Tuesday, February 21, 2012

Jom Belajar Mengaji Al-Quran!

Assalamualaikum..



 Jom kita belajar mengaji Al-Quran. Huhu. Actually saya yang nak belajar mengaji. Nak masuk kelas mengaji balik. Nak belajar balik tajwid, nahu. Last masuk kelas mengaji masa sekolah dulu la. Biasa la, budak2 kan. Mak ayah suh g mengaji kat jiran sebelah rumah. Pegi tu memang la pegi. Masa tu darjah 4 dah naik Al-Quran. Tapi tu la, tak diamalkan baca tiap2 hari sampai dah lupa segala ilmu tajwid yang penah saya belajar. Masa sekolah agama dulu pun belajar sume tu. Naik sekolah menengah dah mula sibukkan diri dengan ilmu duniawi sampaikan makin lalai. Masa kat UUM dulu ade la amik kelas Bahasa Arab. Dengan ustaz dari Arab. Purely Arabian. Nama die tak silap Ustaz Al-Ateef kot. Die ajar memang sgt bagus la. N mudah terima n mudah faham. Belajar basic je la. Arab 1 je kan. Alhamdulillah dapat A masa tu. Berkat ajaran ustaz Al-Ateef.

Ok, back to topic tadi, saya nak masuk balik kelas mengaji. Rasanya dah lintang pukang tajwid bila baca. Setakat syok sendiri je baca. Astaghfirullahalazim. Tak baik betul. Baca pun ikut kerajinan. Ishh, nak berubah la lepas ni. Dulu2 rasa baik la sikit dari sekarang ni. Sejak dah bekerja ni makin lalai. Maybe jugak faktor masa. Tapi benda tu takleh dijadikan alasan. So stop salahkan masa. No no no.

Sedih lak tetiba rasanye mengenangkan diri yang makin lalai dan alpa ni. Rasa nak ulang balik zaman kegemilangan dulu. Huhu. Gemilang sgt tu tak la. Poyo je lebih. Nape la dengan kamu ni Anne (panggilan saya dlm family n diri sendiri). Ish2... 

Dulu pakai tudung bidang 60... Sekarang pakai tudung takde bidang...
Dulu rajin g masjid... Sekarang rajin g shopping kompleks...
Dulu sebelum tido wat Solat Sunat Taubat n baca Surah Al-Mulk... Sekarang sebelum tido bukak Galaxy Tab n main game Smurf...

Astaghfirullahalazim... Berubah la kamu ke arah yang lebih baik.. InsyaAllah.. So first step nak kukuhkan n betulkan balik ilmu mengaji.. Saya dah survey sikit Kelas Mengaji Di Masjid Negeri, Shah Alam.. So sape2 yang berminat sila la ke blog Faz Melati. Moh le kita ramai2 ke kelas mengaji.. Yuk!

14 comments:

  1. kamu dh start kelas ker? sy nk blajar la.. (buta huruf jawi)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh....

    nak belajar jugak macam mana ek??
    dye amek sume org dewasa ker sekarang?
    ker dah dikenakan bayaran sekarang?
    sebab tgk page kakak melati tu da mcam outdated jerk
    lagipom sye xupdate dah

    kalu reply trima kasih la....sbb mcm xreply je hheeee

    ReplyDelete
  3. Saya langsung x pndai mengaji..hidup pindah randah..teringin nak belajar..

    ReplyDelete
  4. Saya tak boleh access blog faz Melati tu. "This blog is open to invited readers only" -- huhu. Saya dan kawan2 nak belajar AL-Quran. Please help us...

    ReplyDelete
  5. nk join. tp dua2 blog ni mcm x update je. nk main terjah tp segan pulak... huhuhu :(

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum...
    cuba tengok di website ini.. mungkin boleh membantu kawan2 semua..
    http://www.jommengaji.com

    ReplyDelete
  7. nak blajar mgaji balik...lama dah tinggal

    ReplyDelete
  8. Samalah saya pun....huk huk...

    ReplyDelete
  9. emm maaf la semua..saya pon takde info psl tu...the best way pegi masjid negeri shah alam bagi yang duduk area sini la...kat masjid ade macam2 kelas..ade pejabat pentadbiran kat situ..sebelah bilik nikah..dorg akan layan dgn sgt baik..insyaAllah :)

    ReplyDelete
  10. Masalah kalau saya ni tertinggal keretapi sikit drp. Tapi nak tanya lah kalau ada yang tàu ustazah yang nak datang mengajar mengaji di ofis area shah alam. Cth dalam 1 jam hari jumaat.

    ReplyDelete
  11. Masalah kalau saya ni tertinggal keretapi sikit drp. Tapi nak tanya lah kalau ada yang tàu ustazah yang nak datang mengajar mengaji di ofis area shah alam. Cth dalam 1 jam hari jumaat.

    ReplyDelete