Tuesday, September 16, 2014

Pengalaman Bersalin Putera Sulung Secara Induce - Part 1


Assalamualaikum

Alhamdulilllah arini genap 10 hari Muhammad Iman Firdaus bin Mohd Shukry dilahirkan. Means dah 10 hari gak sy menjadi seorang ibu. Syukur alhamdulillah. Rasa macam tak caya je dah ade anak sendiri.

Perasaan?? Seronok! Seronok sgt!! Walaupun tido sememangnya tak cukup n tak menentu since ade baby ni. Tapi tak penah rasa stress. Alhamdulillah Allah bagi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk jaga si kecik ni. Tak susah sgt pon jaga Iman ni. Die merengek bile lapar je. Ade la satu dua kali die merengek sepanjang malam. Tapi alhamdulillah abah die rajin untuk bangun n jaga die jugak. Bila abah iman nampak ummi ngantuk n letih sangat, abah jaga iman n abah suh ummi tido. Walaupun abah pon nampak letih baru balik keje. Segalanya hampir sempurna skg ni. Terima kasih yang tak terhingga atas segala kurniaanMu Ya Allah. Anak comel n sihat penyejuk mata dan suami yang sgt sempurna pada diriku.

Now kite nak cite pengalaman bersalin. First word in my mind bile ingat pengalaman bersalin adalah NGERI! Haha. Setiap org berbeza kan. Ade org senang bersalin. Ade org susah. Lagi susah dari saya pon ade. Tapi for me, pengalaman saya memang agak ngeri la. Sakit rupanye bersalin ni kan. Siyes wehh tak sangka sebegitu rupa sakitnye nak melahirkan anak. Patut la bila meninggal dunia masa bersalin dikatakan mati syahid. 


5 September 2014

Kul 9 pagi check up dgn Dr. Ummul (owner Hospital Bersalin Umra, Shah Alam). Dr. Ummul cek bukaan katanye dah 2cm. Tapi takde tanda nak bersalin lagi. So Doc suh dtg balik 7 September 2014 untuk admit n induce. Dah overdue kan. Due date sepatutnya 4 September 2014.

Balik tu dah rasa sakit lain macam. Sakit pinggang n punggung yg teramat. Pastu sakit tu cam selang beberapa minit. Kadang tu selang setengah jam lak. Perut lak mengeras sampai susah nak jalan. Sampai kena stop jalan n berpaut pada something. Agaknya ni la yg org ckp contraction tu.

Tapi kite ignore je sebab stil leh tahan. Aritu kite lepak seharian kat umah kakak kat KL. Hubby hantar sebab die keje kat KL. So drop kite kat umah kakak. Dekat je ngan tempat keje die. Saje nak bg kite jalan banyak. If dok umah mak mertua kite tido je memanjang. Syok kan tgk katil sendiri. Haha.

Kakak kite lak memang rajin berjalan. So die bawak la kite jalan2. Siap belanja kite makan pizza hut lagi. Tu la last time kite makan makanan sedap. Hehe. 

Dah puas jalan so kitorg pon balik. Balik tu dalam kul 7 kite perasan ade darah plus lendir keluar. Kite dah cuak dah. Tp stil leh relax. Tu kan tanda nak bersalin. Keluar darah atau air ketuban. Kite whatsapp hubby bgtau die. Die excited sebab akhirnya dah ade tanda baby nak keluar. Tapi doc dah pesan if keluar darah jgn terus dtg spital. Sebab ia stil makan masa. Unless kite rasa sakit contraction skali selang 3 minit, atau baby kurang gerak or air ketuban pecah. 

So sy stay je la umah kakak sampai hubby abis keje n amik kite balik. Malam tu tido dlm kul 10 malam. Kul 11 terjaga g toilet. Ade darah keluar lagi. Dah cuak dh. Ckp ngan hubby. Die pon dh risau. Tp kite ckp taknak g lagi spital sbb stil leh tahan sakit n bby aktif lagi. So kite sambung tido. Pastu dlm kul 4 pagi ade lagi darah. Sakit pon makin teruk. Tapi kite cuba tido. Lena lak tido. So kite gagahkan diri sampai sok pagi tu.

6 September 2014

Dah takde rasa sakit. Tapi darah stil keluar. Hubby pon dah risau n decide g spital. Pas lunch kat Secret Recipe (last wish before bersalin. Teringin makan Thai Style Fried Rice n bownies walnut).

Dlm kul 3 sampai Umra. Ramai gile org. Tapi kite takyah Q sebab kite kata dah mula rasa sakit n dah turun darah. Terus masuk bilik doc buat VE. Doc kata stil 2cm tapi air ketuban dh kurang. 4.6 je. Die kena minimum 5. Doc takut baby lemas or anything happen to the baby so doc suh admit. Dorg monitor sampai malam tunggu Doc Rafi repeat scan. Doc yg cek VE tu (ape tah nama die) kata if jantung baby lemah so kena operate... ;(

Kul 3.30pm camtu dh admit. Doc suh puasa sampai malam ni. So puasa la kite sampai la kul 7 repeat scan ngan Doc Rafi. Doc kata mmg cnfrm air ketuban kurang, So ade high risk kt baby. Tapi sepanjang petang smp ke malam buat CTG jantung baby sgt cantik. Doc siap ckp, "Your CTG is the best CTG in the world" Bole jadi contoh utk budak medic katanye. 

Fuh syukur sgt. So doc kata berkemungkinan besar bole bersalin normal. No need to operate. Alhamdulillah. Lega kite dgr. Pastu doc kata takyah puasa dh. Now bole keluar g makan then balik wad balik dlm kul 10.30mlm. InsyaAllah malam tu induce. So kite pon lepak makan kt sebelah Umra tu ngan hubby, adik ipar n husband die n anak die. Hubby masa tu cm asyik termenung tak caya nak jadi ayah. Hehe.

Dlm kul 10 balik wad. Just wat CTG n masukkn air kot. Sebab doc taknak sy takde tenaga nak push nanti.

7 September 2014

Tiba lah hari yang dinantikan. 

Kul 5 pagi Doc Karamjit dtg nak cek bukaan n induce if stil takde perubahan pada bukaan. Bukaan stil 2cm. So doc terus masukkn ubat induce. So kena baring n takleh gerak selama sejam. Kite memang tak gerak langsung sebab takut first ubat tak jalan cam org lain. So baring sambil doa supaya jalan la ubat ni kat kite. Risau sgt baca pengalaman org lain yang kena induce sampai 2,3 kali. Last2 kena operate. Minta jauh la. Sebab kite memang nak sgt bersalin normal je. First experience kan.

Sepanjang induce tu kite tak tido. Hubby lak baru nak lelap sebab sepanjang malam die tak tido jaga kite sebab takut kite nak pape. Tepat kul 6.15pg kite bangun nak g toilet. Tetiba rasa zassss macam ade air keluar laju je. Kite terdiam. Terus kejut hubby. Ckp rasanye air ketuban dah keluar. Hubby pon panggil nurse. Otw nak g toilet tu mengalir lagi. Abis basah segala tempat yang kite berdiri tu. Memang air ketuban tu keluar tanpa signal n takleh tahan. Keluar dgn sendiri n sesuka hati die. Nurse cek n memang cnfrm air ketuban keluar. Nurse terus bgtau Doc. 

Ok, sambung kat Part 2 ye. Sebab lapar nak g makan jap. Baby pon dh nak stat merengek.Huhu. Ok bye!



No comments:

Post a Comment