Tuesday, August 6, 2013

Resipi Rendang Daging Mudah dan Sedap!


Assalamualaikum

Orang lain sibuk buat preparation nk raya, kita sibuk bagi resipi kan. Takpe, sebagai panduan bagi mereka yang berniat nak buat Rendang Daging di pagi raya tapi takut tak jadi. Dok cari2 kat encik google jumpa resipi yang banyak step n memeningkan (pening bagi orang macam kami tau. yang dah expert tu takyah cite la. kacang je kot. mihmihmih)

Saya dok cari2 resipi yang mudah tapi stil tak rasa sume tu mudah. Saya ni tak suka jintan, bunga cengkih, bunga lawang bagai. I tak minat. Nasib baik dapat en suami yang tak minat gak sume tu. Cari punya cari memang susah la nak jumpa yang tak taruk sume tu. Nampak sangat orang lain expert, tak macam awak! *malu*

So saya pon ringankan mulut tanya opismate n ex-housemate saya, Cik Linda yang cantik. Die pon kata tak susah wat rendang ni. Die biasa wat simple je. Takde letak rempah bagai. Yess! So dengan tekunnya saya pon salin la resipi yang die bagi sambil ingat tips2 yang diberikan. Malam tadi saya saje try buat dalam 1kg daging. Alhamdulillah, menjadi! Siyes wehh tak sangka jadi. First attempt dan rasa die sangat memuaskan hati. Pendek kata sedap la. Huahuahua. Tak tipu ni. 

En suami pon masa mula2 rasa terkejut sebab saya dok kata tak pandaila, takut tak jadi la, tetiba bile buat die kata sangat sedap! Tinggal bape ketul je daging tu pagi ni. Sahur dengan Rendang Daging dan nasi impit. Kul 3 pagi en suami makan rendang dan nasi impit dengan banyaknya. Kul 430 pagi die makan lagi dengan banyakknya. Sahur katanye. Happy sangat rasa hati ni bila en suami makan masakan kita dengan seleranya. Syukur alhamdulillah.


Rendang Daging Mudah dan Sedap




Bahan-bahan

1kg daging batang pinang (tak perlu rebus dulu sebab daging ni memang dah lembut)




3 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
(dalam picture tak cukup bawang sebab tambah last minute)

*ricih dan blend bahan2 kat bawah ni sampai hancur.




Hancur sampai jadi macam ni:




Cili mesin (sama banyak macam bahan blend tadi)




1 paket kerisik (if nak sedak2 die banyak, taruk lebih la kerisik)




Gula Melaka (hiris sikit n sesuaikan rasa ngan rendang)
Garam
Daun Kunyit (ricih)


Cara-cara Membuatnya


1.  Tumis bahan-bahan blend tadi sampai naik bau.







2.  Masukkan cili mesin dan masak dengan api perlahan. Bagi cili tu masak betul. Kalau tak, bole sakit perut oiiii





3.  Bila agak-agak dah masak cili tu, masukkan daging tadi dan kacau.




4.  Masukkan santan cair (pati santan + air) dan kacau.




5.  Biar sampai mendidih. Bagi daging masak.


*saya punya kuah ni terlebih lak rasanye. macam bole wat utk 2kg daging. so saya keluarkan yang lebih tu n simpan peti ais. Esok bole masak balik ngn daging cuma tambah pati santan, kerisik n daun kunyit je.


6.  Masukkan pati santan. Kacau seketika. Pastu masukkan kerisik dan perasakan dengan gula n garam.




7.  Masukkan daun kunyit n kacau sebati.





SIAP!!!!!!!


Boleh hidang n makan ngan lemang or nasi impit. Selamat mencuba! (^_^)







Nasihat saya, jangan  mengalah sebelum mencuba. Saya dari dulu dok kata tak reti wat rendang. Susah. Takde inisiatif langsung nak buat. Tapi bila dah kawin ni automatik rasa nak mencuba tu ade. Sebab dah ade orang yang kita kena jaga kan. Alhamdulillah rasa nak memasak tu kuat setelah kawin. Ngeee~


Thanks for reading! ;)

42 comments:

  1. Salam sy nak tny?ni Daging tempatan atau daging import...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam amy..sy tak sure la..sy guna daging dengdeng beli kat pasar basah je ^^

      Delete
  2. resepi awak terbaik lah...sedap'
    thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try ke linda??yeayyy...memang sedap n sgt mudah..alhamdulillah ;)

      Delete
  3. Replies
    1. maizatul: gula melaka tu sy letak sebelum sy letak daging..

      Delete
  4. Replies
    1. try la! excited ni org nak try resipi yg kite post..hehe ;)

      Delete
  5. Replies
    1. saya nye resepi tak pakai rempah langsung..jintan masin ke bagai sume saya tak pakai sebab saya tak minat..huhuhu :)

      Delete
  6. Teruja plak dapat resepi rendang daging mudah mcm ni. . .nk try buat rendang sendiri la pasni. .xyah tggu balik kmpung ;-)
    -ciknab-

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ciknab! sgt simple kan..sesuai utk si pemalas cm saya..hehehe

      Delete
  7. Kalaau tak guna daun kunyit blh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. better guna la..sebab rasanye lain if tak pakai..pada saya lagi byk daun kunyit lagi sedap..sbb daun tu la rasa rendang tu naik..pada saya la :)

      Delete
  8. Assalam sis. .Trimekaseh tips nye ye sis, dh try..mmg sedap, en.hubby pon kate sedap.
    Mkn smpai menjilat jari hehe. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis. Yeke? Alhamdulillah. Pandai awk buat..hehe..no worries..sharing is caring kn? ;)

      Delete
  9. Tq sis 4 e resepi. ..ptg ni me nj try lah...resepi simple nmpk senang!! Tq again..inshaAllah me akan try ;)

    ReplyDelete
  10. Cili basah ke cili kering & berapa banyak?

    ReplyDelete
  11. alhamdulilah...sy baru je cube td...tp lupe letak gula melaka...blh x klo x letak gula melaka?

    ReplyDelete
  12. As Salam Puteri. Terima kasih resipi. Farah dah cuba. mudah dan sedap. :) Entry Farah kat sini http://notamummyfarah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Terima kasih resepi..first time bt rendang kt perantauan...menjadi dan sedap...

    ReplyDelete
  14. Aslm. Tahniah puteri. makcik tua ni pun geng malas. jumpa resipi puteri ni, seronok. Nak share idea ngan puteri dan pembaca. Kalau nak buat stai n9 pure, ganti cili kering dengan cili api dan tambah kunyit hidup sebesar ibujari atau kunyit serbuk dalam 1 sudu makan. Sekilo daging, dalam 15 tangkai clili api kampung pedas biasa. Kalau cili extra pedas, 10 tangkai cukup. Gula melaka ganti dengan gula kasar biasa je sbb x mau pudarkan warna kuning tu. Nak buat rendang ayam pun sama je. tq sbb sharing resipi mudah puteri tu. senang anak makcik nak cuba nanti. wslm. - MKCK NOOR, SH ALAM-

    ReplyDelete
  15. Yeah.. Jumpa pun resepi rendang simple.. Boleh try puasa and raya thn ni.. Thanx ayu...

    www.shelovevitamin.com

    ReplyDelete
  16. salam...wahhh menarikk sy nk cube lah...

    ReplyDelete
  17. Kalo xmo daging nk gune ayam ley x sis?
    (e-dah)

    ReplyDelete
  18. memang btul pun.lepas kawin otomatik jiwa nak memasak tu makin kuat.dlu sy pun jarang masak n kdg2 mlas..tp bila tgok org lain pandai memasak rasa tercabar saya dan lama2 sy pon da tahu memasak..hahahah:)
    tq sebab share

    ReplyDelete
  19. Nampak best..lecor liur..musti cuba resepi ni..tq.

    ReplyDelete
  20. Tq sis..1st time try msak rndang umo dh cecah 29 guna resepi sis puteri.kihkih...2nd plk cr kt google lg rspi sis ni sbb x ingat rspi..teruja coz smua mber mkn smpai licin..

    ReplyDelete
  21. Tq for sharing...alrealdy try 2×

    ReplyDelete
  22. fes timer jgk cinet nak buat rendang ni (n lepas kawen jgk br nak buatnye.haha....mcm best resepi ni boley try..sbb xsuke jgk ltk rempah ratus ribu tu..mcm masak kicap je...hihi...thanks sharing..

    salam singgah.;)

    ReplyDelete
  23. Mudah & sedap!! �� �� Thanks for sharing ��

    ReplyDelete
  24. Thanks for the recipe, Sis. I ganti blended chilies dengan chili powder pun jadi. Simple and sedap!

    ReplyDelete
  25. tq..nt uncle nak cuba..duduk seorang di sandakan ni..nak mencuba semua resepi...heheh..keep up the good job..jaga baik baik famili ye..

    ReplyDelete
  26. Resepi ni mmg win, tetiap kali ada event, org suh masak rendang ni. Hahahha kali ke5 dh rasenye.tq tuan resepi

    ReplyDelete
  27. Thanks for the simple recipe. dh 3 kali buat guna resepi ni.mmg simple dan sedap

    ReplyDelete
  28. sya dh try dh resepi sis bulan lepas,,mmg sedap,ni husband request lg utk buat hari ni,,kira lulus la en husband kata..hehe..

    ReplyDelete
  29. sya dh try dh resepi sis bulan lepas,,mmg sedap,ni husband request lg utk buat hari ni,,kira lulus la en husband kata..hehe..

    ReplyDelete
  30. Akk kalo gula melaka gnti dgn gula bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. sebab saya pun guna gula biasa. nak bagi balance rasa pedas, masin, manis.

      Delete
  31. Hi...boleh tak kite tukar daging ke ayam guna resepi ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun boleh jugaaa. saya dah buat. sedapppp.

      Delete
  32. First time buat ni, alhamdulillah menjadi. Makan panas-panas sedap. Tapi daging tu saya tukar ayam. Daun kunyit pulak takde. Tak pakailah. Alhamdulillah rasa rendang tak hilang punnn. Seronok betul masak. Family siap bertambah lagiii. Thanks tau share resepi ni.

    ReplyDelete