Thursday, September 6, 2012

Checklist for Majlis Pertunangan




Assalamualaikum...


Adoiii pening! Pening! Pening! Rupanye nak bertunang ni tak semudah ABC kan. Huhuhu. Byk gak benda nak kena pk dan buat. Tu baru nak bertunang. Awak dah pening. Nak kawin nanti lagi la. Huhuhu.

Ok, utk permulaan, saya akan buat checklist dulu utk Majlis Pertunangan saya nanti. InsyaAllah. (^_^)


1) Cincin Tunang / Cincin Merisik
2) Bekas Cincin
3) Barang-barang Hantaran
4) Tempahan Baju Tunang
5) Baju Melayu Bakal Tunang
6) Caterer
7) Pelamin Mini
8) Photographer
9) Make up
10) Senarai Jemputan


Emm, so far itu je yg sy terpikir. Ape lagi ye?? Itu je pon dh rasa pening kot. Huhu. Ok, sekarang kte tgk bape percent yg dh settle ikut checklist tu.




1) Cincin Tunang & Cincin Merisik (DONE!!)

2) Bekas Cincin
3) Barang-barang Hantaran
4) Tempahan Baju Tunang (DONE!!)
5) Baju Melayu Bakal Tunang 
6) Caterer 
7) Pelamin Mini 
8) Photographer 
9) Make up 
10) Senarai Jemputan 


Aiyokk, baru 2 benda je yg betul2 settle. Tinggal lagi 4 minggu je ni. Gulp! 
Takpe2 slow2 k.


1) Cincin Tunang & Cincin Merisik


Cincin Tunang & Cincin Merisik dah beli last week. 31 Ogos 2012 (Merdeka!!). Nak tunjuk pic ke? Takyah la. Kasi surprise sikit. Hehehe.

2) Bekas Cincin

Bekas Cincin tu memang nak cari yang lawa sikit nak taruk sebagai hantaran. So nak cari yang sesuai sikit la. Barang-barang hantaran lak beli yang simple2 je. Nama pun bertunang je kan. Watpe nak lebih2 kan. Kikiki.

3) Barang-barang Hantaran

Mengikut perbincangan diantara kedua2 belah pihak, barang2 hantaran yang dicadangkan adalah seperti berikut:

Hantaran Pihak Lelaki kpd Pihak Perempuan:

1) Tepak Sirih / Tempat Cincin
2) Telekung
3) Kain Pasang
4) Tuala Selamat Bertunang
5) Kek
6) Buah-buahan
7) Coklat

Hantaran Pihak Perempuan kpd Pihak Lelaki:


1) Sirih Junjung

2) Kemeja / Seluar Slack
3) Kain Pasang (lelaki)
4) Tuala Selamat Bertunang
5) Sejadah
6) Kek
7) Buah-buahan
8) Coklat
9) ??? (no idea)


4) Tempahan Baju Tunang


Baju tunang saya baru hantar tempah aritu. InsyaAllah tailor kata bole amik pada 25/9/2012. Color ala2 peach oren camtu. 







Cantik tak?? Cantik tak?? Cantik kan... (^_^)

Kain ni dah setahun lebih saya simpan. Dah lama beli okay! Masa tu belum ade sape2 lagi. Saje teman BFF beli barang utk majlis die masa tu. PAstu terberkenan lak kat kain ni. Color die sangat sweet plus kain yang lembut. Harga RM100++ masa tu. Kain 4 meter + lace 2 meter. Kira murah la tu. Masa tu ade promotion. Kat Semua House. Nama Kedai SB Bridal Fabrics tingkat 1 kot. Dekat ngan eskelator.




bukti pembelian. resit pon dah kuning. huhuhu

Akhirnya pakai jugak kain ni. InsyaAllah. Byk kali dah sedey bila tgk kain ni. Bila la nak anta tempah. Emo! Kuikuikui. Hantar tempah kat PKNS. Four 'H' Design, Tingkat 1. Tailor tu amik harga RM150 untuk design baju kurung moden. Not bad la. Memang dah agak price range die around !00++. Ok, tak sabar nak tgu 25hb! Nak try fitting baju ni. Weee~


5) Baju Melayu Bakal Tunang

If ikut adat dan kebiasaan bakal tunang saya tu, bila bertunang si lelaki mesti pakai baju melayu sama color. Tujuan utk bergambar. Saya jenis tak kisah. So layankan je la. Masa adik si dia bertunang dulu pon diorang wat mcm tu. So nanti bila baju tunang saya dah siap baru ingat nak g cari baju bakal tunang sekali dengan tudung dan veil saya. Veil saya nak cari yang simple je. Tudung lak nak pakai tudung bawal je. Simple mcm kt bwh ni.







Cantik dan sweet kn? Tak kenal pon die ni. Jumpa kat pakcik google. Hehehe. Orangnye pon sweet so berganda2 la sweetnye. Nak pakai tudung bawal mcm die + veil yang simple mcm tu. (^_^)



6) Caterer


Yang ini penting. Abg long kasi contact number utk  UBE Catering (Usaha Bangi Enterprise). Link die kat sini UBE Catering. Saya baca review die mmg sgt bgs la caterer ni. Byk dpt positif feedback. Pastu tgk website die mmg tiptop la. So mmg cnfrm la nk amik die. Abg long suruh wat appointment ngn caterer ari sabtu ni. Pilih menu bagai.


Tup2 caterer tu kata dorg fully booked the date yg sy nak tunang. Adoiii... Pening2. Abg long kata die akan cuba cari caterer lain. Thanks Abg Long!! (^_^)



7) Pelamin Mini 

Pelamin mini impianku adalah seperti berikut:


























Tu semua pelamin impian saya utk Majlis Pertunangan saya. Tapi mcm kena pendam je hasrat tu sebab harga pelamin2 di atas adalah above RM500++. Hukhukhuk ;(


p/s: if ade yg baik hati nk sponsor pon best gak..kikikiki ;p



8) Photographer  


Photographer pon nk kena ade gak. Yela, bertunang sekali seumur hidup kan. InsyaAllah. Aminnn...

Bakal tunang saya kata die ade sedara yang bole tlg jd photographer. Harga pun murah. Adik die dulu pun pakai photographer yg sama dan hasil yg sy tgk mmg tiptop la.

Ok, tu die yg settlekan. 


9) Make up

Haa, yang ini saya tengah pening. Saya dh setahun dua ni memang dh aim sorang akak ni utk jadi mak andam saya baik masa tunang atau nikah / sanding. Akak ni mekap mmg cantik. Sgt natural. Ex housemate saya kawin dulu akak ni yang mekap. Maybe ade yang kenal die. Kak Fadh. Blog die Natural Makeup by Fadh Adnan. Saya berkenan betul die make up housemate aritu. 

Tapi alangkah kecewa nya bila bukak2 blog die terbaca post kat bwh ni




Huwaaaa... Sadis!! ;(

Ade sape2 ade suggestion utk mak andam? Plezzzz....



10) Senarai Jemputan  

Saya serahkan sepenuhnya kpd Abg Long selaku ketua keluarga. 


11) Hand Bouquet

Yang ini taktau nak kena ade ke tak. Senang je if nak buat sendiri. Tgk la if rajin. Benda ni KIV jadi last thing.








p/s: agak2 perlu ke tak utk Majlis Pertunangan??



Ok, cukup setakat ni utk arini. Saya penat sudaaa. Sape2 yang tinggalkan cadangan or any good idea dipersilakan. For those yang dah ade experience dan nak advise saya, u are most welcome to do so. Tqvm! (^_^)


No comments:

Post a Comment