Tuesday, September 16, 2014

Pengalaman Bersalin Putera Sulung Secara Induce - Part 2


Assalamualaikum

Ok sambung entry Pengalaman Bersalin Putera Sulung - Part 1 

Tak lama lepas air ketuban pecah tu kite dh mula rasa sakit. Yang ni kte rasa mmg cnfrm contraction. Nurse terus dtg wat CTG lepas air ketuban tu pecah. Cek jantung baby. Alhamdulillah heartbeat baby stil ok. Kat mesin CTG tu memang nampak la contraction memang tinggi n kerap. Ade sampai maksimum. Time tu nurse dh tny, rasa sakit ke? Kite angguk siap leh senyum2. Hubby dah pelik. Die kata sakit ke tak? Siap leh senyum lagi. Kite pk mayb kite jenis tahan sakit kot. Tapi tak lama pastu hambekk ko! Sakit nauzubillah! Tak tertahan sampai menangis okayy. Susah nk decribe kat sini. Mcm mane kite tak terbayang masa baca pengalaman org, macam tu la kite rasa skg. Siyes sakit gile contraction tu. Tapi tu belum max lagi tu. Kat labor room lagi gile. Okay, balik cite tadi balik.

Sakit berterusan sampai makin teruk n kerap sampai kite menangis. Dah yakleh senyum. Memang hubby kat sebelah jadi mangsa la. Tiap kali sakit kite pegang tgn die. Mata kite pejam je menahan sakit. Kadang2 je kite bukak mata pandang hubby sambil airmata mengalir nak bgtau betapa sakitnye kite skg. Tapi kite tak keluar suara. Luahkan ngan pandangan mata. Hubby pandang kite sayu je. Die cam kesian tapi takleh buat ape. Pandangan yang menguatkan kite.

Sampai kul 8 camtu kite dh tak tertahan sgt. Time tu ibu, baba, adik ipar, makcik hubby sume dh ade. Dorg borak2 tapi kite dh tak terlayan. Kite layankan sakit kite je. Ape yg drg tny sume dh tak terjawab. Kite tak mampu nak cakap pape dah. Kite sabar n menangis je sekali sekala. Last2 hubby pon panggil nurse. Ohh lupa, sepanjang dari tadi mesin CTG memang terpasang je kat kite. Memang hubby tgk selang 2 minit sakit kite n sampai max. 

Bile nurse dtg, die kata, "Kalau sakit mcm ni rasanye dah bukak 6cm dah ni. Bole masuk labor room dah ni." Kite pon redha je. Bersyukur sgt if dah nak bersalin. Tak sanggup nak layan contraction tu lagi. So dalam kul 9 lebih kurang dorg dah tolak kite masuk labor room. 

Dalam labor room, Dr Karamjit dtg cek bukaan. Die kata, "Still 2cm. Kite tunggu lagi 4 jam if stil tak bukak, kite operate." Ye kot die kata gitu. Kite dh lupa. Kite cuma ingat part die kata 4 jam tu. Kite tgk jam rasa nak jerit je. Lama lagi okayy! Kite dh tak tahan sgt. Die kata if tak tahan, sedut gas tu. ENOTOX kot nama die.

Kite penah baca pengalaman org kata gas tu cuma melalaikan tapi tak mengurangkan sakit. So kite pon takmo la sedut if takde pekdah kan. Doc suh hubby letakkan gas tu kat kite if kte dah sakit sgt. Doc siap ckp kat hubby, "Die punye sakit sangat kuat which is very good. Means kite tak perlu 2nd induce.."

Dalam hati, Alhamdulillah. Tapi nak sgt cepat bby kuar. Sakittttt!!

Kite sakit selang seminit ke dua minit tah. Hubby setia menemani n bg semangat sepanjang tu. Kite dah macam org nak mati. Memang rasa nak mati. Siap pk biar la kite mati. Asalkan baby selamat. Kite dah menangis2 kat hubby ckp, "Abang....sayang sakit sangatttt...." 

Hubby usap2 kepala kite suh sabar, demi anak... Siap cium pipi n dahi kite bg semangat n kekuatan. Die pon nampak cam nak nangis je. Midwife yang jaga kite tanya nak epidural tak? Sebab rasa cam lama lagi sakit ni. Kite ckp taknak. Kite nak rasa normal senormal normalnya. Haa, bagus kan. Tapi dalam kepala dah pk rasa cam nak operate je. Nak tunggu bukaan full dengan sakit mcm tu mmg tak larat la.

Dalam kul 10 pg kot doc dtg cek lagi bukaan dah 4cm. Die kata kite tunggu lagi. Time tu takde rasa nak marah ke ape. Rasa nak keluarkan baby cepat je. 

Ohh lupa. Setiap kali sakit memang kite sedut je gas tu. Actually takmo sedut sebab sedut punye sedut still rasa sakit. Setiap kali mesin CTG tunjukkan contraction mesti hubby tekan gas tu kat muka kite. Die pon dh pandai baca contraction. Haha. Kite selalu geleng bile hubby bagi gas tu. Die tekap gak. Last2 kite pon sedut n memang rasa mamai. Sampai bole tertido siap mimpi okay.

Mimpi yang paling kite ingat adalah kite minum teh o ais masa tu. Haha. Dalam banyak2 benda teh o ais jugak ingat. Sebab rasa nak minum kot time tu. Yela, kite ni puasa dari pagi tau. Last makan kul 10 malam tu la. Pastu puasa makan. Minum air pagi tu dlm kul 6 pagi. Pastu doc suh puasa sebab takut kena emergency czer. Mane la tak lapar n haus. Dengan sakit nye lagi. Takde tenaga jadinye. 

Kite before bersalin dh set in mind yang bile kite sakit, kite takmo jerit2 or keluar suara. Sebab org kata nanti abis tenaga masa nak push nanti. Bile sampai waktu nye tetap jerit. Hoho. Takleh kawal. Menjerit siap, "Ya Allah!!!" "Astaghfirullahalazim!!!" "Allahuakbar!!!" "Lailahalillallah!!" Macam2 la kite jerit. Hubby dah kelam kabut tiap kali sakit tu. "Sabar syg, sabar" Die siap mengucapkan utk kite. Baca macam2 kat telinga kite. 

Dipendekkan cite, dlm kul bape tah kite tak sedar tetiba hubby bangun n cam kelam kabut kata, "Sayang ingat, jangan angkat punggung. Ingat tu sayang."  

Kite macam, ehh nape die ckp camtu? Nak bersalin dh ke?? Kite time tu mcm org dh tak bernyawa. Terbaring lesu tak hirau ape dah.

Rupanye time tu doc dh ready nak sambut baby. Siyes kite tak sedar ape masa tu. Dah bukak 10cm ke?? Kite jeling jam. Dalam kul 12 bape minit tah masa tu. Bile masa doc dtg sume tak perasan. Sedar2 die dah bukak separuh katil sampai part punggung utk keluarkan baby. Kaki kite dorg angkat n dorg buat la pape yg patut. Kite mamai sgt2 masa tu. N takde tenaga langsung dah masa tu. Org kata berserah. Sakit contraction pon cm tak rasa dh. Taktau ape yg kite rasa masa tu.

Org kata if nak bersalin akan rasa cam nak teran nak terberak kan. Kite kite takde rasa sume tu. Tapi doc suh push so kite paksa la. Tp taktau la kot tahap kesedaran dah teruk sgt ke masa tu kn smp tak rasa ape.

Yang kite tau tetiba doc kata, "Pushh!!" Kite pon ape lagi, tarik nafas n terus push sambil jerit. Doc marah. Die kata jangan jerit!! Punggung jgn angkat!! Kite tak sedar kite terangkat punggung. Doc suh push lagi. Kite pon ingat org kata tarik nafas dalam2 then push sekuat hati. Sekuat hati lagi kite push sambil menjerit. Tak sengaja nak jerit. Tak perasan pon terjerit. Doc marah lagi. Punggung jgn angkat!! Badan turun!! Kaki u ni jgn keraskan!! Jgn menangis!! 

Macam2 la kena marah. Gile wehh tak reti push. Memang nak nangis dah tp doc dh marah so tak jadi. Doc tu garang. Huhu. Sampai la tahap kite memang tak larat n takde tenaga langsung. Kite terus terkulai. Hubby kite kat sebelah dah tak tentu arah dh. die peluk2 kite, cium2 dahi siap ckp benda paling menyentuh hati kite, "Abang akan sayangkan sayang sampai bile2...sampai mati..." sambil cium dahi kite. Rasanye die menangis time tu. Mata kite yg terpejam terus pandang hubby. Ade sikit kekuatan yang kite rasa. Before dgr hubby ckp camtu kite dh give up.Kite dh taknak push taknak buat ape. Kite sgt tak larat. Kite rasa nk mati je masa tu. huhu. Iman tak kuat camtu la. Astaghfirullahalazim. Kekuatan tu dtg bile hubby ckp camtu.

Rupanye doc dh guna vacuum utk sambut baby kite. Tp sebab kite mmg failed gile push so bby tetap tak kuar. Bape kali vacuum tah. Bile doc suh push lagi, kite try lagi. Tapi memang failed. Doc marah gile ckp, "Dik! U jangan angkat punggung! Baby u dah nampak nak keluar tapi if u angkat punggung mcm mane die nak keluar! Die susah nak turun!!"

Ok, failed lagi. Doc kata sakit je push lagi. Sebenarnya kite dh taktau ape makna sakit dh time tu. Yang kite tau kite dh give up. Dh tak peduli apa sume benda. Pastu try push lagi. As usual kena mrh lagi. Kali ni doc dh bengang gile. Kite siap marah doc balik.. "kejap la doc!! Sy dah tak larat!!!" Doc marah kata, "U tak boleh la macam ni!! Kalau macam ni kite kena operate u! I dah try nak bantu u guna vacuum tapi u tak push!!"

Time tu tak peduli dh ape die buat kat bawah tu. Die tekan2 bagai. Gunting sume kite dh tak kisah dh. Kite dh menangis dh. Sampai la bile hubby kite dgn suara sedih ckp, "sayang kena push betul2 sayang. Jantung baby kite dh lemah.." Hubby nak nangis dh time tu.

Kite dgr hubby kata jantung baby dh lemah kite terus push lagi dan lagi dan lagi akhirnya tepat jam 12.44 tghari tetiba hubby peluk kite nangis2 menitik2 airmata die kata, "Sayang baby dh keluar!! First time abg tgk baby keluar sayang!!" Menangis teresak2 die. Kite tak perasan bile baby kuar. Bawah kite tu cm dh kebas tak rasa ape. Kite mcm org takde perasaan. Pandang hubbby utk dptkan kekuatan blk. Sayu hati tgk die nangis sungguh2 mcm tu. Tak penah lg tgk die nangis mcm tu. Die cium dahi kite byk kali n ckp, "Tq syg.. Tq sgt2!! Abg syg kn syg!!!"

Sy pandang die tak senyum tak ape. Dalam hati memang terharu. Tapi tak mampu tersenyum. Doc letak baby kat atas badan kite. Sambil suh hubby potong tali pusat baby. Bile nurse letak bby atas dada kite baru kite rasa sdey n 1001 macam perasaan. Time tu rasa subhanallah, indahnye perasaan tu. Comelnye baby. Siap ade airmata. Mata dah bukak pandang kite. Ya Allah, Maha Suci Allah, susah nak gambarkan perasaan tu. Skg pon kite menangis time taip ni. Huhuhu.

Now tiba masanye utk sesi jahit menjahit. Siap tny doc bius ke tak. Doc kata bius. Memang tak rasa sakit la die jahit tu. Cuma rasa kaki tu lenguh sgt. Hubby dh kena keluar dh masa tu. Time doc jahit tu kite asyik tengok je baby kite kat sebelah kite. Nurse tgh siapkan baby. Kite tgk baby utk dptkan balik kekuatan. Siyes rasa cam org dh tak bernyawa time tu. Terlalu lemah. 

Time tu pon badan kite menggeletar. Satu badan menggeletar. Kaki tangan badan sampai gigi terketar2. Sy siap ckp kt doc sy sejuk. Dorg tutup aircond. Tp stil menggigil2. Doc kata kite mcm tu psl darah banyak tumpah n kurang air. Sepanjang die jahit tu memang menggigil je. 

Lupa lak masa doc suh teran lg utk kuarkan uri, kite dh rasa azab balik. haha. Macam fobia nak push. Tp try gak push akhirnya uri keluar. Doc tekan2 perut bagai sume tu rasa sakit yg amat! Padahal baby dh kuar tu. Org kata pas bby kuar dh tak rasa sakit. Tp kite rasa je sakit tu. Haha.

Bile dh selesai kite tny doc banyak ke jahit? Doc kata die tak kira. Means sgt byk jahit. Hoho. Ngeri. Kite kena stay situ 3 jam doc kata. Takut ade pendarahan lagi. Rupanye kite memang tumpah darah masa tu. Siap ade jangkitan kuman. Sebab tu lama. Siap rahim kite takmo kecut masa tu. Huishh mcm2 benda. 

Pape pon syukur alhamdulillah semuanya selamat. Hubby siap wat lawak lg time teman kite pas kena jahit kt labor room tu. Die leh tanya, "Pasni 2nd baby syg nak lagi tak?" Kite terus jwb, "Hahhh... tu kena pk dulu la..." Kite nye jawapan tu serius tau. Cam serik. Haha. Hubby gelak je. Die saje la tu nak hiburkan kite. Die sendiri ngeri tgk kite sakit camtu.

Tu la pengalaman kite bersalin. Masa sakit tu hubby pon kena mrh ngn kite. huhu. Derhaka kejap. Masa dh selesai sume tu dlm labor room lagi mintak maaf ngn hubby sbb ade mrh die masa sakit tu. Die gelak je. Pastu dok pegang2 hp update status kite dh bersalin. Haha. Tak menyempat2.

Syukur alhamdulillah akhirnya Muhammad Iman Firdaus telah selamat lahir dengan sihat dan sempurna sihat. Berat baby Iman 2.83kg...Takde la besar sgt tp susah gak nk keluar.. Hehe

Bila makin hari pandang si kecik ni sejuk hati tgk. Rasa sakit tu hilang sedikit demi sedikit.... Ummi sayang sangat kat Iman......




Pengalaman Bersalin Putera Sulung Secara Induce - Part 1


Assalamualaikum

Alhamdulilllah arini genap 10 hari Muhammad Iman Firdaus bin Mohd Shukry dilahirkan. Means dah 10 hari gak sy menjadi seorang ibu. Syukur alhamdulillah. Rasa macam tak caya je dah ade anak sendiri.

Perasaan?? Seronok! Seronok sgt!! Walaupun tido sememangnya tak cukup n tak menentu since ade baby ni. Tapi tak penah rasa stress. Alhamdulillah Allah bagi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk jaga si kecik ni. Tak susah sgt pon jaga Iman ni. Die merengek bile lapar je. Ade la satu dua kali die merengek sepanjang malam. Tapi alhamdulillah abah die rajin untuk bangun n jaga die jugak. Bila abah iman nampak ummi ngantuk n letih sangat, abah jaga iman n abah suh ummi tido. Walaupun abah pon nampak letih baru balik keje. Segalanya hampir sempurna skg ni. Terima kasih yang tak terhingga atas segala kurniaanMu Ya Allah. Anak comel n sihat penyejuk mata dan suami yang sgt sempurna pada diriku.

Now kite nak cite pengalaman bersalin. First word in my mind bile ingat pengalaman bersalin adalah NGERI! Haha. Setiap org berbeza kan. Ade org senang bersalin. Ade org susah. Lagi susah dari saya pon ade. Tapi for me, pengalaman saya memang agak ngeri la. Sakit rupanye bersalin ni kan. Siyes wehh tak sangka sebegitu rupa sakitnye nak melahirkan anak. Patut la bila meninggal dunia masa bersalin dikatakan mati syahid. 


5 September 2014

Kul 9 pagi check up dgn Dr. Ummul (owner Hospital Bersalin Umra, Shah Alam). Dr. Ummul cek bukaan katanye dah 2cm. Tapi takde tanda nak bersalin lagi. So Doc suh dtg balik 7 September 2014 untuk admit n induce. Dah overdue kan. Due date sepatutnya 4 September 2014.

Balik tu dah rasa sakit lain macam. Sakit pinggang n punggung yg teramat. Pastu sakit tu cam selang beberapa minit. Kadang tu selang setengah jam lak. Perut lak mengeras sampai susah nak jalan. Sampai kena stop jalan n berpaut pada something. Agaknya ni la yg org ckp contraction tu.

Tapi kite ignore je sebab stil leh tahan. Aritu kite lepak seharian kat umah kakak kat KL. Hubby hantar sebab die keje kat KL. So drop kite kat umah kakak. Dekat je ngan tempat keje die. Saje nak bg kite jalan banyak. If dok umah mak mertua kite tido je memanjang. Syok kan tgk katil sendiri. Haha.

Kakak kite lak memang rajin berjalan. So die bawak la kite jalan2. Siap belanja kite makan pizza hut lagi. Tu la last time kite makan makanan sedap. Hehe. 

Dah puas jalan so kitorg pon balik. Balik tu dalam kul 7 kite perasan ade darah plus lendir keluar. Kite dah cuak dah. Tp stil leh relax. Tu kan tanda nak bersalin. Keluar darah atau air ketuban. Kite whatsapp hubby bgtau die. Die excited sebab akhirnya dah ade tanda baby nak keluar. Tapi doc dah pesan if keluar darah jgn terus dtg spital. Sebab ia stil makan masa. Unless kite rasa sakit contraction skali selang 3 minit, atau baby kurang gerak or air ketuban pecah. 

So sy stay je la umah kakak sampai hubby abis keje n amik kite balik. Malam tu tido dlm kul 10 malam. Kul 11 terjaga g toilet. Ade darah keluar lagi. Dah cuak dh. Ckp ngan hubby. Die pon dh risau. Tp kite ckp taknak g lagi spital sbb stil leh tahan sakit n bby aktif lagi. So kite sambung tido. Pastu dlm kul 4 pagi ade lagi darah. Sakit pon makin teruk. Tapi kite cuba tido. Lena lak tido. So kite gagahkan diri sampai sok pagi tu.

6 September 2014

Dah takde rasa sakit. Tapi darah stil keluar. Hubby pon dah risau n decide g spital. Pas lunch kat Secret Recipe (last wish before bersalin. Teringin makan Thai Style Fried Rice n bownies walnut).

Dlm kul 3 sampai Umra. Ramai gile org. Tapi kite takyah Q sebab kite kata dah mula rasa sakit n dah turun darah. Terus masuk bilik doc buat VE. Doc kata stil 2cm tapi air ketuban dh kurang. 4.6 je. Die kena minimum 5. Doc takut baby lemas or anything happen to the baby so doc suh admit. Dorg monitor sampai malam tunggu Doc Rafi repeat scan. Doc yg cek VE tu (ape tah nama die) kata if jantung baby lemah so kena operate... ;(

Kul 3.30pm camtu dh admit. Doc suh puasa sampai malam ni. So puasa la kite sampai la kul 7 repeat scan ngan Doc Rafi. Doc kata mmg cnfrm air ketuban kurang, So ade high risk kt baby. Tapi sepanjang petang smp ke malam buat CTG jantung baby sgt cantik. Doc siap ckp, "Your CTG is the best CTG in the world" Bole jadi contoh utk budak medic katanye. 

Fuh syukur sgt. So doc kata berkemungkinan besar bole bersalin normal. No need to operate. Alhamdulillah. Lega kite dgr. Pastu doc kata takyah puasa dh. Now bole keluar g makan then balik wad balik dlm kul 10.30mlm. InsyaAllah malam tu induce. So kite pon lepak makan kt sebelah Umra tu ngan hubby, adik ipar n husband die n anak die. Hubby masa tu cm asyik termenung tak caya nak jadi ayah. Hehe.

Dlm kul 10 balik wad. Just wat CTG n masukkn air kot. Sebab doc taknak sy takde tenaga nak push nanti.

7 September 2014

Tiba lah hari yang dinantikan. 

Kul 5 pagi Doc Karamjit dtg nak cek bukaan n induce if stil takde perubahan pada bukaan. Bukaan stil 2cm. So doc terus masukkn ubat induce. So kena baring n takleh gerak selama sejam. Kite memang tak gerak langsung sebab takut first ubat tak jalan cam org lain. So baring sambil doa supaya jalan la ubat ni kat kite. Risau sgt baca pengalaman org lain yang kena induce sampai 2,3 kali. Last2 kena operate. Minta jauh la. Sebab kite memang nak sgt bersalin normal je. First experience kan.

Sepanjang induce tu kite tak tido. Hubby lak baru nak lelap sebab sepanjang malam die tak tido jaga kite sebab takut kite nak pape. Tepat kul 6.15pg kite bangun nak g toilet. Tetiba rasa zassss macam ade air keluar laju je. Kite terdiam. Terus kejut hubby. Ckp rasanye air ketuban dah keluar. Hubby pon panggil nurse. Otw nak g toilet tu mengalir lagi. Abis basah segala tempat yang kite berdiri tu. Memang air ketuban tu keluar tanpa signal n takleh tahan. Keluar dgn sendiri n sesuka hati die. Nurse cek n memang cnfrm air ketuban keluar. Nurse terus bgtau Doc. 

Ok, sambung kat Part 2 ye. Sebab lapar nak g makan jap. Baby pon dh nak stat merengek.Huhu. Ok bye!



Friday, August 29, 2014

tips bersalin on time or awal dari due date...anyone??


Assalamualaikum

Hye all! I'm back! Setelah 8 bulan ku menyepi. Haha.. Nk terberanak dah pon. 

Banyak benda nak bebel. Tapi pening taktau nak start. Nak nak bila dah 8 bulan tak menulis. So minta maaf la ye if entry kali ni agak kelam kabut or serabut. Dah lupa lak mcm mane nak bercerita. Haha.

Dah lama gile nak membebel dalam ni tapi tahap kemalasannye masyaAllah. Tak terkira. Ni terajin update pon pasal dah bosan tahap gaban taktau nak buat ape dah. Nak baring tak selesa sgt dh.

Kandungan sy arini dah masuk usia 39 minggu 1 hari. Keadaan baby? Alhamdulillah baik n memuaskan. Keadaan ibu baby agak kureng. Dah masuk hari ke 4 batuk. Makan ubat sekali je walaupun Doc Rafi kat Hospital Umra yang bg ubat tu. Stil takut nak makan. Haha. Arini lak tetiba terselsema. Masa jumpa doc rafi semalam sikit pon tak selsema. So bila dh selsema tu mood agak swing. Badan agak lemah. Hope cpt la elok. Pening nak muntah nak demam bagai sume ade ni. Haishhh tak best sungguh. Sepanjang mengandung sikit pon tak penah demam or batuk or selsema. Ni dah hujung2 minggu ni lak kena. Takpe, bersyukur selama hampir 10 bulan ni kite sihat je. Last2 ni je diduga sikit. So jgn mengeluh. No no no.

Tanda bersalin takde lagi. Ade la sakit sikit2 kat pinggang bagai. Tp rasanye takde lg contraction. Awak tu dah la taktau contraction tu mcm mane kan. So assume je la takde lagi contraction. Sakit perut memulas tu kdg ade kdg tak. Cirit birit tu pon kejap dtg kejap hilang. Malam2 jgn ckp la. Memang dah susah nak tido. Sakit itu la, sakit ini la. Tapi selagi belum sakit yg serius takkan ku serahkan diri ke hospital. Takut kena cek jalan. Orang kata buat VE tu sakit. If buat VE then memang ade jalan dh takpela. Buatnye doc seluk tapi takde bukaan or 1cm je kan ke stress. Huhu. So selagi belum sakit yg takleh blah memang ku gagahkan saje duduk di rumah. 

Kelmarin kite baru discharge dari hospital. Kena bermalam satu malam kat wad. Sdey. Sebab hubby kat umah. N keadaan hospital sgt la tak selesa. Tu nanti insyaAllah ade rezeki kite cite kat entry lagi. 

Rasanye kena stop dulu la. Pening kepala melanda gara2 selsema. Hukhuk. Sian makyong.
Jumpa lagi ye kawan2. InsyaAllah. Doakan kite dapat bersalin normal tanpa induce n tanpa komplikasi ye. InsyaAllah. Aminnnn...

Meh belanja satu dua tiga empat lima enam gambar. Sempat lagi. Hahaha







 

Thursday, January 23, 2014

Mengidam


Assalamualaikum

Mengidam tu macam mane ek sebenarnya? Kadang kite cnfuse. Adakah bila kite teringin mkan sesuatu maknanye kite mengidam? Tapi sebelum kawin pon selalu teringin macam2. Macam takde beza je.

Kelmarin kite teringin sgt makan Beef Lasagna n Mashed Potato kat Dave's Deli. Paling dekat kat Subang Parade. Esoknye baru dapat gi sebab suami keje pagi. Yeayyyy! Thank you husband!!! :D


Hubby punya. Set Quarter Meal Chicken



Ni sume saya punya! 
Beef Lasagna + Mashed Potato + Iced Lemon Tea

Sedap gile bak hang! 

Malam tadi lak kite tengah hubby dok bege2 motor die, tetiba kite terasa nak makan ketam. 

Terus gi kat die cakap, "Abang...sayang rasa macam nak makan ketam la.."

Die jawab, "Abang dah agak dah. Abang baru pas cakap kat chip n shukran (kawan tempat keje die)"

"Cakap ape?"

"Abang kata la kat chip, 'bini saya ni suka makan ketam. Ni die belum mintak lagi. Nanti mesti die mintak'"

Hehe. Tau2 aje die ni.

Pas maghrib kitorg pon mulakan misi mencari ketam. Asalnye nak cari kat Subang je sebab hubby nak main bowling tournament kat sana. Tapi takde. Last2 kite teringat kat Shah Alam Seksyen 24 kat Kolam Pancing tu ade seafood. Patah balik sana. Sampai2 die kata ketam dah habis.

Sedih! 

Terus hubby bangun n tarik tangan kite sambil senyum kat akak kedai kata, "Takpela kak. Isteri saya mengidam ni. Nak ketam."

Akak tu pon senyum. 

Kite google, kite suggest cari kat Restoran Tasik Indah, Seksyen 14 Shah Alam. Depan Alam Sentral. Orang panggil Restoran Terapung gak.

Die tanya, "Cnfrm ade ketam ke?"

Kite pon beria google lagi. Ok, ade! Terus ckp ngan hubby, "Ade!"

Die tanya, "Kat mane?"

"Seksyen 14 la.."

Die kata, "Takpela, dah sampai sini dh."

Kite pon tgk luar, aikkk masuk highway mane lak laki kite ni.

Kite tanya nak g mane?

Die kata, "Shhh.. Dok diam2" sambil senyum.

Rupanye die nak g Tanjung Harapan. Yahooooo!! 

Terharu sgt2 tgk hubby yang penat baru balik keje n bege motor terus g sana sini carikan isteri die ketam. Masa kat subang die jalan satu2 kedai tanya ade ketam ke tak. Kite dok je dlm kete tgk die. Siyes terharu.

Bayangkan ktorg mendari ketam dari lebih kurang kul 8 lebih, last2 kul 1030 baru dapat. Fuhhh husband rasa lega sgt dpt penuhi permintaan isteri n baby ni. Alhamdulillah. Last2 bowling pon die tak dpt. Sian die. :)

Ni masa die tanya satu2 kedai ade ketam ke tak. :)

Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan

Tauhu Bakar

Cinta hati saya! ;)

Tomyam Ayam

Kangkung Goreng Belacan

Ketam Masak Pedas! Kite sorg abiskan semua ni. 3 ekor tau. Hubby kata die takmo. Licin!

Sotong Masak Tiga Rasa.

Total price RM62.64. Ok la. Rasanye worth it jugak.

Itu la serba sedikit tentang kisah saya mengidam. Sekian ;)

Wednesday, January 22, 2014

Sunday, January 19, 2014

Pengalaman di awal kehamilan


Assalamualaikum

Dah genap 10 hari since kite tau kite pregnant. Baru je lagi. Tapi rasa cam lama je. Jakun. 

Ade alahan tak? Rasanye awal lagi nak cite pasal alahan. Tapi ape salahnye cite pengalaman sendiri untuk tatapan di kemudian hari kan. Takut makin lama makin lupa lak.

Masa 2, 3 hari pas tau pregnant tu takde rasa ape sgt. Since kite sakit pasal kelenjar tu kite dah mula rasa macam2. Mayb effect dari sakit kelenjar tu jugak kot. Morning sickness langsung takde. Tapi sakit pinggangnye mak oiiii. Siyes wehh. Seksa rasa. Tapi hubby kata jangan merungut. Die akan jaga kite sebaik mungkin. Die suh kuat demi baby. Ikutkan memang kite stress sgt. Bukan malam je, tapi petang pon sakit gak pinggang ni. 

Cuma malam memang sakit gile. Bape hari hubby tak tido malam sebab die kata kite dok merengek2 n cam mengigau malam. Die kejut2 pon kite tak sedar. Agaknye kite merengek pasal rasa sakit kot. Bile terjaga hubby tlg urut pinggang. Pas subuh baru la die tido. Sebab katanye if kite nak pape senang panggil die. So sepanjang malam die dok main game. Terharu kite. Tapi tahan dalam 3,4 malam je la. Pastu die tido awal sama cam kite gak. Haha. Penat balik keje terus tido.

Pas 3,4 ari pastu kite dah mula ok. Cuma dah mula datang loya2 n sakit pale. Sepanjang hari rasa loya n sakit kepala. Pon rasa tak tahan. Ngadu kat hubby. Tapi die tetap pujuk n bagi semangat kat kite. Tiap2 malam die urut kepala kite sampai kite tido. 

Terbalik lak. Dulu tiap2 malam kite tlg urut die. Skg die lak urut kite. Ngehngeh.

Ni baru 10 hari. Nak kena tempuh lagi ratusan hari. Lebih kurang 7 bulan lebih lagi. huhu.

Bertabahlah la wahai diri! Semoga baby membesar dengan sihat dan sempurna hendaknye. Aminnnn.

Lagi satu, kite ni macam dimanjakan sangat la pulak since pregnant ni. Hubby tak kasi langsung basuh baju, apatah lagi sidai baju. Sume hantar dobi. Hubby yang hantar. Die tak kasi kite anta sendiri sebab berat katanye. Mengemop pon tak bole. Menyapu bole tapi takyah selalu. Aduhhh sat g dah abis pantang, lupa lak cane nk wat keje umah. Huhu. 

Aritu baru pegang beg plastik sampah kosong, nak amik sampah dalam bilik n buang kat luar. Terus kena marah ngan hubby. Die kata, "Nape tak cakap ngan abang?? Biar abang buat. Sayang tu rehat. Jangan buat keje berat."

Ok, so paskan plastic bag tu kat die n die buat semuanya. Huuhuhu

Takpela, pasni g kursus dah takleh nak manja2 ngan hubby sgt. Hukukhuk. Sadis.

Pastu takde selera nak makan. Kakak kite kata awal2 memang salu takde selera. Kite ingatkan bile dh stat preggy je terus semangat nak makan itu ini. Rupanye kite silap. Sangat2 takde selera nak makan okay.

Even tengok makanan pon rasa nak muntah. Belum makan lagi. Dulu pagi2 suka sangat if dpt pekena roti canai kat One Z Bistro. Now pk kan roti canai je pon nak muntah.

Dulu suka sangat n gile sangat ngan Famous Amos. Pantang bau mesti nak mesti. Sekarang ni pantang bau gak. Asal bau je mesti pening nak muntah! Siyess! Macam tak caya. Benda ni kite dah perasan since kite belum kite preggy lagi. Kite lalu kat kiosk Famous Amos, terus pening gile nak termuntah. Kite pelik dah masa tu. Eh tetiba benda paling kite suka, kite jadi tak suka lak ni. Preggy ke? Rupanye betul. Hehe.

So skg kite da taktau nak makan ape. Minum susu pon dh rasa nak muntah. Huwaaaaaaa... Nak nangis!!

Thanks for reading! ;)


Tuesday, January 14, 2014

Mengandung Luar Rahim?? Nauzubillah!!


Assalamualaikum

Sambung cerita pasal kehamilan aritu. Balik keje aritu hubby terus bawak kite jumpa doctor. Nak cnfrm kan kite betul2 pregnant ke tak. Alhamdulillah, doctor sahkan kite mengandung dalam 4 minggu. Buat UPT n scan. Tapi scan tak bape clear kantung tu. Sebab doc kata awal sangat. Die leh nampak kantung tu tapi kecik lagi.

Before masuk jumpa doc hubby tanya, "Bole tak abg masuk skali?" Pelik kite. Nape beria nak masuk sekali. Die kata, "Yela, nanti masa die scan leh la abg tgk sekali baby kite."

Haha. Awal sangat la abang oiii. Tapi doc kasi die masuk. Cuma mata kasar kami tak nampak lagi la kantung tu. Doc je yg tau n nampak. Alhamdulillah. Semoga baby ku membesar dengan sihat dan sempurna di dalam perut ku. Aminnnn.


12 Januari 2014

Malam tu rasa sakit kat bawah perut. Belah kiri. Tapi abaikan dulu. Mayb esok pgi hilang kot.


13 Januari 2014

Still rasa sakit. Tak berkurangan pon sakit tu. Try google tgk punca simpton macam tu. Kebanyakan kata mengandung luar rahim :(

Risau gile! Terus whatsapp hubby bgtau die. Die dh risau dh. Die suh g klinik cek nape. Die tgh keje. Die kat Setia Alam, kite Shah Alam. If betul doc kata luar rahim, die akan terus balik amik kite. Kite nak nangis dah. 

So tengahari tu kite pon g la klinik yang biasa kite g tu. 1st doc kata ikut kiraan, kite nye kandungan dalam 6 minggu. Pelik kite. Aritu doc lain yang cek kite kata 4 minggu. Pastu doc ni dok scan perut kite, die kata takde nampak kantung lagi. Maybe kecik sgt. Aduhhh kite dah risau dah. Takde nampak kantung tapi upt positif. Tu tandanye luar rahim! Nauzubillahiminzalik!

Kite tak puas ati so kite bgtau la, aritu doc yang cek saya tu kata die nampak kantung. Tp kecik je la. Die je leh nampak. Doc ni pon dok tekan2 perut kite n try scan sana sini memang tak nampak katanye. Kite ckp ngan die, luar rahim ke ni doc? Die kata as long as takde bleeding stil normal.

Last2 die panggil doc lain yang memang kite rasa die paling pakar kat situ. Doc Dahlia. Patut la masa tgh tgu turn tadi dgr ramai request nak wat check up ngan die. Die dtg scan perut kite kejap je die nampak kantung. Die terus kata, "Haa tu! InsyaAllah ade ni." Die siap tunjuk kt kite mane kantung tu duduk. Kite iye kan je la. Memang kite taktau mane satu kantung, mane satu bukan. Maknanye doc yg first cek kite tadi tu tak terror! Geram tau. Buat org risau je. Doc dahlia siap ckp, kantung ni stil kecik so sy tak dpt pastikan bape usia die. Kite kena tunggu lagi 2 minggu scan balik. Hampeh btol. Doc tadi tu cnfdent je kata 6 minggu. ee geram ngan doc first tadi!

Kite repeat balik masalah kite kat doc dahlia. Saya sakit kat sini. Tunjuk tempat sakit tu. Die pegang terus kite sakit n rasa ade benjolan. Ooo, ade kelenjar la yang... Sekejap je die tau ape masalah! Terus doc dahlia suh makan antibiotik utk hilangkan kelenjar tu. Tak bahaya katanye. Die bagi antibiotik Beamoxy 500mg. Rasanye tak bahaya utk baby. If bahaya takkan die nk bg ye tak?

So next appointment pada 27 Januari 2014 utk scan lagi perut tengok kantung. So far alhamdulillah takde bleeding langsung. N cek upt dah 2 kali since jumpa doc stil positif. 2 line. Baby masih sihat n ade insyaAllah.

Tapi hati ni stil rasa tak tenteram selagi tak tengok kantung yang agak besar. Risau sgt. Sebab tu hari2 dok cek upt. Cepat la 27hb. Risau rasa. Sekarang ni hanya mampu jaga diri n pemakanan n doa. Setiap kali pas solat doa banyak2 supaya Allah jaga kandungan ni agar sihat walafiat. Sayang sangat kat baby ni......



Friday, January 10, 2014

Ujian Kehamilan Part 3


Assalamualaikum

Hari ni kite nak cite balik pasal ujian kehamilan. Bulan 10 aritu kite ade post pasal ujian kehamilan. Belum rezeki kami. Hukhukhuk. Bole baca kat link bawah ni:







Rasanye dah boleh buat kronologi pasal kes kite ni. 

Arini 10 Januari 2014. Start cite dari awal la ye.


8 Disember 2013 - 13 Disember 2013

Kite gi Korea. Gi satu family. Sejuk sampai minus 10 tapi alhamdulillah badan sihat walafiat.


17 Disember 2013

Malam tu kite n hubby hantar ibu appointment kat Subang Jaya. Time tu dah start rasa letih sgt2 badan ni. Rasa tak sedap badan cam nak demam je. Otw balik dah tertido dalam kete. Sampai umah cakap ngan hubby tak larat sgt dah. Terus tido.


18 Disember 2013

Kite g keje cam biasa. Tapi pagi tu dah rasa sengal2 badan. Sengal gile. Agaknye jetlag kot. Gile lambat rasa. Dah 4, 5 ari pas balik Korea baru la terasa jetlag tu. Cuba bertahan akhirnya tak tahan gak. Amik halfday. Pas lunch hour kite balik umah n rehat. Tido.

Hubby balik keje dalam kul 6 tu die rasa badan kite terkejut die. Panas gile. Die pelik nape tetiba kite demam macam ni. Die ajak gi klinik. Tapi kite takmo. Dah janji nak gi umah kakak malam tu. So pas maghrib terus la gi. Otw gi tu memang hubby risau je. Die kata nampak sgt kite tak larat. 

Sampai umah kakak, die pon kata kite nampak tak larat ni. Tapi kite gagahkan jugak kuar makan ngan dorang. Dalam kete otw balik umah kakak after makan tu kite dah muntah dalam kete. Tapi tak banyak. Nasib dah standby plastik. Dah memang rasa nak muntah kan. Sampai je rumah kakak belum sempat duduk kite terus lari g toilet 'bluweeeekkkkk!' Sebakul muntah! Sampai menangis2 tahan sakit muntah tu. Banyak gile la muntah. Pastu rehat jap. Hubby tolong picit2 sikit. Dah ok sikit baru balik umah. Sampai umah hubby tuam badan kite, picit kepala, letak coolfever n macam2 la. Pastu makan panadol then tido.


19 Disember 2013

Tak larat gi keje. MC. Tengahari gi klinik. Doc suspek denggi. Sudah. Dah 3 kali seumur hidup ni kena denggi. Takkan nak kena kali keempat. Mulanya doc ingat kite pregnant. Die tanya bila last period. Kite jawab dalam 2,3 Disember aritu. Die kata kalau cek upt pon stil takkan nampak sebab awal lagi. Cek air kencing takut kotor. Pon tak. So die cek darah takut denggi. Result malam tu. Die bagi MC 2 hari.




20 Disember 2013

MC. Tapi badan dah mula rasa sihat. Kuat betul ubat doktor tu. Alhamudulillah. Macam tetiba badan rasa kuat. Tapi stil ade rasa demam n payau tu la. 


21 Disember 2013 

Alhamdulillah dah rasa sihat sepenuhnya. Siap leh kuar jalan2 ngan hubby. Siap tgk midnight cite 'The Hobbit'. Hehe. Budak baru baik demam yang tak sedar diri :p





31 Disember 2013

Last day of the year. Demam. Ohh lupa nak cakap. Hubby pon dah seminggu ni asyik dok sakit kepala. Kite sihat die lak sakit kepala. Sampai tak larat katanye. Sampai MC tau. Tak pepenah hubby nak MC. Kite pon demam. Balik keje tu tengok bola kat stadium la kononnye. Pastu gi umah kakak. Nak celebrate new year. Tapi kite demam lagi. Kakak pon pelik. 

"Ko ni asyik demam je. Ntah2 dah ade isi kot."

Kite diam malas nak layan. Siyes wehh tak larat. So dalam kul 9 malam dah gerak balik dari umah kakak. Dalam kul 10 saya n hubby dah pengsan. Hubby pon sakit gile kepala. Jangankan tgk bunga api. Dengar pon idak.


1 Januari 2014

Dah rasa sihat balik. Main2 kan badan ni. Malam tadi tido setiap kali terjaga hubby mesti rasa badan kite. Tersedar gak la die kejap cakap 'badan panas', kejap 'dah kurang panas', kejap 'panas balik'. Sampai la ke pagi kite dgr die kata, 

"dah tak panas badan sayang. alhamdulillah. tidur malam tadi pon siap peluh2. lega abang..."


3 Januari 2014

Besday hubby. Celebrate. Ade cite kat post ni Kejutan Hari Lahir Buat Suami Tercinta~


4 Januari 2014

Gi umah abang kite kat Nilai. 


7 Januari 2014

Genap 7 hari period delay. Biar dulu malas nak cek. Aritu hari ke 10, 11 cek pon negatif. So malas nak cek. Malam tu kite majuk ngan hubby pasal benda kecik. Merajuk pasal die duduk download game kat laptop bilik sebelah sampai sejam lebih. Haha. Kite bangun tido tgk die takde, terus kite marah2 die.Padahal die dah bgtau kite die nak g download game kat sebelah time kite mamai tgh tido. Emo tak ingat dunia. Menangis2 sampai bengkak mata. Pelik hubby tgk kite tetiba emo. Hehehe.


8 Januari 2014

Sok pagi gi keje malas nak kejut hubby. Merajuk tak abis lagi. Gi keje macam tu je. Nasib la tak jadi ape tengah jalan. Derhaka. Ish3. 

Petang tu tetiba hubby post kat fb macam ni.


Sejuk hati kite. Tapi jual mahal lagi ni. Diam je tak cntct hubby langsung. Pastu petang sikit die whatsapp kite.



Jawab ok je. Jual mahal.

Pastu die whatsapp lagi petang sikit.


Pon jual mahal lagi. Hehe. Geram.


Malam tu hubby balik keje die peluk cium kite tanya khabar n cuba borak2 ngan kite. Paling takleh lupa die tanya kite,

"Dah period belum?"

"Belum"

"Abang beli pregnancy test nak? Mane la tau kot2 ade. Abang rasa kuat sgt macam ade"

Sambil usap2 perut kite. Kite diam je. Die tanya lagi,

"Sayang ade rasa pape tak?"

Kite jawab, "Ade jugak."

Die kata, "Rasa ape? Rasa cane? Bgtau la abang. Abang pon nak tau gak..."


Pendek kata susah nak describe. Selalu rasa perut ni cam penuh je. Pastu tengah sidai baju tetiba rasa mengah yang amat. Kite ignore je malas nak pk sebab penah frust kan. Hehe


9 Januari 2014

Balik keje g beli pregnancy test senyap2. Taknak gtau hubby. Takut frust kan. Beli pon satu je. Hubby tgh keje. So sampai bilik terus cek. Baru je letak nak tunggu result tu tetiba ehh, macam nak muncul 2 line je... Biar betik???

Takpe, tunggu lagi. Makin lama makin clear ok 2 line tu! Hahhh adakah daku pregnant???!!! 


Korang nampak tak ape yang kite nampak?? Kite rasa macam mimpi.


Terus cal hubby. Menggigil tak tentu arah ni.

Isteri: "Abang! Abang buat ape??"

Suami: "Takde buat ape. Rehat jap. Nape sayang"

Isteri: "Abang! Sayang rasa sayang pregnant!" 

Suami: "Hahh??? Betul ke??" (macam tergagap sikit)

Isteri: "Sayang saje gatal cek pas balik keje ni. Biasanye petang2 mcm ni tak nampak sgt hormon HCG tu. Tapi ni clear gile 2 line!"

Suami: "Alhamdulilahhhhhhh..... Rezeki kiteee....." (nada terkejut n hepi sgt)

Isteri: "Abang tunggu kejap sayang whatsapp picture die"

Suami: *menangis*

Terharu sgt agaknye. Suami saya memang cepat touching. I love you!



Makin lama makin pekat. Sahhh!! Alhamdulillah!!!


Stil tak puas ati. Compare kan dgn UPT yang kite wat bulan 10 aritu. Beza. Memang berbeza. Macam Seng Heng dah.




10 Januari 2014

Pagi2 before gi keje cek lagi.






Alhamdulillah. Daku tersenyum dengan sangat gembira. Hubby pon sama. Banyak kali die sebut alhamdulillah. And dah bape kali die pesan sampai sekarang ni dok cal kata jangan buat keje berat. 

Die kata basuh baju n sidai baju pon takleh. Biar die uruskan. Wahhhh, I'm gonna be a princess!! *mata bersinar*

Hubby sangat semangat sampaikan arini die anta g keje. Balik kang die amik n kitorg g klinik lak cek ngan doktor. Hope everything goes well. InsyaAllah. Aminnn~


Thanks for reading! ;)

Thursday, January 9, 2014

Keharmonian Rumah Tangga


Assalamualaikum

Hello hellooo...

Dah kawin ni banyak benda kena jaga. Especially pergaulan dgn mereka yang berlainan jantina. Macam saya ni before kawin pon tak banyak borak ngan laki. Apatah lagi bertepuk tampar ngan laki. Kena tampar ngan kite tau la.

After kawin lagi la kite malas borak ngan laki. Benda tu jadi automatik. If ade benda penting baru borak. Ngan kawan laki opis pon kdg je bertegur or just senyum if terserempak. Kite nak jaga hati suami dan elakkan fitnah walaupun suami jauh n tak nampak. Tapi Allah nampak.

Media sosial lagi la. Macam2 ade sekarang. FB, wechat, whatsapp, line, viber. 

Wechat ----> kita dah buang.

FB ----> kongsi akaun dgn suami.

Line ---> dah buang lama dah.

Viber ---> tak penah aktif.

Instagram ----> sangat aktif tp tak risau sebab tak penah private msg. Hubby pon selamba bukak insta kita kat hp kita.


Kite ngan hubby transparent. Die tgk hp kite, kite tgk hp die. Dulu masa awl2 rajin cek hp die. Haha. Tapi sekarang dah takde. Kite percaya. N have to. Sebab senang nanti gi kursus 6 bulan. Sedih ;(

So far alhamdulillah takde ape yang kite ragu ngan hubby. Alhamdulillah. Pas kawin kite dh berubah banyak. Kurang syak wasangka. Tapi still kena hati2 kan. Hehe. Memang kadang bile kite mandi ke tido ke ape ke die tgk hp kite. Kadang depan kite pon die tgk. Kite pon sama. Tak kisah langsung.

Kite pon takde whatsapp kosong ngan kwn lelaki. Setiap perkataan kena jaga. Takde nak manja2. Kite taknak hubby camtu so kita pon kena jaga la kan. Hubby pon salu cakap camtu. 

"Abang takkan buat banda yang abang taknak sayang buat kat abang"

Contohnye kuar makan berdua ngan pompuan. Kite penah ckp ngan die, setiap kali nak keluar ke ape ke kena minta izin suami. Kdg2 kite kuar lunch kat opis lupa nak cal or sms bgtau. Die jwb mcm ni...

"Abang izinkan sayang kuar makan ngan kawan2 masa kt opis. Tapi abang tak izinkan dan abang tak redha if sayang kuar ngan laki" (means berdua)

Saya senyum. Takde masalah utk saya buat macam tu. If terdesak n terpaksa, bagitau die. Tapi saya memang tak minat utk kuar makan berdua ngan lelaki so takde masalah nak buat macam tu. InsyaAllah:)

Nak cerita pasal whatsapp. Selama kawin ngan hubby die tak penah argue pasal whatsapp kite kat hp. Ade sekali tu tetiba die soal dengan cara yang kurang selesa. Macam ni ceritanya.

Ade sorang kawan laki kite, kenal masa kat U. Kite dh lama tak simpan no die sejak tuka hp. Tak penah contact pon since kawin. Die ade gak beberapa kali PM kat FB tanya khabar bagai walaupun die dah kawin. Cam ramah lak tu pertanyaan die. Kite pk kwn so kite reply pendek yang perlu je. 

Penah die tanya soalan, "Dah ready ke nak kawin? Hehe." Perlu ke???

Dah kawin lak die tanya kite, "Best tak kawin?? Hehe.." Helloooo!!! 

Kite juz jawab, "Thanks dtg wedding kite"

Ade sekali tu die whatsapp tgh malam tau. Hubby keje malam masa tu. Die whatsapp kosong. Juz ade noktah. Kite pelik nape die whatsapp macam tu. Tapi kite wat bodo.

Pastu kite pon tido. Sedar2 hubby dah balik die tegur kite sambil pegang hp kite n tanya, "Sape ni sayang?"

Kite tengok la. Lorr die whatspp lagi kata camni, 

"Ehh sory, tertekan tadi..tak sedar..hehe..sory kacau awak tgh tido.."

Sudah! Tak pepenah hubby bertanya tau. Kite pon jwb pendek, "Kawan masa U."

Hubby tanya, "Nape die whatsapp macam ni?"

Kite nak kena menjawab. Tapi Alhamdulillah hubby ok je pastu.

Esok pagi nye kwn kite tu whatsapp lagi,

"Salam.. sory la semalam saya tertekan..tak sedar tengah mamai..hehe.."

Eh eh die ni. Dah bape kali nak whatsapp mntk maaf. Kite tak reply dah la. Untuk mengelakkan die merepek lagi kite pon reply, "Takpe. Paham."

Pastu mula la die, "Dah tido ke time tu?" dan macam2 lagi die nak beramah mesra. Memang tak la kite nak layan.

Aku dah ade laki kot. Tak pk ke. Nak whatsapp tgh2 malam mcm tu. If tersend ke ape ke ko ignore sudah. Bole menimbulkan salah paham tau tak?? Hishhhh....

Pendek kata kite dah kawin kena jaga pergaulan after kawin. Whatsapp, fb sume tu kena jaga2 pertuturannye after kawin supaya tak menimbulkan fitnah di kemudian hari. Sama2 la kite beringat ye. Chowww!

Thanks for reading! ;)