Thursday, January 9, 2014

Keharmonian Rumah Tangga


Assalamualaikum

Hello hellooo...

Dah kawin ni banyak benda kena jaga. Especially pergaulan dgn mereka yang berlainan jantina. Macam saya ni before kawin pon tak banyak borak ngan laki. Apatah lagi bertepuk tampar ngan laki. Kena tampar ngan kite tau la.

After kawin lagi la kite malas borak ngan laki. Benda tu jadi automatik. If ade benda penting baru borak. Ngan kawan laki opis pon kdg je bertegur or just senyum if terserempak. Kite nak jaga hati suami dan elakkan fitnah walaupun suami jauh n tak nampak. Tapi Allah nampak.

Media sosial lagi la. Macam2 ade sekarang. FB, wechat, whatsapp, line, viber. 

Wechat ----> kita dah buang.

FB ----> kongsi akaun dgn suami.

Line ---> dah buang lama dah.

Viber ---> tak penah aktif.

Instagram ----> sangat aktif tp tak risau sebab tak penah private msg. Hubby pon selamba bukak insta kita kat hp kita.


Kite ngan hubby transparent. Die tgk hp kite, kite tgk hp die. Dulu masa awl2 rajin cek hp die. Haha. Tapi sekarang dah takde. Kite percaya. N have to. Sebab senang nanti gi kursus 6 bulan. Sedih ;(

So far alhamdulillah takde ape yang kite ragu ngan hubby. Alhamdulillah. Pas kawin kite dh berubah banyak. Kurang syak wasangka. Tapi still kena hati2 kan. Hehe. Memang kadang bile kite mandi ke tido ke ape ke die tgk hp kite. Kadang depan kite pon die tgk. Kite pon sama. Tak kisah langsung.

Kite pon takde whatsapp kosong ngan kwn lelaki. Setiap perkataan kena jaga. Takde nak manja2. Kite taknak hubby camtu so kita pon kena jaga la kan. Hubby pon salu cakap camtu. 

"Abang takkan buat banda yang abang taknak sayang buat kat abang"

Contohnye kuar makan berdua ngan pompuan. Kite penah ckp ngan die, setiap kali nak keluar ke ape ke kena minta izin suami. Kdg2 kite kuar lunch kat opis lupa nak cal or sms bgtau. Die jwb mcm ni...

"Abang izinkan sayang kuar makan ngan kawan2 masa kt opis. Tapi abang tak izinkan dan abang tak redha if sayang kuar ngan laki" (means berdua)

Saya senyum. Takde masalah utk saya buat macam tu. If terdesak n terpaksa, bagitau die. Tapi saya memang tak minat utk kuar makan berdua ngan lelaki so takde masalah nak buat macam tu. InsyaAllah:)

Nak cerita pasal whatsapp. Selama kawin ngan hubby die tak penah argue pasal whatsapp kite kat hp. Ade sekali tu tetiba die soal dengan cara yang kurang selesa. Macam ni ceritanya.

Ade sorang kawan laki kite, kenal masa kat U. Kite dh lama tak simpan no die sejak tuka hp. Tak penah contact pon since kawin. Die ade gak beberapa kali PM kat FB tanya khabar bagai walaupun die dah kawin. Cam ramah lak tu pertanyaan die. Kite pk kwn so kite reply pendek yang perlu je. 

Penah die tanya soalan, "Dah ready ke nak kawin? Hehe." Perlu ke???

Dah kawin lak die tanya kite, "Best tak kawin?? Hehe.." Helloooo!!! 

Kite juz jawab, "Thanks dtg wedding kite"

Ade sekali tu die whatsapp tgh malam tau. Hubby keje malam masa tu. Die whatsapp kosong. Juz ade noktah. Kite pelik nape die whatsapp macam tu. Tapi kite wat bodo.

Pastu kite pon tido. Sedar2 hubby dah balik die tegur kite sambil pegang hp kite n tanya, "Sape ni sayang?"

Kite tengok la. Lorr die whatspp lagi kata camni, 

"Ehh sory, tertekan tadi..tak sedar..hehe..sory kacau awak tgh tido.."

Sudah! Tak pepenah hubby bertanya tau. Kite pon jwb pendek, "Kawan masa U."

Hubby tanya, "Nape die whatsapp macam ni?"

Kite nak kena menjawab. Tapi Alhamdulillah hubby ok je pastu.

Esok pagi nye kwn kite tu whatsapp lagi,

"Salam.. sory la semalam saya tertekan..tak sedar tengah mamai..hehe.."

Eh eh die ni. Dah bape kali nak whatsapp mntk maaf. Kite tak reply dah la. Untuk mengelakkan die merepek lagi kite pon reply, "Takpe. Paham."

Pastu mula la die, "Dah tido ke time tu?" dan macam2 lagi die nak beramah mesra. Memang tak la kite nak layan.

Aku dah ade laki kot. Tak pk ke. Nak whatsapp tgh2 malam mcm tu. If tersend ke ape ke ko ignore sudah. Bole menimbulkan salah paham tau tak?? Hishhhh....

Pendek kata kite dah kawin kena jaga pergaulan after kawin. Whatsapp, fb sume tu kena jaga2 pertuturannye after kawin supaya tak menimbulkan fitnah di kemudian hari. Sama2 la kite beringat ye. Chowww!

Thanks for reading! ;)



No comments:

Post a Comment