Tuesday, October 22, 2013

Ujian Kehamilan


Assalamualaikum


Hye kawan2. Actually sedih nak tulis post arini. Pagi2 kite dah takde mood. Hukhuk.

Macam ni ceritanye. Last week kite kena gastrik teruk. 2-3 hari stil tak elok. Sehari lepas raya haji. Raya haji 15/10/2013 (selasa). Kite cuti esok nye. Rabu. Rabu tu gatal dok makan lambat. Pagi n tenghari tak masukkan pape langsung dalam perut. Makan idak, minum pon idak. Dalam kul 3 ptg baru la makan. Malam tu perut sakit gile2. Sampai susah nk bngun. Dah lama gak la tak kena gastrik mcm tu. Beberapa bulan before kawin lagi dh tak kena. Dulu sebelum kenal en suami, kerap kena gastrik teruk. 

Nak dijadikan cite, ubat angin kite tak jumpa sbb dh lama tak kena so hilang tah ke mana tah. En suami kesian kat kite so die kasi kite makan painkiller. Hohoho. Die main belasah je ubat so saya pon makan je. Pas makan painkiller pon stil takde perubahan. Sakit lagi. Esok pagi sakit2 stil g keje. Tengahari tu hubby suh g cek kat klinik sebab die dah mula risau.


Saya pon g la Klinik Soraya, Seksyen 3 Shah Alam. Tu klinik perempuan. Biasa ibu2 mengandung g wat check up kat sana. Doktor pon sume pompuan. Dah la lawa2 doktor nye, frendly lak tu. Sangat soft n frendly. Saya paling suka ngn Dr. Sabrina. Walaupun dh tak bape nak muda (lewat 30an) kot tapi stil cantik n sangat baik! Untung suami die ;)


Cite la ngan doc yang kite gastrik n stil tak hilang after makan painkiller. Terkejut die! N kena marah ngan die. Die tak kasi makan painkiller dah. Tak elok katanye. Nak-nak utk pompuan. Haha. Padan muka kau! N gastrik bole jadi makin skit after makan painkiller. Ok, baru tau. Tersipu-sipu kite kena marah. Hehe.


Doc tanya dah period ke? Saya kata 'belum. baru delay 3 hari' (17/10/2013). Bulan lepas n bulan sebelum tu pon delay dalam 2-3 hari. Tapi doc suh scan gak kot2 ade isi. Scan2 takde nampak pape. 


Doc dok puji2 lagi sampai kite rasa sejuk sikit hati ni. Die kata rahim cantik. Wahhh dah 2-3 kali doc yang berlainan ckp mcm tu. Alhamdulillah. 

Cuma kali ni doc detect de cyst sikit. Sebelum kawin penah scan masa senggugut teruk tp takde cyst tu. Dpt after kawin la tu. Tapi doc kata tak besar n tak membahayakan so biarkan je dulu. Pastu buat la UPT (Urine Pregnancy Test) utk pastikan pregnant ke tak. 

Result ---> NEGATIVE.

Sedikit frust. Doc suh biar dulu sampai seminggu lebih if stil delay datang balik klinik n cek. Terus sms en suami bgtau die. Masing2 keje kan time tu.






En suami mcm blur2 lak. Rupanye sbb die cm tergamam bila sy kata doc ckp rahim dh kembang mcm nak melekat sorang anak tu. Die excited sebenarnya. Buat keje pon tak menjadi dah. Tu baru khabar angin tu.

Hubby pon cam pelik je. Aritu cam demam jap. Pastu die asyik pening pale je skg ni. Pastu nak termuntah. Mengidam jgn ckp la. Mcm die lak yang pregnant. Pelik btol.

Esoknye lagi tak period lagi. Esoknye pon tak. Esok lagi tak lagi. Sampai la hari ke 8 delay period tu en suami ajak g beli pregnancy test kat farmasi. Balik umah tu die suh cek. Dah petang kot. Saya kata la kena cek awal pagi if nak tepat. So esok pagi nye tu cek. Result:


*UPT on 23/10/2013 (delay 9 hari)

*UPT on 23/10/2013 (delay 9 hari)

Again... NEGATIVE! :(

Kali ni rasa sedih sgt. Actually takde mengharap sgt awl2 ni. Sebab pk nak settle kan dulu kursus 6 bulan tahun dpn. Tapi bila tgk en suami cam excited kite rasa sedih lak. Sekarang ni en suami langsung tak kasi angkat brg berat, makan pedas, asal nak makan ape je mesti die tunaikan. Sanggup susah payah cari kan. Tu blm cek lagi tu. If dh cnfrm pregnant nanti lagi la die jaga kan. Syukur sgt dpt suami mcm die. Macam semalam saya nak angkat bola boling berat 9 je pon die dah marah. Alahaii suamiku. Sweet sgt2. Sgt caring n penyayang. Tu yang buatkan kite sedih tu.

Tapi nape ye. Masuk arini dah hari ke 9 period delay (23/10/2013) tapi result UPT negatif!!

Takde rasa nak period pon. Dah 5 hari pon since doc ckp rahim kembang tapi darah tak turun2. Cam lambat la pulak. Pening kerap rasa. Nak muntah tu jgn ckp la. Sampai kadang rasa nak tumbang je. Tak stabil. Bibir pon dh stat kering ni. Sakit pinggang pon selalu. Takleh berdiri lama. Cepat mengah, penat n pening. Pastu moody. Huhuhu. Sian en suami. Sampai kan die pesan dgn sgt lembut kat kite,  

"Syg jgn stress2 mcm ni... Nanti kalau betul ade baby dlm perut ni nanti abg taknak die pon jadi mcm tu.. Ok syg?" (sambil usap2 perut kite). 

Terus kite terdiam. Kite pon taknak jadi penyedih sepanjang pregnant. Nak hepi2 je supaya anak kite jadi ceria mcm ayahnye. Masalahnye ade ke baby??? Huwaaaaaa nak nangis! 2 kali cek UPT tapi negatif! :(

Ade tak kwn2 yang ade masalah yang sama. Nape ye? Ape sebab nye? Betul ke org kata cyst bole menyebabkan result jadi negatif? Tapi doc pon ade ckp aritu. Die kata takut cyst saya ni block pregnancy saya. Tak paham tapi tak tanya lanjut sebab dah mula frust. 

Astaghfirullah. Jgn mcm ni. Rezeki di tgn Allah. Mungkin belum masa yang sesuai utk ktorg memiliki anak. Think positive! Kita bole main bowling, gi Korea, macam2 lagi bole buat sementara belum pregnant. Lagipun baru 4 bulan kawin. Relax..... ;(

*sad*

Thanks for reading!






14 comments:

  1. Jangan sedih2 dear sis, pasti ada rezeki satu hari nanti..

    ReplyDelete
  2. tq dear..insyaAllah..hopefully! aminnn :)

    ReplyDelete
  3. Salam dik.. kalau confirm peknen Alhamdulillah.. kalau x, n kalau period nnt jgn sedih.. Akak dulu pun lepas kawin setahun x peknen sbb ada fibroid.. lepas remove baru lekat.. Kalau x peknen n nak try remove cyst n nak cuba cara tradisional.. cuba mkn nona roguy phyto cleanse plus n air akar herbanika.. sbb akak dulu lepas lahirkan anak, doctor ada scan dia ckp ada fibroid lagi.. lepas tu akak mkn nona roguy bila scan balik doctor ckp fibroid dah x de... cuba la mana tau rezeki tuhan... tapi make sure x pregnant dulu sebelum try nona roguy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak.. Tq sebab share experience akak... Emm tula, if pregnant alhamdulillah sgt.. Tp taknak la over sedih sebab kira baru lagi 4 bulan kan.. Think positif! Hehe...

      Sy nak tunggu dulu lagi one week, if stil tak period sy nak buat UPT.. If stil -ve sy redha je... Tp mmg pk nak hilangkan cyst dulu sbb takut die membesar dgn baby.. Nanti in future lagi masalah kn..

      Btw thnx sebab suggest product tu.. InsyaAllah sy akan cuba.. Tq sis! ;)

      Delete
  4. Assalammualaikum . Hye sis . Wlpn dh lme cte neh tp sy bru terbaca bila ari sj gegatal belek2 blog org . Situasi sis mc sy alami sy la . Tp sy bln12 dh gugur sekali 17/12/14 ... Sedih tp still usaha now xperiod dh seminggu . Check upt negatif ...

    ReplyDelete
  5. slm...hye..sy pon sj duk scrool psl isu nie.mcm same je..last 2 month gstrik yg sgt teruk.gara2 mkn pain killer gk..buln nie period la delay smpai 8 ari..utp -ve.agak sedih n stress skit d stu...hopefully ada rzki..tp nie blom lg jumpe dr utk scan..

    ReplyDelete
  6. saya pun sama dear. TTCians....mngharap sgt baby.....huhuk..doakan ye kekawan.

    ReplyDelete
  7. Slm... Hye sis... just nak share... ni dh msuk 2 minggu sy delay period.. tak tau nape.. dh 3 kali bt upt test but still -ve ..smpai kan sy rase give up nak bt ape2.. then last week hati dok gatal sgt nak jumpe doctor. then doc tu direct suggest go for scanning... then doc xnmpak ape2 pun kt rahim.. clear jer.. then sy still xpuas hati juga dgn result tu.. then doc suggest utk buat blood test .. skrg ni msih tgu result dri doc..doc ckp mungkin di sbb kan stress, tu yg buat period delay.. xmungkin jgak.. hope everything was fine.. risau jugak.. since last week.. body lemah, cpt letih, kuat selera mkn, jerawat naik, bwh punggung terasa nyilu, tapak kaki terasa sgt sakit xdpt nak bdiri & bjalan lame sgt.. kecewaa...

    ReplyDelete
  8. Salam..hai sis...sy just nak story sy...3 blan sblm slalu delay period lambat..tanda2 hamil ade je,muntah,loya,mengidam,taksedap badan..last2 period....ad mse tu smgu lwat delay...try upt -ve...blan ni pun delay...da lewat 9 hari..da try upt 3 kli mgu ni still -ve...mak sy suh tgu sbln...tapi tkut tgu sbln tibe2 dtg period...bln ni bli upt membzir 3...cek klnik upt pn -ve...harapkan yg terbaik...

    ReplyDelete
  9. Salam..hai sis...sy just nak story sy...3 blan sblm slalu delay period lambat..tanda2 hamil ade je,muntah,loya,mengidam,taksedap badan..last2 period....ad mse tu smgu lwat delay...try upt -ve...blan ni pun delay...da lewat 9 hari..da try upt 3 kli mgu ni still -ve...mak sy suh tgu sbln...tapi tkut tgu sbln tibe2 dtg period...bln ni bli upt membzir 3...cek klnik upt pn -ve...harapkan yg terbaik...

    ReplyDelete
  10. Salam..hai sis...sy just nak story sy...3 blan sblm slalu delay period lambat..tanda2 hamil ade je,muntah,loya,mengidam,taksedap badan..last2 period....ad mse tu smgu lwat delay...try upt -ve...blan ni pun delay...da lewat 9 hari..da try upt 3 kli mgu ni still -ve...mak sy suh tgu sbln...tapi tkut tgu sbln tibe2 dtg period...bln ni bli upt membzir 3...cek klnik upt pn -ve...harapkan yg terbaik...

    ReplyDelete
  11. Sy pun mcm sis...period delay 10 ari..tanda2 Hamil Ada tp bila cek put -ve..frust..

    ReplyDelete
  12. salam... hai awk... sama goes to me, membazir beli upt(murah & mahal beli lak tu)...mula2 demam , ada2 tanda2 muntah loya, tpi upt -ve, g klinik DR xcheck pon, dy kata mybe perubahan hormone sebab period during kawin yer tarikh :) So, redha, nie kira dh lewat 3 week, senggugut, sakit kaki, perut sakit semua ada, tapi xda darah turun pon :( upt check sekali -ve... nak g klinik sa mcm malas, kalau ada rezeki adalah :)

    ReplyDelete