Thursday, July 14, 2011

nothing much to say...

Emm nothing much to say. Tu la topik kita pada hari ni. Huhu. Memang takde benda nak ckp. Cuma nak ceritakan tentang kesengalan diriku 2, 3 ari ni. Kelmarin ade one of my fren cal. Tgh bercakap2 ni tetiba die kasi dialog kat bawah ni:

Kawan: Kat putrajaya ade fireworks. Awk kan suka. Pegi laa..
Saya: Ehh, ade ke? Saya taktau pon. Bila?
Kawan: Sampai 17hb ni. Pegi la nanti..
Saya: Oooo, yeke. Ok, insyaAllah. Emm die buat malam kan??
Kawan: Mestila malam. Takkan fireworks tu siang kot!

Dalam hati ---- Aah ek, mesti la malam. Ape jadahnye fireworks org nak buat siang! Kang tak nampak ape lak.  Huhu. *malu*

Semalam pulak:

Konon nak bangun pagi nak sahur la. Nak pose la kononnye. Tapi tak sedar. Ok fine. Tu ok lagi. Tapi sampaikan nak g keje pon tak sedar ok? Sampaikan sorg housemate ni ketuk pintu sebab nak pinjam charger. Masa terjaga tgk luar dh terang. Hahh?? Dah siang! Kul bape ni?? Takpe2, trus meluru bukak pintu dulu. Tgk housemate dh siap mandi. Awak baru nak bangun. Trus tanya housemate:

Saya: Ehh. dah kul bape ni?? (dengan muka cuak)
Housemate: Dah kul 7.20.. (housemate muka dh mcm terkejut kiter baru bangun)
Saya: Hahh?? (mcm blur2..yela, baru bgn kan..)
Housemate: Emm, kiter sebenarnya nak pinjam charger bb. Awk pakai tak?
Saya: Ooo, tak.. (sambil amik charger)

Pas bagi charger tu nak tutup pintu dah. Pastu panggil housemate balik tanya,

Saya: Arini ari ape ek?? (ngan muka sengal)
Housemate: (muka terkejut n nak gelak) Arini ari Rabu Mala...Keje arini...
Saya: Ooo, ye?? Ok2, kite nak siap..

*trus tutup pintu n g siap*

Pikir2 balik rasa kelakar. Gila blur ok?? Hahaha. Adoii.. Awak niat baik nak puasa. Last2 tak bgn sahur. N tambah lagi Subuh Gajah. Ishhh ni bukan Gajah lagi ni. Harimau dah kot! Astaghfirullah. Lagho.. Lagho..

Tak abis lagi. Then sampai kat opis teringat ari rabu ade meeting kat Tingkat 3, kul 9.00 pagi. Sampai2 terus la prepare pape yang patut. Actually semalam before balik keje pon dh stat prepare utk meeting tu. Balik umah dalam kul 7.15 malam. Then pagi ni tinggal sikit2 la.. Pastu dalam kul 8.55 pagi gerak ke tempat meeting. Punya la jauh nak jalan kaki. Sebab wing lain. Same building but different wing. Dah sampai situ nampak ade Chief Clerk (CC) kat depan bilik meeting. Ngan lagi sorg tu ape tah nama akak tu. CC ajak makan dulu. Memang ramai kat belakang la, tgh makan. Saya pon g la cop tempat dulu before g makan. Pas taruk buku tu tgk la dulu agenda mesyuarat yang ade atas meja tu. Ehh, asal lain macam je agenda die? Macam takde kena mengena je. Pelik. Ehh conpius2. Amik surat meeting tu n tunjuk kat CC sambil kata,

Saya: CC, sekarang ni meeting ni kan? (sambil refer to surat panggilan meeting)
CC: Ehh, bukan Cik. Ni meeting lain ni Cik.. (buat muka pelik)
Saya: Ehh, abis tu meeting saya ni kat mane ye? (tgk bilik mesyuarat dah betul. Hari pun dah betul. Rabu)
CC: Oooo, meeting Cik ni 20hb. Minggu depan Cik. (CC dah senyum2)
Saya: (setelah tgk betul2 tarikh tu) A'ah la CC! Saya tak perasannnn!! Hahahaha.
*malu nye!!*

Haiii.. Ape la nak jadi ngan ko ni Anne! CC dah gelak2 dah. Awk pon gelak la. Malu! Ade sorg mamat tu yang baru sampai meeting tadi pon tergelak. Cet! Kuang asam!

Dulu2 pon penah salah meeting. Masa tu baru beberapa bulan kat sini la. Freshy lagi. Lagi horror.

Masa tu meeting kat Tingkat 19. Sampai awal 10 minit kot. Tgk2 meeting dah start. Pelik. Awalnye stat. Kul bape sebenarnya ni? Takpela, masuk je. Wat muka selamba. Then terus duduk. Yang chair meeting time tu Dato' T. Duduk belakang sekali la. Dah lambat. Cnfrm sume org pandang. Buat muka tak malu. Pastu datang urusetia nak bagi folder meeting. Sambil die berbisik slow,

Urusetia: Emm Cik nak masuk meeting xxxx ye?
Saya: (saya pon jwb la dgn polite nye) A'ah.. (sambil senyum buat muka manis)
Urusetia: Oooo.. Em, sekarang ni meeting zzzz. Meeting xxxx tu kejap lagi lepas meeting ni. (sambil senyum)
Saya: Hahh?? Yeke?? (muka terkejut n malu yang amat!)
Urusetia: Takpe, sekarang ni Cik duduk je kat sini. Kejap lagi meeting ni abis la. Cik amik je folder ni dulu.. (senyum)

*die tolong cover ok? muka saya ni dah merah kot??*

Saya pon duduk la dalam meeting tu sambil buat2 paham ape yang dorg bincangkan. Angguk2 geleng2 je la dalam meeting tu. Tetiba datang Datin ni duk sebelah saya. Salah meeting jugak agaknye. Saya pon tegur n tanya. Die pon salah meeting. Bile die tau dengan selambanye die keluar dr bilik meeting tu. Die takpe, die datin. Saya ni sape? Ingat ade la geng salah meeting. Emm lambat pulak abis meeting ni.

Ok, dah nak abis. Biasa la, abis meeting mesti Dato' Pengerusi akan tanya sorang2 ade nak ckp pape tak? Belum sempat die tanya sorang2, die dah tegur,

Dato' T: Ehh, kejap. Yang hujung sana tu sape ye?

Sudah! Dato' pegi tanya pulak saya ni sape?? Blm sempat saya bersuara, sape tah sebelah die masa tu kata, "Ooo, die salah masuk meeting Dato'. Die nak masuk xxxx jap lagi." Sume org dah tersenyum2 ok?? Termasuk la saya yang senyum macam kerang busuk ni!

No comments:

Post a Comment