Sunday, January 19, 2014

Pengalaman di awal kehamilan


Assalamualaikum

Dah genap 10 hari since kite tau kite pregnant. Baru je lagi. Tapi rasa cam lama je. Jakun. 

Ade alahan tak? Rasanye awal lagi nak cite pasal alahan. Tapi ape salahnye cite pengalaman sendiri untuk tatapan di kemudian hari kan. Takut makin lama makin lupa lak.

Masa 2, 3 hari pas tau pregnant tu takde rasa ape sgt. Since kite sakit pasal kelenjar tu kite dah mula rasa macam2. Mayb effect dari sakit kelenjar tu jugak kot. Morning sickness langsung takde. Tapi sakit pinggangnye mak oiiii. Siyes wehh. Seksa rasa. Tapi hubby kata jangan merungut. Die akan jaga kite sebaik mungkin. Die suh kuat demi baby. Ikutkan memang kite stress sgt. Bukan malam je, tapi petang pon sakit gak pinggang ni. 

Cuma malam memang sakit gile. Bape hari hubby tak tido malam sebab die kata kite dok merengek2 n cam mengigau malam. Die kejut2 pon kite tak sedar. Agaknye kite merengek pasal rasa sakit kot. Bile terjaga hubby tlg urut pinggang. Pas subuh baru la die tido. Sebab katanye if kite nak pape senang panggil die. So sepanjang malam die dok main game. Terharu kite. Tapi tahan dalam 3,4 malam je la. Pastu die tido awal sama cam kite gak. Haha. Penat balik keje terus tido.

Pas 3,4 ari pastu kite dah mula ok. Cuma dah mula datang loya2 n sakit pale. Sepanjang hari rasa loya n sakit kepala. Pon rasa tak tahan. Ngadu kat hubby. Tapi die tetap pujuk n bagi semangat kat kite. Tiap2 malam die urut kepala kite sampai kite tido. 

Terbalik lak. Dulu tiap2 malam kite tlg urut die. Skg die lak urut kite. Ngehngeh.

Ni baru 10 hari. Nak kena tempuh lagi ratusan hari. Lebih kurang 7 bulan lebih lagi. huhu.

Bertabahlah la wahai diri! Semoga baby membesar dengan sihat dan sempurna hendaknye. Aminnnn.

Lagi satu, kite ni macam dimanjakan sangat la pulak since pregnant ni. Hubby tak kasi langsung basuh baju, apatah lagi sidai baju. Sume hantar dobi. Hubby yang hantar. Die tak kasi kite anta sendiri sebab berat katanye. Mengemop pon tak bole. Menyapu bole tapi takyah selalu. Aduhhh sat g dah abis pantang, lupa lak cane nk wat keje umah. Huhu. 

Aritu baru pegang beg plastik sampah kosong, nak amik sampah dalam bilik n buang kat luar. Terus kena marah ngan hubby. Die kata, "Nape tak cakap ngan abang?? Biar abang buat. Sayang tu rehat. Jangan buat keje berat."

Ok, so paskan plastic bag tu kat die n die buat semuanya. Huuhuhu

Takpela, pasni g kursus dah takleh nak manja2 ngan hubby sgt. Hukukhuk. Sadis.

Pastu takde selera nak makan. Kakak kite kata awal2 memang salu takde selera. Kite ingatkan bile dh stat preggy je terus semangat nak makan itu ini. Rupanye kite silap. Sangat2 takde selera nak makan okay.

Even tengok makanan pon rasa nak muntah. Belum makan lagi. Dulu pagi2 suka sangat if dpt pekena roti canai kat One Z Bistro. Now pk kan roti canai je pon nak muntah.

Dulu suka sangat n gile sangat ngan Famous Amos. Pantang bau mesti nak mesti. Sekarang ni pantang bau gak. Asal bau je mesti pening nak muntah! Siyess! Macam tak caya. Benda ni kite dah perasan since kite belum kite preggy lagi. Kite lalu kat kiosk Famous Amos, terus pening gile nak termuntah. Kite pelik dah masa tu. Eh tetiba benda paling kite suka, kite jadi tak suka lak ni. Preggy ke? Rupanye betul. Hehe.

So skg kite da taktau nak makan ape. Minum susu pon dh rasa nak muntah. Huwaaaaaaa... Nak nangis!!

Thanks for reading! ;)


2 comments:

  1. Google about pregnancy and found your blog. I guess timing kita pregnant lebih kurang, congrats to u m2b!

    ReplyDelete
  2. hehehe..thanks! congratulations to u too pretty! ;)

    ReplyDelete