Monday, October 17, 2011

Belajar Menjahit Manik

Rasanye dah lama sungguh saya tak bercerita & membebel dalam blog ni. Agak kemalasan sikit sejak berbulan2 ni. Kihkihkih. Actually banyak benda nak cerita. Saya kena Demam Denggi (for the 2nd time in my life), Majlis Pertunangan BFF ku, dan macam2 lagi. Tapi arini saya nak bercerita tentang manik. Jahitan manik. rasanye awal tahun saya ade buat entry pasal manik. Pastu senyap. Ok, arini saya nak sambung pasal hobi manik saya ni. Kali ni saya nak belajar buat Manik Crumble. Tapi since baru belajar, tak Crumble sgt la. Huhu.


Saya pilih baju pink ni.. Baju polkadot yang saya beli kt Plaza Masalam. Tak mahal pon. RM59.00 je. Ramai opismate beli baju ni. Cumanye color je lain. Ade yang beli color biru, ade yang color peach n mcm2 lagi. So nak bagi baju nampak lain sikit, so saya taruk la manik kat baju ni. Kira mcm baju eksperimen la ni. Hehehe.

Ok, pastu kena la beli manik. Ade sorang akak kat opis ni ajar beli manik kat GM Klang. Die kata banyak sangat maniknye. Dan murah. So saya pun try la pegi. Kak Aisyah kata kedai n blok color hijau. Masuk2 n try cari then terjumpa. Serius rambang mata! Banyak gile manik die! Harga pon not bad. If beli 12 kalung, manik kecik tu dpt la harga RM1.50. Sederhana pon RM1.50. Yang agak besar sikit harganye RM2.50. Okla tu. If beli kat kedai yang jual packet kecik tu, aritu tgk kt kedai Sayangku Seksyen 9, die jual packet kecik saiz sederhana tu RM4.50. Sangat berbeza ok. Dahla sikit je maniknye. Mau dalam suku je dari full kalung ni. So kira2 rugi dalam RM12.00. Gile tak?? So saya pun advice la korg2 yang nak beli manik tu, beli la kat GM Klang ye. Mmg murah n puas ati.


Saya beli 12 kalung termasuk tasbih tu. Tasbih tu manik yang kilat2 belah kanan skali. Yang tu mahal gak la. Satu kalung tu RM5.20. So tak beli banyak. So total price utk manik ni dlm RM20++. Tak sampai RM30.00 pun.

 

 

So this is the first step. Dah 2,3 kali gak la cabut manik yang dah siap full jahit kat tangan. Biasa la, budak baru belajar. Hehehe. Saya taruk basic dulu so nanti senangla nak jahit yang lain. Idea pk sendiri. Sebab tu tak bape nak cantik. Huhu.







Taraaaaaa. Baru siap takat ni. Haha. Sabar la ye. Nanti dah siap saya update n upload picture lagi ye. Belum kesempatan nak siapkan sume. Saje nak bagi intro dulu kat sini. Hehe.

Ok, adios!

2 comments:

  1. kedai manik di gmklang adalah 0333251470, gm kuala lumpur adalah 0340400435, kedai my collection trading

    ReplyDelete
  2. Kedai manik my colection trading kt gm klang tu ada jual manik ikut timbang kilo x?

    ReplyDelete