Monday, January 31, 2011

sukarnya utk membuat pilihan.....

'sukarnya utk membuat pilihan....'...eerrrmmm tak penah sy rasa begini sukarnya utk membuat satu2 pilihan...sy taktau ape yg menyebabkan sy rasa sgt sukar utk membuat pilihan....mayb sbb keputusan yg perlu sy buat ni merupakan keputusan yg terbesar dlm hidup sy....keputusan yg bakal menentukan corak kehidupan sy pada masa akan datang......keputusan ape.....???tungguuuuuuuuu......(macam melodi la pulak!)

Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata:  “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:
 
Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini  membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

solat istikharah....mmg itu yg sy pk kan...n sy dh buat pn solat istikharah tu...berturut2...bape kali ye...??emm tak ingt...lbh dr 3 kali tp tak smpai 7 kali la... so far sy blm dpt ape2 petunjuk lg...mayb blm masanye...emm sabarlah wahai hati...

gerak hati....if ikut gerak hati pulak...mula2 pas sy wat istikharah tu, mmg sy tak rasa pape..maksudnya tak rasa berat ke sana or berat ke sini..just rasa tenang...tak pening n tak serabut mcm sblm ni...sbbnye sy dh berusaha...then skg ni sy serahkn bulat2 kpd Allah utk memberikan sy petunjuk utk membuat pilihan yang terbaik bg hidup sy... so sy biar benda tu go with the flow...if ade, maka ade la..if takde, maka takde la......

lama2 lepas tu sy rasa berat utk menerima...ermmm berat utk menerima bkn bermaksud lbh kpd menerima tau...tp utk menerima tu, hati ni rasa berat....that means, 'menolak'...mayb....sbb lps sy wat istikharah, mcm2 benda yg sy nampak...bkn la 'benda'...tp sign...bad sign...negative mayb...so makin lama, hati sy main berat....sy rasa mayb dgn menerima itu, bkn pilihan yg terbaik...mungkinkah ini satu petunjuk??ermmmm.....

after that, sy biar benda tu tergantung di situ...mcm yg sy kata la...'let it go with the flow..' so selama beberapa lama (tak berapa lama pun sebenarnya) benda tu tergantung di situ tanpa jawapan samada 'yes' or 'no'...KIV mayb..??

emmm setelah benda tu tak difikirkan dan tidak ku pedulikan, hati ni rasa lain...lain..??meaning...??emmm lain...lain la...lainnnn....emm tahla..ssh nk gambarkan...mayb rasa kosong kot...adakah kerana diri ini sudah terbiasa dgn kehadiran 'benda' itu...???adakah rasa kosong itu maknanya rindu??aikk..rindu ngn benda tu??ape tu??mesti korg pelik kn...kihkihkih...ape benda sbnrnya tu??biarlah rahsia (mcm tajuk lagu dato' siti tu la..hehehe)....sy mintak pendapat seorang kwn...yg bole dipercayai n bole dipakai nasihatnya...insyaALLAH....katanya, rasa kosong n teringat tu tak semestinya rindu...bole jd kesian...bole jd rindu...haya diri yg tau samada rasa itu adalah rindu atau kesian......again...i dont know...serious!!bak kata org utara 'biaq pi ahhh!!'

so.....after rasa kosong tu, sy kembali berdampingan (mcm damping malam la pulak...choiiii!!) dgn benda tu....mcm biasa la..mcm sblm2 ni...rasa ok...rasa baik...rasa serasi dgn benda tu....rasa mcm bole terima la...bole terima sedikit demi sedikit...then end up rasa mcm dh buat keputusan...iaitu 'menerima'....rasa kuat utk menerima...dh tak peduli dgn benda lain...dh tak kisah dgn ape yg bakal terjadi... (cewahhh...poyo kot??) so....adakah jwpnnye 'terima'..???yesss...terima....yesss....the answer is 'yes'....yesszzaaaa (jimmy shanley)

tp betul ke sy terima..??? tak jugak?? ok fine! what is wrong with me?? di pendekkan cite, skg sy rasa berat blk....berat utk menerima...ohh tidakkk...apakah maksud disebalik semua ini????aarrggghhhh...bikin stress mikirin!!

so the conclusion is..............





                                         --------------------
                                                        









                                        --------------------
                                                     











                                       --------------------

                                                       






                          

                                       --------------------











                                       --------------------













                                       --------------------














                                        --------------------
















                                        --------------------














                                         --------------------








sy tak tauuuu...ok...????tak tahu.....the best way is........buatlah istikharah lagi...mayb istikharah kali ni akan dpt petunjuk...insyaALLAH...Ya ALLAH...bantulah hambaMu ini dalam membuat pilihan ini....pilihan yg bakal menentukan corak hidupku pada masa akan datang.........aminnnn............ ;(

No comments:

Post a Comment