Thursday, July 11, 2013

Wedding Review - Butik Pesona Asmara, Mahligai Impian Catering - Part 2


Assalamualaikum

Ok saya sambut pasal Wedding Review saya ye. Sebelum tu saya nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua kwn2 blogger saya dan umat Islam di seluruh dunia. Sama-sama la kita manfaatkan Ramadhan pada kali ni ye. Seolah-olah ini Ramadhan kita yang terakhir. And alhamdulillah ini kali pertama saya menyambut Ramadhan bersama seorang suami yang ku cintai. Syukur sgt2. Tak tergambar dengan kata2. Rasa tu mmg sgt2 bahagia n susah utk ditafsirkan. Syukur Ya Allah.


Pelamin

Pelamin kami dari Butik Pesona Asmara. Asalnya ktorg nak pelamin mcm ni.




Cantik kan? Tapi Abg Zul (person yang in charge pelamin kt butik tu) kata nanti nampak dull n tak naik sebab baju sama color ngan background pelamin.



So die suggest tambah color pink sikit kat background n bunga2 tu. Asalnya saya tak setuju tp En suami kata kite ikut je la kata die sbb tu keje die. Die lagi mahir. Saya pk betul gak. So saya pon setuju la. End up pelaminnye jadi mcm kat bawah ni

l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l










Saya dan En Suami?? 

SANGAT PUAS HATI!!

Siyes tak sangka pelamin akan cantik macam ni. Pada uols taktau la kan. Tp pada kami mmg cantik n memuaskan hati. Ramai gak puji kata pelamin cantik. Alhamdulillah. Mudah semuanya. Mmg betul la ckp abg zul. Memang naik colornye. Baju ktorg dh la sebijik ngan color pelamin tu. Nasib baik die tambah pink color tu. So ade la kelainannye sikit.

Bila tambah ngan baju pengantin hasilnye mcm ni










What say you?? Naik tak? Hehe.. Dalam gambar memang nampak tiptop la! Alhamdulillah daku sgt berpuas ati. Huhuu. So memang recommended la Butik Pesona Asmara ni.

Kalau ade bride to be yang bertanya, total pakej yang saya amik berjumlah lebih kurang RM3,900 include sume yang kat bwh ni:


1)  Sepasang baju sanding + nikah (L&P)

- baju nikah bole tuka ngan baju lain..gown ke, baju persalinan lain       ke..mcm tu la..yang penting dapat 2 baju.


2) 1 kali mekap.

- Sekali sahaja ok. So nikah saya amik org lain mekap. Utk sanding ni under Butik Pesona Asmara make up done by Kak Emi. Kak Emi memang sy recommend sgt2! Sebab pd saya mekap die sangat lawa. Paling penting tahan sampai habis outdoor! Saya tak touch up langsung mekap utk outdoor. Serius rasa sayang nak buang mekap tu tau. Die pon dtg on time. Senang deal dgn die. Die ade bagi add facebook tp terhilang so tak smpt add. Hukukhuk. Tapi sape2 nak cntct number die saya bole bagi. Email saya kat inspirasihearty85@gmail.com Die amik price RM350 kot utk sanding if nak amik die freelance.


3)  Aksesori Nikah n Sanding L&P

-tapi songkok n kasut lelaki takde tau. Kena cari sendiri.


4)  Panel Dewan (3 panel)

-untuk ktorg abg zul bagi lampu tuka2 color. So masa sanding tu lampu pelamin bertukar2 color. Itu yang buatkan pelamin tu cantik! Plus abg zul bagi free pagar bunga yang saya attached kat pic pelamin tu. Tq abg zul!


mcm ni la lebih kurang die tuka2 warna


5)  Walkway (6 unit)


6)  Red Carpet


7) Pintu Gerbang


8) Set Alat Merenjis

-macam kat pelamin tu.



Mahligai Impian Catering


Mahligai Impian ni recommended by butik tu sendiri. Makan die memang sedap. Air pon sedap. Ramai puji makanan sedap. Alhamdulillah. Makan utk meja beradap pon sedap. Tapi ade beberapa perkara yang saya kureng puas ati ngan dorg ni. Total makan minum yg sy amik ngn dorg ade la dlm RM15 k. Sebab order makan utk 1,700 pax.

Sebab2 tak puas ati:

1)  Kena bayar full payment before event. Kebanyakan caterer byr around 80% payment utk makan minum. Balance bayar after majlis. Bukan ape. Kita pon takut gak caterer lari ke bagai kan. Makanan tak sedap ke, macam2 la. Tapi dorg suruh gak byr full. Redha n tawakal je la masa tu.

2)  Byk misscommunication. Susah nak cite pasal ni. Lupakan la.

3)  Caterer tu terpaksa patah balik dari Shah Alam ke Sg Buloh semata2 nak amik tempat air basuh tangan sebab dorg lupa bawak. Huhuhu. Sabo je la...

4) Makanan sampai lambat. By rite majlis stat kul 11.30 pagi. Katanye nak setup makan minum kul 9, 10 pagi. Sudahnye dorg sampai lambat n kul 11.30 pagi makanan stil blm ready. Pengantin laki nak makan la kononnye sementara pengantin pompuan tgh mekap. Tup2 die kata makanan tak ready lgi. Adoiiiiiii....

5)  Makanan makan beradap lak sampai awal sangat! Kul 9.30 pagi dah sampai. Sandingnye kul 1.30 ptg... Pening2....

6)  Tak alert bila makanan dlm tray dah abis. Fmly member bgtau baru dorg perasan n tambah.

7)  Kek die kureng cantik n icing sgt keras then rasanye tak sedap. Rasa gula je lebih.




8)  Meja makanan beradap langsung takde hiasan bunga. Langsung! Kul 10 pagi tu saya dah cal person in charge catering tu die kata die akan cek n cal balik. Sampai sudah tak cal balik n ble cal tak angkat2. Even one day after event pon stil tak pick up phone. Pelik btol. Sudahnye meja makan beradap saya kosong macam makan kat umah je.





Ade gubahan buah je kat dpn ktorg. Sian kn? Mungkin rezeki ktorg dpt mcm ni. Mungkin org lain ade experience yang best n tiptop ngan dorg ni kan. Ktorg je yang kureng sikit kan. Rezeki masing2. Pape pon benda dah lepas. N yang penting makanan dorg sedap!


Rasanye tu je kot. Tak bawak lak template butik tu die. If tak, bole post kat sini utk rujukan.

Make up saya akan sambung next entry ye. Bye2!

35 comments:

  1. sy pun terkena dgn catering mahligai impian ni..ambil total pakej rm 21/pax utk 1000 org..mmg rase tertipu sgt2..dh la payment kne buat full b4 event, service mcm taik..pic xde dtg pun mase event utk monitor ape yg xckup..stp 30 min kitorg kne call mntak die settlekan mcm2..mknn xckup, siap dorg nak catu2 lagi..mmg mngamok 1 famili kitorg..last2 pkl 3ptg dtg tmbah mknn..nak bg sape mkn tu? guest dtg peak hour kol 12-1pm..bodo punye katering.mmg sucks..xyahla rekemen kat sape2..sy xhalal ape die buat mase knduri aritu..biar kompeni ni bungkus trus..menipu je keje dorg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bagi no HP cik? nak bincang pasal catering akan dtg, sbb ambil ngn mahligai caterer

      Delete
    2. Assalam. Ala sy bru je booking dgn mahligai impian ni...mmg teruk sgt ke service depa ni...huhuh...patutkah sy cancel booking. Bile majlis awk ni ye boleh sy tahu.

      Delete
    3. i dah bayar booking deposit tapi bila dah baca macam nie i jadi takut . boleh email i kat syafiqahbomba@yahoo.com untuk info pasal management mereka tu . thank you .

      Delete
    4. Assalam.. saya baru bayar booking deposit semlm di pameran pengantin Mid Valley.. boleh email sy detail berkenaan dengan management dorang.. thank you.. jujie_ieya@yahoo.com

      Delete
    5. depends kalau still nak proceed dgn dorg.. maybe time uols takde masalah mcm ni.. i just share my experience utk jd pengajaran pd org lain.. nak kata jgn amik tak berani lak tapi ini memang pengalaman saya yang sy hadapi dgn mereka.. but mayb now mereka dah berubah n serve better kot.. hopefully

      harap2 wedding korg sume akan berjalan dgn lancar dan meriah..sory lambat reply.. jarang bukak blog skg :D

      Delete
    6. majlis sy baru berlangsung 19 sept aritu..catering ni mmg sangat teruk..hidang makanan tak sedap, bubur basi & kuih melekit! makanan beradab mmg buruk rupanya, rasa tak sama waktu testing..mmg ramai yg komplen makanan kami tak sedap..bila dah abis majlis, kami kontek pihak mahligai utk penjelasan tp dorang tak layan sbb kita dah bayar abis..tak apa lah, Allah ada..pasti ada balasan utk dorang

      Delete
  2. Hari ni sye berurusan dgn caterer tu..mahligai impian..tpi melalui telefon je la .die cll sbb byk sgt soalan sye.is it ok if sye teruskan plan amik mahligai impian as caterer ? Please be honest. Risau lah.. so far ni blog ke3 sye bce yg tak puas hati..hmpir sume mslh yg same..

    ReplyDelete
  3. Memang penipu. Saya aritu pic xturun.lari.amik duit habis. Xbertanggungjawab. Suka menipu .function saya hancur.makanan xcukup.xsedap. En khamid lansung xangkat telefon .kalau da mati pon where is the one whose responsible to this. I heard from my bestfren,police. They got too many police report .even En khamid and mahligai impian used to trespass others premise and rob all the stuff. They even criminals...last I saw him with his bloody pregnant wife. Ko da makan duit haram.ko ingat anak ko lahir sempurna.ko akan rasa APA aku rasa .jangan ambil Katering penipu ni kalau xnak tertipu Dan function korang hancur

    ReplyDelete
  4. Salam..I da booked utk mjlis bln 9..huhu
    so how now? Uols ade ctc no x utk I ctc? Email or fb ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai... mcm mana service catering ni... event awak dah lepaskn... boleh bagi feedback utk sy.. sy baru booking caterer ni.. takutnya

      Delete
    2. majlis sy baru berlangsung 19 sept aritu..catering ni mmg sangat teruk..hidang makanan tak sedap, bubur basi & kuih melekit! makanan beradab mmg buruk rupanya, rasa tak sama waktu testing..mmg ramai yg komplen makanan kami tak sedap..bila dah abis majlis, kami kontek pihak mahligai utk penjelasan tp dorang tak layan sbb kita dah bayar abis..tak apa lah, Allah ada..pasti ada balasan utk dorang

      Delete
    3. Sorry to say. majlis saye br berlangsung september lepas. Makan beradap teruk, lauk mcm x cukup utk 1500 pax(sbb door gift kami byk sgt lebih) sgt x logik makanan x de lebih langsung. Kuih ade yg mcm basi(pulut panggang), bubur kacang sgt teruk, lauk ramai org ckp x sedap sampaikan part timer catering tanye kami kenapa amek Mahligai. Isteri saye complain sampai sekarang x de feedback & facebook pun kene block.

      Delete
  5. Nasihat saya kepada semua bakal pengantin, yg tengah survey lagi tu sila hindari booth Mahligai Impian ni kat mana-mana pameran pengantin. Kalau yg dah book Mahligai Impian ni better cancel. Biar la deposit tu burn daripada menyesal x sudah di kemudian hari. Saya sendiri pon dah terkena. Event bulan 9 haritu. Tengah2 make up kat hotel mak saya call mengamok2 tanya caterer mana kau amik ni. Perangai macam haram. Nak dekat pukul 12 tengahari masih setting meja lagi. Guest dah ramai sampai tp makanan tak sampai2. Air sejuk siap tumpah dalam perjalanan. Tisu semua basah. Ayam masak merah yg punye lah sedap time food tasting kat pameran pengantin SACC n PWTC tetibe rasa mentah. Guest complain food tasteless. Bukan tu je, meja kek pengantin sangat menyedihkan. Dia boleh letak alas empat segi tu cukup2 je tutup meja. Kaki besi tu terdedah kat atas stage. Please lah. Guna otak sikit boleh tak. Memalukan. Pastu mak cakap pramusaji2 dok perabih dessert atas candy booth. Pramusaji ni buat2 kerja main2. Khamid, kau kena ubah perangai kalau nak terus survive. Jangan tipu orang dengan ayat2 manis kau. Kau memang tak guna. Harap kau n Mahligai Impian cepat2 bungkus.

    ReplyDelete
  6. Salam semua. Yang bad komen tu kenapa x letak nama ye? Takut orang kenal awak ke? Kalau komen tu biar ikhlas tujuan. Ni nampak sangat tujuan nak menjatuhkan perniagaan orang islam. Kalau betul2 bermasalah tampil kepada pihak yang betul. Bukan nak menjaja komen jahat awak tu. Makanan x sedap tapi x cukup? Ape logik awak cakap? Ingat la ada dosa pahala. Mahligai impian ni soal servis xde masalah. Miss communication dengan pekerja sahaja. Yang lain semua ok kan. Kalau function mahligai impian selalu masalah masakan dorg boleh bertahan sampai sekarang? 5 tahun tu. So,fikir2kan mana yang baik. Mana yang buruk.

    ReplyDelete
  7. Salam semua. Yang bad komen tu kenapa x letak nama ye? Takut orang kenal awak ke? Kalau komen tu biar ikhlas tujuan. Ni nampak sangat tujuan nak menjatuhkan perniagaan orang islam. Kalau betul2 bermasalah tampil kepada pihak yang betul. Bukan nak menjaja komen jahat awak tu. Makanan x sedap tapi x cukup? Ape logik awak cakap? Ingat la ada dosa pahala. Mahligai impian ni soal servis xde masalah. Miss communication dengan pekerja sahaja. Yang lain semua ok kan. Kalau function mahligai impian selalu masalah masakan dorg boleh bertahan sampai sekarang? 5 tahun tu. So,fikir2kan mana yang baik. Mana yang buruk.

    ReplyDelete
  8. Salam semua. Yang bad komen tu kenapa x letak nama ye? Takut orang kenal awak ke? Kalau komen tu biar ikhlas tujuan. Ni nampak sangat tujuan nak menjatuhkan perniagaan orang islam. Kalau betul2 bermasalah tampil kepada pihak yang betul. Bukan nak menjaja komen jahat awak tu. Makanan x sedap tapi x cukup? Ape logik awak cakap? Ingat la ada dosa pahala. Mahligai impian ni soal servis xde masalah. Miss communication dengan pekerja sahaja. Yang lain semua ok kan. Kalau function mahligai impian selalu masalah masakan dorg boleh bertahan sampai sekarang? 5 tahun tu. So,fikir2kan mana yang baik. Mana yang buruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam encik irfan. kami cerita apa yg kami alami je. mcm yg saya cakap, mungkin org lain ok. mayb now or after tu or mmg sebelum ni ok je cuma nasib kami je yg agak kurang bernasib baik. jadi, sila la jangan cpt melatah atau marah. setiap org ade pengalaman masing2 kan. tapi okla, utk kebaikan semua, sy akan buang post ni ok. mana yg salah, sy minta maaf. assalamualaikum...

      Delete
  9. Salam cik ayu..sy rasa awk xperlu nk buang post ni.ni page awk.awk meluahkn ape yg awk xpuas hati dgn dorg.and at least post awk ni leh jd rujukn pd org lain utk menilai dorg.sbb sy sndri mengalami really bad experience dgn dorg ms wedding adik sy bln3 hr tu.and mslh yg sm mcm sume hadapi ble kami call untk adukn mslh ms wddg day awal2 je pihak dorg jwb lps tu xjwb lgsg.n mslh x selesai pun ms wddg day tu.ble kami pegi pjbt dorg utk adukn mslh mereka lyn kami sekeluarga dgn sgt kurg ajr.mcm minta sedekah.mlh org yg sy berurusan tu dgn biadab merampas dokumen di tgn sy dan dgn bangga ckp dia mmg kurg ajr.sy dan ayh sy dimalukn.dan utk encik irfan sy nk bertanya,adakah dgn sbb mereka ni dah 5thn mniaga mcm en.irfan ckp melayakkan mereka utk biadab sebegitu rupa dgn customer mereka?? Sy skeluarga mmg xhalalkn ape yg dorg ambil dan x rekomen utk org lain ambil katerer biadab ni..sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tinggalkan email please.. sy baru booking catering ni.. takut la pulak.

      Delete
    2. Tlg la sape yg ada pengalaman yg sama bantu sy. Hubungi . 019 265 8136

      Delete
    3. Tlg hubungi sy. 019 265 8136 sy br booking.

      Delete
  10. good post act. i baru pegi pameran pengantin dkt midvalley 2 hari lepas (23may), singgah booth mahligai ni, ada seorang lelaki yg entertain I dan tunang haritu, yg buat I pelik bila tanya butik kat mana dia kata xperlu dtg butik nnt takde org akan layan, so I tanya nak tgk baju dekat mana sbb nak amik full package, then dia kata call dia nnt dia bawak baju. u guys bayangkan, dia nak bawak baju? berapa banyak? sehelai dua? mestilah kami nak tgk design dulu. Then mamat ni mintak deposit dia sibuk la brainwash kami ckp Mahligai katering takkan tipu, ibarat apa yg mereka dapat mereka akan genggam sekuatnya. Itu je dah ckup kami rasa annoying sgt. Thanks pada yg bg review ni, its good utk b2b mcm kami supaya tak terkena dgn vendor mcmni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh nasib baik masa tu depa dah tunjuk belang. i tot dorg ni dah berubah sebab kes i dah 2 tahun lepas. rupanye stil sama. ermmm

      Delete
    2. Salam..alhamdulillah saya dah booking dan majlis semua dah jalan pada bulan ogos baru2 ni...saya pun ada baca blog sebelum ini...dan dah mintak penjelasan tentang khamid dan kami difahamkan beliau tidak lagi bekerja di syarikat tersebut..mungkin ada yang terjadi di majlis cik tapi family saya amat bersyukur dengan servis yang diberikan oleh pihak mahligai...makanan pun semua tetamu cakap sedap dan puas hati...siap mintak bungkus...servis pun ok...kalau terlack 2 biasa la...human error kan..terlambat topup lauk bagi saya perkara yang tidak perlu diperbesarkan..mungkin yang kita lihat banyak komen2 yang negatif..ataupun cik2 yang dah booking boleh dapatkan review lain yang baik2 dari mahligai impian...hanya share ape yang telah berlaku di majlis kami..

      Delete
  11. i baru terbaca review ni..i punya majlis bln 8 2015 haritu..i think catering sangat bagus..dorg layan family n customer pon ok and ikut standard procedure..masa majlis i haritu mkanan sedap n bahagian operation pon ok..time setup n dorg tau mcm mana nk organise 1 event tu. i sangat puas hati dgn service mahligai ni..i rasa klu catering ni x ok confirm mesti dah ttup skrg..biaselah org akan nmpak yang buruk dari yg baik...kadang2 kita ni kne tgok dari pelbagai sudut..x boleh salahkan 1 belah pihak shj kan..ofcos mesti dorg dah buat byk improvement untuk company..tapi ape2pon i happy dgn mahligai punya service..kadang2 sekarang kita tulis bad review ni untuk tunjukkan betapa teruknya mahligai..dah tentu kite sekat rezki dan periuk nasi org..tp x terpk klu tuhan tu tarik punca pendapatan n periuk nasi kita...fikir2kanlah

    ReplyDelete
  12. saya bukan nak mengaibkan bangsa sendiri atau pun nk rosakkan perniagaan org melayu...bg sy kite berbayar dan bayaran yg kite bayar tu harus kite puas hati dengan apa yg kite bayar...jika service bagus org x kan menuding jari...pengalaman sy dah pun tgk hasil keje catering dia..too bad mmg teruk skali..sdara sy kawen di pantai dalam bile sy tgk pakej yg dia bg tu x sama apa yg dia mula2 ckp...sume dtg lewat taste food sedap tp bile smpai x majlis jd x sedap..sy .sy terkejut sbb sy pun ada booking gak catering nie...sy g ke butik diorg apa yg anda nampak kt fb tu indah khabar dari rupa...byk sy tnye nk pelamin yg nie diorg ckp x bole..sbb apa x bole sbb bukan premium harga..ok nk nie ada sume x de patah..nk yg nie kusi x de..yg nie pun x de...hbs apa yg ada mahligai catering bg basic pelamin je...so sy amek guna pakej 13.80 bayang kan pelamin sdara sy tu carca merba dah sy tgk...lagi lawa la kampung nye...terus sy cancel kn catering tu walaupun sy dah byr separuh hrga tu..duet booking burn 1k...sy x kesah asalkan sy puas hati...sbb nie skali dalam seumur hidup sy nk bersanding...

    ReplyDelete
  13. mahligai catering sial kaki penipu....aku x galat sgt burn 1k sbb dah cancel tp refund duet tu lmbat smpai sebulan...pastu bg taw dah transfer duet check dlm 2 3 ari sbb guna cimb..pala bana ko dari minggu lepas hari khamis ckp dh transfer patut isnin dah masuk..sampai rabu pun xde...mmg kaki penipu duet 9k susah ke nk bg..time nk amek duet org senang ayat manis tu bole nie bole sume bole...tgk butik mcm haram jadah..mintak sume x de bj pun bau belacan koyak sana sini...apa ke benda...testing food lain..bile rs kat kenduri lain..service melingkup..

    ReplyDelete
  14. nasib saya terbaca..adik baru suggest..nak ambik pakej lengkap dari sini...puas saya belek pemplet..tak tulis pun nama catering... sekali rupanya mahligai impian.... thanks... saya inform adik supaya berhati-hati..

    ReplyDelete
  15. salam.nak tanya la.mahligai impian ni sama ke dengan mahligai impian negeri sembilan.cara die push tu lebih kurang.saya x suka orang push2 ni.so saya hold dlu.sebab banyak lagi caterer and wedding planner nak survey.tapi tengok dari gambar fb mcm menarik.but saya mcm suspicious satu je.saya xnampak gambar team mahligai impian dalam setiap gambar fb mereka.xmcm caterer and wedding planner yg wajib bergambar disetiap event dorg.and saya rasa gambar yg dorang pkai pon macam plagiat 😐

    ReplyDelete
  16. salam.nak tanya la.mahligai impian ni sama ke dengan mahligai impian negeri sembilan.cara die push tu lebih kurang.saya x suka orang push2 ni.so saya hold dlu.sebab banyak lagi caterer and wedding planner nak survey.tapi tengok dari gambar fb mcm menarik.but saya mcm suspicious satu je.saya xnampak gambar team mahligai impian dalam setiap gambar fb mereka.xmcm caterer and wedding planner yg wajib bergambar disetiap event dorg.and saya rasa gambar yg dorang pkai pon macam plagiat 😐

    ReplyDelete
  17. Thanks sebab share pasal ni. Boleh jd rujukan utk semua.

    ReplyDelete
  18. Ni aku guna nama sendiri ni khairul irfan.mmg catering ni teruk pun.camana kitorg berurusan terus ngan mereka kalau call tak dilayan?makanan memang tak sedap.tak sedap satu hal, sehari lepas majlis habis kami sekeluarga dan tetamu cirit birit.malu kami satu keluarga dgn tetamu.

    ReplyDelete
  19. So far tahun 2016 ade cte terbaru x? ��

    ReplyDelete
  20. salam pada semua. alhamdulillah, saya pernah mengambil mahligai ketering untuk majlis perkahwinan anak saya pada bulan jan 2016. secara keseluruhannya perkhidmatan yang disediakan amat memuaskan , mutu makanan yang disedia sedap dan tiada rungutan dari pengunjung yang hadir. makanan cukup dan kakitangang yang menguruskan nya juga cekap dan boleh diharapkan. cuma pihak ketering perlu peka dengan tempat penyimpanan dan tempat meletakan makanan untuk di tup up kan . perlu meja dan perlu tempat yang berbumbung. saya amat berpuashati diatas mutu perkhimatan yang disediakan. tahniah.

    ReplyDelete