Tuesday, October 29, 2013

Belum Rezeki Kami...


Assalamualaikum

Kelmarin saya g jumpa doktor. Klinik Soraya yang selalu saya g tu. Malam pas maghrib terus g jumpa doktor. Maghrib tu solat jemaah ngan hubby. Doa supaya Allah tunjukkan kebenaran pasal pregnancy ni. N if dah sesuai masanye utk saya n hubby memiliki anak, maka permudahkanlah. If tak, jadikan kami redha... :)

Sampai2 je kat klinik, saya first person. Dalam kul 8 malam gak sampai klinik tu. So tak lama la tunggu doc panggil. Dr. Sabrina takde malam tu. Die siang. So jumpa la ngan doc lain. Die suh cek UPT dulu. As usual NEGATIF. Hehe. Then die scan rahim. Die kata dinding rahim memang dah kembang sangat. Jap g bila2 masa bole la turun darah tu. Tapi bole jadi jugak tu early pregnancy. So UPT belum bole detect sebab hormon HCG belum cukup kuat.

So doc kata die takkan bg ape2 ubat dulu. Takut effect baby la if btol pregnant. Kena dtg balik lagi 2 minggu if stil blm period. Sy pon tanya doc. So nak kena jaga2 la 2 minggu ni ye doc? Die kata takpe, you just go through with your normal activity. Dalam hati kite, "Yessss! Bole main bowling!" Actually kite nak training untuk pemilihan bowling jumaat ni. So kite ajak hubby g training kat shalin space u8. Kite pon hentak main bowling 6 game malam tu. Hubby dok buat MQ. Masa main tu rasa tak selesa gak kat rahim ni. Rasa macam sakit. Tp sebab rasa nak main bowling tu membuak2 so kite ignore je.

Balik tu rasa penat. Mandi bagai. Perasan cam ade darah coklat sikit tau. Kite ignore je. Malas nak pikir. 

Bangun pagi ade lagi sikit darah coklat. Buat dono je. Sampai kat opis terus terasa cam period. Ok, sah! 

Tapi yang peliknye, masa tengahari kite cek ade keluar gumpalan darah yang tak macam darah sangat. Tak penah nampak gumpalan macam tu. Tunjuk kat kwn baik kite, D. Whatsapp je kat die sebab die keje kat KL. Die terkejut tgk pic tu. Die kata tu bukan gumpalan darah mcm biasa. Katanye mcm daging pon ade. Tak besar. Kecik je. Kite lak tengok color die cam merah2 kelabu. Macam tu la. Susah nak describe. Nampak cam ade garis2 cam urat pon ye kat gumpalan tu. Kite dah risau dah. Tu ke bakal janin yang nak menjadi tapi tak jadi? :(

Bukak google ade orang kata tu 'bakal janin'. Belum jadi janin lagi. Tapi dalam proses nak jadi janin la. Saya terus rasa sedih. Dlm hati kata PADAN MUKA! Tula, sibuk sangat nak main bowling malam tadi. Degil. Hubby dah kata jangan main. Kawan2 pon kata jangan main. Takpela, takde rezeki lagi kot. Redha.

Hubby kata jangan sedih2. Lain kali cuba lagi. Semalam die hiburkan kite. Bawak kite g karok. Thanks abang! ;)


Kwn2 doakn saya supaya murah rezeki mengndung yeee...Aminnn
Sekian. 


Sunday, October 27, 2013

Ujian Kehamilan Part 2


Assalamualaikum kawan2...


Nak sambung cite pasal post Ujian Kehamilan yang kite buat aritu. Nak brief sikit la dulu dari awal cerita.


16/10 - kite gastrik yang teramat sgt 

17/10 - tengahari g jumpa doc sebab stil belum elok gastrik tu. doc scan n suh wat UPT sebab takut kite bukan angin tapi pregnant. period pon dah delay 3 ari masa tu. buat upt, negative. scan perut doc kata ade sikit cyst. tapi tak merbahaya. dinding rahim katanye dah kembang. ade 2 kemungkinan. period atau pregnant.

22/10 - buat upt sendiri kat umah. hari ke 9 period delay. result NEGATIVE.

25/10 - malam tu ade kuar 3 - 4 tompok darah merah. mati2 kite ingat period. pastu langsung tak kuar dah. bangun pagi bersih je tengok.

26/10 - pagi2 dah g beli pregnancy test kat 7e. beli pas hubby g keje. so die taktau. hehe. result still negative.

28/10 - sampai ke hari ni dah langsung takde darah yang kuar. sakit perut pon takde. arini dah hari ke 14 delay. genap 2 minggu.


Hubby nak bawak g klinik pas balik keje ni. Die pon dok risau. Apasal la ngan bini die ni. Ngehngeh. Bini die ni lagi la taktau nak kata ape. Tapi kite dah relax je skg ni. Memang harap ade baby. Tapi if takde maknanye belum rezeki n belum masa nye. Usaha lagi! Chaiyokkk2! ;)

Tapi hubby memang nampak excited walaupun die dh cuba kurangkan tunjuk excited die tu.




Kite rasa terharu n hepi bile die sebut 'n mayb baby skali'... Nampak die excited n terasa macam ade baby betol2 lak dlm perut ni. hehehe... InsyaAllah. Berserah pada Allah. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya... :)

Sekian.


Tuesday, October 22, 2013

Ujian Kehamilan


Assalamualaikum


Hye kawan2. Actually sedih nak tulis post arini. Pagi2 kite dah takde mood. Hukhuk.

Macam ni ceritanye. Last week kite kena gastrik teruk. 2-3 hari stil tak elok. Sehari lepas raya haji. Raya haji 15/10/2013 (selasa). Kite cuti esok nye. Rabu. Rabu tu gatal dok makan lambat. Pagi n tenghari tak masukkan pape langsung dalam perut. Makan idak, minum pon idak. Dalam kul 3 ptg baru la makan. Malam tu perut sakit gile2. Sampai susah nk bngun. Dah lama gak la tak kena gastrik mcm tu. Beberapa bulan before kawin lagi dh tak kena. Dulu sebelum kenal en suami, kerap kena gastrik teruk. 

Nak dijadikan cite, ubat angin kite tak jumpa sbb dh lama tak kena so hilang tah ke mana tah. En suami kesian kat kite so die kasi kite makan painkiller. Hohoho. Die main belasah je ubat so saya pon makan je. Pas makan painkiller pon stil takde perubahan. Sakit lagi. Esok pagi sakit2 stil g keje. Tengahari tu hubby suh g cek kat klinik sebab die dah mula risau.


Saya pon g la Klinik Soraya, Seksyen 3 Shah Alam. Tu klinik perempuan. Biasa ibu2 mengandung g wat check up kat sana. Doktor pon sume pompuan. Dah la lawa2 doktor nye, frendly lak tu. Sangat soft n frendly. Saya paling suka ngn Dr. Sabrina. Walaupun dh tak bape nak muda (lewat 30an) kot tapi stil cantik n sangat baik! Untung suami die ;)


Cite la ngan doc yang kite gastrik n stil tak hilang after makan painkiller. Terkejut die! N kena marah ngan die. Die tak kasi makan painkiller dah. Tak elok katanye. Nak-nak utk pompuan. Haha. Padan muka kau! N gastrik bole jadi makin skit after makan painkiller. Ok, baru tau. Tersipu-sipu kite kena marah. Hehe.


Doc tanya dah period ke? Saya kata 'belum. baru delay 3 hari' (17/10/2013). Bulan lepas n bulan sebelum tu pon delay dalam 2-3 hari. Tapi doc suh scan gak kot2 ade isi. Scan2 takde nampak pape. 


Doc dok puji2 lagi sampai kite rasa sejuk sikit hati ni. Die kata rahim cantik. Wahhh dah 2-3 kali doc yang berlainan ckp mcm tu. Alhamdulillah. 

Cuma kali ni doc detect de cyst sikit. Sebelum kawin penah scan masa senggugut teruk tp takde cyst tu. Dpt after kawin la tu. Tapi doc kata tak besar n tak membahayakan so biarkan je dulu. Pastu buat la UPT (Urine Pregnancy Test) utk pastikan pregnant ke tak. 

Result ---> NEGATIVE.

Sedikit frust. Doc suh biar dulu sampai seminggu lebih if stil delay datang balik klinik n cek. Terus sms en suami bgtau die. Masing2 keje kan time tu.






En suami mcm blur2 lak. Rupanye sbb die cm tergamam bila sy kata doc ckp rahim dh kembang mcm nak melekat sorang anak tu. Die excited sebenarnya. Buat keje pon tak menjadi dah. Tu baru khabar angin tu.

Hubby pon cam pelik je. Aritu cam demam jap. Pastu die asyik pening pale je skg ni. Pastu nak termuntah. Mengidam jgn ckp la. Mcm die lak yang pregnant. Pelik btol.

Esoknye lagi tak period lagi. Esoknye pon tak. Esok lagi tak lagi. Sampai la hari ke 8 delay period tu en suami ajak g beli pregnancy test kat farmasi. Balik umah tu die suh cek. Dah petang kot. Saya kata la kena cek awal pagi if nak tepat. So esok pagi nye tu cek. Result:


*UPT on 23/10/2013 (delay 9 hari)

*UPT on 23/10/2013 (delay 9 hari)

Again... NEGATIVE! :(

Kali ni rasa sedih sgt. Actually takde mengharap sgt awl2 ni. Sebab pk nak settle kan dulu kursus 6 bulan tahun dpn. Tapi bila tgk en suami cam excited kite rasa sedih lak. Sekarang ni en suami langsung tak kasi angkat brg berat, makan pedas, asal nak makan ape je mesti die tunaikan. Sanggup susah payah cari kan. Tu blm cek lagi tu. If dh cnfrm pregnant nanti lagi la die jaga kan. Syukur sgt dpt suami mcm die. Macam semalam saya nak angkat bola boling berat 9 je pon die dah marah. Alahaii suamiku. Sweet sgt2. Sgt caring n penyayang. Tu yang buatkan kite sedih tu.

Tapi nape ye. Masuk arini dah hari ke 9 period delay (23/10/2013) tapi result UPT negatif!!

Takde rasa nak period pon. Dah 5 hari pon since doc ckp rahim kembang tapi darah tak turun2. Cam lambat la pulak. Pening kerap rasa. Nak muntah tu jgn ckp la. Sampai kadang rasa nak tumbang je. Tak stabil. Bibir pon dh stat kering ni. Sakit pinggang pon selalu. Takleh berdiri lama. Cepat mengah, penat n pening. Pastu moody. Huhuhu. Sian en suami. Sampai kan die pesan dgn sgt lembut kat kite,  

"Syg jgn stress2 mcm ni... Nanti kalau betul ade baby dlm perut ni nanti abg taknak die pon jadi mcm tu.. Ok syg?" (sambil usap2 perut kite). 

Terus kite terdiam. Kite pon taknak jadi penyedih sepanjang pregnant. Nak hepi2 je supaya anak kite jadi ceria mcm ayahnye. Masalahnye ade ke baby??? Huwaaaaaa nak nangis! 2 kali cek UPT tapi negatif! :(

Ade tak kwn2 yang ade masalah yang sama. Nape ye? Ape sebab nye? Betul ke org kata cyst bole menyebabkan result jadi negatif? Tapi doc pon ade ckp aritu. Die kata takut cyst saya ni block pregnancy saya. Tak paham tapi tak tanya lanjut sebab dah mula frust. 

Astaghfirullah. Jgn mcm ni. Rezeki di tgn Allah. Mungkin belum masa yang sesuai utk ktorg memiliki anak. Think positive! Kita bole main bowling, gi Korea, macam2 lagi bole buat sementara belum pregnant. Lagipun baru 4 bulan kawin. Relax..... ;(

*sad*

Thanks for reading!