasa mcm dh buat keputusan...iaitu 'menerima'....rasa kuat utk menerima...dh tak peduli dgn benda lain...dh tak kisah dgn ape yg bakal terjadi... (cewahhh...poyo kot??) so....adakah jwpnnye 'terima'..???yesss...terima....yesss....the answer is 'yes'....yesszzaaaa (jimmy shanley)

tp betul ke sy terima..??? tak jugak?? ok fine! what is wrong with me?? di pendekkan cite, skg sy rasa berat blk....berat utk menerima...ohh tidakkk...apakah maksud disebalik semua ini????aarrggghhhh...bikin stress mikirin!!

so the conclusion is..............





                                         --------------------
                                                        









                                        --------------------
                                                     











                                       --------------------

                                                       






                          

                                       --------------------











                                       --------------------













                                       --------------------














                                        --------------------
















                                        --------------------














                                         --------------------








sy tak tauuuu...ok...????tak tahu.....the best way is........buatlah istikharah lagi...mayb istikharah kali ni akan dpt petunjuk...insyaALLAH...Ya ALLAH...bantulah hambaMu ini dalam membuat pilihan ini....pilihan yg bakal menentukan corak hidupku pada masa akan datang.........aminnnn............ ;(

Sunday, January 30, 2011

Mentari Hidup.....

Nice song n lyric to share...sharing is caring..... ;) tp blm pandai nak upload lagu dlm ni...so kena la cari lagu ni sendiri..hehehe..tp mmg tak rugi if dgr lagu ni..penuh keinsafan... :)

"Ketahuilah bahawa dengan mengingati ALLAH itu, hati akan menjadi tenang..."

Kala senja itu tiba
Ku termenung sendirian
Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan
Dosa yang aku lakukan
Menerjah ruang fikiran
Masihkah ada untukku keampunan

Gelap rasa dunia ini
Tanpa cahaya Ilahi
Baru kini kusedari
Jalan yang aku lalui
Memusnah pedoman hidup
Melempar hatiku ini ke lembah kehinaan

Dalam kegelapan itu
Terbit cahaya dari-Mu
Memandu hamba-Mu menuju iman
Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran

Kau terangi jalanku menuju syurga-Mu
Dan Kau tunjuki dengan hidayah-Mu
Hanyalah pada-Mu ku hadapkan diri
Mohon keampunan

Wahai Yang Maha Pengasih
Bantulah hamba-Mu ini
Yang kian terumbang-ambing
Di dalam arus duniawi
Ku berdoa kepada-Mu
Memohon limpah rahmat-Mu
Mentari hidupku kan bersinar kembali

~MeNtArI HiDuP~
Haikal

Friday, January 28, 2011

"biar org buat kita....asalkan kita tak buat org..."

ok...sy sambung ye...bestnye rasanye ble dh ade blog..actually td mmg rasa sdey tau...down...tp pas luahkan kt blog ni rasa lega..serius..!!bgs jgk kn blog ni....leh la continue berblogging... ;)

emm..kte ni manusia biasa...tak pnh lps dr melakukan kesilapan...normal la kan....walaupun kite ni dh cuba utk jadi yg terbaik, kte ttp takkan dapat puaskan hati semua org...again...TAKKAN DAPAT PUASKAN HATI SEMUA ORANG...kena ingat n simpan kata2 keramat tu...sy ni bkn la seorang ahli motivasi utk menasihati sesiapa...tp sy luahkan sume ni berdasarkan kpd pengalaman sy....pengalaman mengajarku erti kedewasaan...cewahhhh!!emm serius skit k...tgh cte benda serius ni...hikhikhik...

emm ingt lg...arwah mak penah ckp 'anne...biar org buat kita...asalkan kita tak buat org...' (FYI, anne tu panggilan sy dlm family ye)
mcm mane kata2 tu leh terkeluar dr mulut arwah mak...???mcm ni...masa kt matrik dlu (thn 2003/2004) ade la sorg member ni...dgn tak sengajanye wat sy terasa ati (hukhukhuk..sensintip la plk) ape die buat..???emmmm....ntah la...tak ingt!!hahaha...serius tak ingt...sape buat pn tak ingt...hehehe....

so pastu sy sdey la....perlukan seseorang utk meluahkan...sy yg berada jauh nun di utara tanah air time tu just ade public phone utk contact ibunda tercinta ok..??siankannnn...ade je handphone...time tu 3315 je...(tp kira canggih la jugak dr 3310..haha) tp biasa la...student matriks...mane ade duit sgt nk topup kn...kte pn call la pkai public phone je....mengadu...menangis2 (erkkk yeke menangis??ye kot) then hati seorang ibu yg penuh dgn kasih syg n rasa cinta pun simpati la kt anaknya....then diriku ini dinasihati....ape ye nasihat nye??emm tak ingt!yg plg sy ingt tu la....ayat tu... "biar org buat kita...asalkan kita tak buat org..." juz a simple phase....sgt simple....tp time dgr tu mmg sgt tersentuh...tersentap...tersedar...tersedak (eehhh....tersedak takde ye) haa tu la...thats why i ingt that phase sampai skg....setiap kali sy terasa hati ngn seseorang, sy mesti akan ingat kata2 tu...then buatkan marah tu slow down skit.....thnx to my late mother...al Fatihah :)

~my first diary~

ehemm ehemm...firstly ASSALAMUALAIKUM...yela...muslim kena la bagi salam kn.. ^_^

emmm secondly mcm tak caya je sy ade blog...hehehe..dh lama bercita2 nk wat blog ni...serius!!sbb kte (kejap sy kejap kte..taktau nk bahasakan diri ape..hehe ;p) mmg suka luahkan perasaan...nk tulis kt diary mcm tak best lak..dh ketinggalan zaman!! masa zaman2 sekolah rendah dulu bole la...sekolah menengah pn layan la...skg ni dh keje ok..??kena la canggih manggih skit...(padahal malas nk menulis!! tulisan buruk!! buat notes masa meeting pn tak paham tulisan sendiri..haha)

okla..back to the topic...ehh jap2...kte wat blog ni pn atas inspirasi (ala2 inspirasihearty gitu..) kwn jgk...biasa la..kte kdg2 berniat wat something, tp tak buat2...sikap suka menangguh (ishh..tak baik tuh!!) menyebabkan kte tergendala la nk wat sesuatu tu kn...so ade la kwn yg dgn baik hati ni trus guide gimana caranya utk ber'bloggging'...thnx darl!! (u know who u r rite?? ;) )

ok..kali ni back to the topic la ye... ~my first diary~ emmm diary ke??bole la...1st time kn..tak reti lg nk cr topic n ayat yg bombastic...emm kte nk cte psl kehidupan di dalam dunia yg fana ini (cewahhhh!!) sy ni bkn la seorang yg baik pn...manusia biasa..nama pun manusia....takde yg sempurna...ehh ehh..teremo lakss....

cane nk cte ek...tahla....tp tula...sbnrya kte ni tgh sdey...sbb ape??sbb.............byk sbbnye...taktau nk cte yg mane 1... emmm nnt2 la sy sambung lg ye...asyik kena kacau je...smpai idea ilang!!haha...sory ye...kira ni intro la...bole la kn...if rajin n sempat kte sambung jap lg la..hehehe...anyway, salam perkenalan sume!!salam ukhwah... ^_^