Monday, December 16, 2013

Percutian Musim Sejuk Ke Korea Part 1


Assalamualaikum

Hello Hello! I'm back! Annyeonghaseyo. Means 'Hello' in Korea. Best nye. Last week saya dan family bercuti ke Korea. 6 hari 4 malam. Musim sejuk. Winter hokayyy.... Mane la mak tak excited oiiii...




Flite from Malaysia on 8th December 2013. The journey took almost 8 hours to reach Incheon International Airport, Korea sebab kitorg transit kat Ho Chi Minh City Airport, Vietnam. Bukan direct to Seoul.


Tak seat yang sebelah menyebelah ngan hubby but we managed to seat together. Tuka suka sama suka. Ngehngehngeh.









Dah sampai  Ho Chi Minh City Airport. Nak transit ke Korea lak. Tapi sampai2 je kat HCM ni first thing first yang hubby buat adalah cari smoking room. Nak melepaskan asap katanye. Sap kok lu! Huhuhu.














FYI, hubby memang smoking. Dulu bercita2 nak laki yang tak smoking langsung! Hambekkk. Tapi tetap bersyukur sebab die sangat hormat kite bile smoking. Kenapa?

1) Dah makin kurang smoking after kenal kite.

2) Tak pernah smoking kat rumah apatah lagi dalam bilik. Biasa lelaki suka smoking sambil uuk kan? But not my hubby :)

3) Bila smoking kat kedai die akan pilih tempat yang anginnya bertentangan ngan kite. Means angin yang tak membawa asap rokok ke arah ku.

4) Dalam kereta takkan smoking unless dah terlalu stress ngan trafic jammed or mengantuk.

5) Bila kite tutup hidung bagai nak rak time die smoking, terus die buang rokok die even die baru je smoking time tu.

Thats why I love him even he is a smoker ;)

*die pon takut bini die ni pengsan sebab kite ni memang cepat sesak nafas bila bau asap rokok. Kihkihkih.








Ok, ni Incheon International Airport, Korea. Dalam flite lagi dah pakai winter coat ni. Sebab nye tgk org2 Korea kat dlm flite sume terus sarung winter coat once the flight landing at the airport. Terasa gak kesejukan dan kekeringan tekak tu. Tapi jalan dalam beberapa minit ckp dalam hati, "Emm takde la sejuk mane pon." Berlagak.

Tapi keluar je dari pintu airport nak naik bas, terus rasa mak aiiiii... Sojuk bobonar!! Tak penah rasa sesejuk ni seumur hidup ku. Kalah Genting Highland n i-city Shah Alam punya rumah sejuk. Of course la kan.

Masuk bas dah kurang kesejukan tu. Sepanjang perjalanan dari airport tu hujan memanjang. Frust rasa. Mane snow? Sikit pon tak nampak snow. Dalam hati redha je la. Mungkin bukan rezeki saya nak tgk real snow depan mata. Sob sob.

First destination ktorg adalah Nami Island. Tempat shooting Winter Sonata. Excited okay!

Tapi dari airport nak ke sana makan masa 2,3 jam. So singgah g lunch dulu. Makan Korean Food. Not my taste. I tak suka makan korean or japanese food. Even tak penah try pon. Memang jenis tak suka try benda baru. Banyak kali kena bebel ngan encik suami. Siap sua kat mulut kite suh try. Last2 mengalah gak la try sikit. Try2 then 'erkkk...TAK SEDAPPPPP!!!!!'





Tengok la nasi diorang. Siap ade kurma bagai.



Macam2 lauk. Kite cuma makan nasi putih n lauk ikan bilis die. Dengan ikan goreng. Lain2 no way!



Muka hubby yang kelaparan. Wifey tetap maintain peace!



Yang pakai winter coat merah tu Lucy. Tourist guide from Korea. Ohh lupa nak bgtau. Kitorg pegi satu grup. Dari merata tempat. Ikut trip MIL punya travel agency. 


Lucy ni Korean. 23 tahun katanye. Katanye la. Nampak macam dah 30++. Ntah. Die pandai gak cakap melayu sikit2. So communication campur2 BM n BI. Kadang2 tergelak gak dengar bahasa melayu die. Penggunaan bahasa yang tak betul. 

Contoh die nak kata, "Nami Island was very nice."

Die translate, "Nami Island sangat enak."

Eh eh bole makan ke? Hehehe.. Tu direct translation namanye.



Hubby dah mula menjeling. Eh eh bini aku ni. Pantang nampak camera! Hikhik. Lupa nak habaq. Abang yang duduk sebelah hubby tu namanye Iqbal. Die abang kandung Ikram Dinzly ok. Nama die Iqbal Dinzly. Tanya die ape maksud Dinzly? Katanye gabungan nama parents diorang. DIN ayah. LY mak. Tapi tambah 'z' kat tengah so takde la weird sangat.

Abang Iqbal ni datang ngan bini die. Kak Jida kot namanye. Dua2 husband n wife ni sangat baik n friendly. Tak sombong langsung. Padahal nampak loaded. Asal menyinggah je mesti nak shopping. Banyak duit. Dorg dah 7 tahun kawin. Tapi belum ade rezeki dapat anak. Kite doakan dorg ye. Moga2 cpt2 dapat baby. Aminnn.


Couple kat belakang tu la Abg Iqbal n wife die. Cantik kan wife die? Kulit die mulus! Abg Iqbal lak memang ade iras Ikram Dinzly. 



Ni view luar kedai makan.  

Rasanye sampai sini dulu kot. Stress sebab nak upload picture payah bebenor! Taktau la ape masalah PC ni. Dalam 3, 4 bulan kebelakangan ni susah nak upload picture. That's why malas nak update blog. Ok jumpa lagi!


Thanks for reading! ;)




No comments:

Post a Comment