Tuesday, January 14, 2014

Mengandung Luar Rahim?? Nauzubillah!!


Assalamualaikum

Sambung cerita pasal kehamilan aritu. Balik keje aritu hubby terus bawak kite jumpa doctor. Nak cnfrm kan kite betul2 pregnant ke tak. Alhamdulillah, doctor sahkan kite mengandung dalam 4 minggu. Buat UPT n scan. Tapi scan tak bape clear kantung tu. Sebab doc kata awal sangat. Die leh nampak kantung tu tapi kecik lagi.

Before masuk jumpa doc hubby tanya, "Bole tak abg masuk skali?" Pelik kite. Nape beria nak masuk sekali. Die kata, "Yela, nanti masa die scan leh la abg tgk sekali baby kite."

Haha. Awal sangat la abang oiii. Tapi doc kasi die masuk. Cuma mata kasar kami tak nampak lagi la kantung tu. Doc je yg tau n nampak. Alhamdulillah. Semoga baby ku membesar dengan sihat dan sempurna di dalam perut ku. Aminnnn.


12 Januari 2014

Malam tu rasa sakit kat bawah perut. Belah kiri. Tapi abaikan dulu. Mayb esok pgi hilang kot.


13 Januari 2014

Still rasa sakit. Tak berkurangan pon sakit tu. Try google tgk punca simpton macam tu. Kebanyakan kata mengandung luar rahim :(

Risau gile! Terus whatsapp hubby bgtau die. Die dh risau dh. Die suh g klinik cek nape. Die tgh keje. Die kat Setia Alam, kite Shah Alam. If betul doc kata luar rahim, die akan terus balik amik kite. Kite nak nangis dah. 

So tengahari tu kite pon g la klinik yang biasa kite g tu. 1st doc kata ikut kiraan, kite nye kandungan dalam 6 minggu. Pelik kite. Aritu doc lain yang cek kite kata 4 minggu. Pastu doc ni dok scan perut kite, die kata takde nampak kantung lagi. Maybe kecik sgt. Aduhhh kite dah risau dah. Takde nampak kantung tapi upt positif. Tu tandanye luar rahim! Nauzubillahiminzalik!

Kite tak puas ati so kite bgtau la, aritu doc yang cek saya tu kata die nampak kantung. Tp kecik je la. Die je leh nampak. Doc ni pon dok tekan2 perut kite n try scan sana sini memang tak nampak katanye. Kite ckp ngan die, luar rahim ke ni doc? Die kata as long as takde bleeding stil normal.

Last2 die panggil doc lain yang memang kite rasa die paling pakar kat situ. Doc Dahlia. Patut la masa tgh tgu turn tadi dgr ramai request nak wat check up ngan die. Die dtg scan perut kite kejap je die nampak kantung. Die terus kata, "Haa tu! InsyaAllah ade ni." Die siap tunjuk kt kite mane kantung tu duduk. Kite iye kan je la. Memang kite taktau mane satu kantung, mane satu bukan. Maknanye doc yg first cek kite tadi tu tak terror! Geram tau. Buat org risau je. Doc dahlia siap ckp, kantung ni stil kecik so sy tak dpt pastikan bape usia die. Kite kena tunggu lagi 2 minggu scan balik. Hampeh btol. Doc tadi tu cnfdent je kata 6 minggu. ee geram ngan doc first tadi!

Kite repeat balik masalah kite kat doc dahlia. Saya sakit kat sini. Tunjuk tempat sakit tu. Die pegang terus kite sakit n rasa ade benjolan. Ooo, ade kelenjar la yang... Sekejap je die tau ape masalah! Terus doc dahlia suh makan antibiotik utk hilangkan kelenjar tu. Tak bahaya katanye. Die bagi antibiotik Beamoxy 500mg. Rasanye tak bahaya utk baby. If bahaya takkan die nk bg ye tak?

So next appointment pada 27 Januari 2014 utk scan lagi perut tengok kantung. So far alhamdulillah takde bleeding langsung. N cek upt dah 2 kali since jumpa doc stil positif. 2 line. Baby masih sihat n ade insyaAllah.

Tapi hati ni stil rasa tak tenteram selagi tak tengok kantung yang agak besar. Risau sgt. Sebab tu hari2 dok cek upt. Cepat la 27hb. Risau rasa. Sekarang ni hanya mampu jaga diri n pemakanan n doa. Setiap kali pas solat doa banyak2 supaya Allah jaga kandungan ni agar sihat walafiat. Sayang sangat kat baby ni......



2 comments:

  1. Sis kes awk ni lebih kurang saya..saya chek pregnent lebih kurang dalm 8 minggu dr cakap tak jmpa....saya dah brapa hari sakit kat perut sblah kiri...dr suspek kandungan luar rahim...saya harap ada keajaiban yg baby tu masih dalm rahim...bukan luar rahim.

    ReplyDelete
  2. Sis kes awk ni lebih kurang saya..saya chek pregnent lebih kurang dalm 8 minggu dr cakap tak jmpa....saya dah brapa hari sakit kat perut sblah kiri...dr suspek kandungan luar rahim...saya harap ada keajaiban yg baby tu masih dalm rahim...bukan luar rahim.

    ReplyDelete