Sunday, March 17, 2013

rasa macam kena tipu


Assalamualaikum

Tension. Stress. Pressure. Geram. Marah.

Macam2 rasa sekarang ni. Mane tak geramnye bila kita rasa macam kena tipu kan? FYI, awal tahun aritu saya ade booking butik pengantin masa kat Pameran Pengantin 2013 kat Setia Alam Convention Centre. Bulan 1 if tak silap. Namanye biarlah saya rahsiakan. Masalahnye sekarang saya rasa macam kena tipu dengan butik tu. Kenapa saya ckp kena tipu? Okay saya cerita dari awal la k.

Saya dan En Tunang malas nak pikir banyak. So masa pameran tu ktorg decide untuk amik bridal yang all-in. Pelamin, baju, makanan, photographer sume sekali. So ktorg terberkenan la kat satu butik ni. Hujung nama butik tu ade 'Bridal & Catering'. Masa tu En Tunang yang berkenan kat pelamin die. Memang cantik la. Saya pon berkenan gila ngan pelamin tu. Pelamin tu tak penah jumpa lagi. Pelamin sahaja RM3,000. Mahal gak la saya rasa. Tu tak masuk baju, make up bagai. PELAMIN SAHAJA OK! Since En Tunang dah berkenan sangat so ok la. Memang tak dinafikan ia sangat cantik. Ala2 rome gitu. 


At the same time ktorg dah buat food testing kat booth tu. Sangat2 sedap! Sampai sekarang teringat2 lagi lauk die tu. Tak tipu. Memang sedap. Pastu contoh gambar yang die tunjuk pon cantik. Photographer die not bad la. Hasil die lawa. Material album pon cantik. Yang menariknya die kata baju bole custom made. Buat baru. Ikut design yang kita nak, color yang kita nak, material yang kita nak. For baju nikah n sanding. Haa best kan? Total pakej yang die bagi nak dekat RM20k. Mahal tak mahal sgt kot. Sebab if kita separately cam lebih kurang je harga. Maybe mahal sikit kat pelamin kot. Okay so tanpa pk panjang kitorg pon amik kat butik tu. Bayar deposit RM200 time tu. Ohh lupa nak ckp. Masa tu die kata butik die kat Pudu. Tapi kat name card die alamat butik die kat Ukay Perdana. Atas dasar percaya ktorg tak argue banyak la. 


Dah deal sume then die kata dalam masa 2 minggu lagi kena bayar lagi RM800. Pelik tak pelik sangat la sebab tak penah booking mane2 butik kan. Dah matured sikit skg ni baru rasa macam,"Ehh kenapa kena bayar lagi?" Okay takpe.


Tup tup baru beberapa hari booked ngan butik tu tetiba ade orang sms kata suh bayar RM800 on sekian sekian date. Bila kira-kira balik, ehh baru seminggu?? Kata 2 minggu. Saya SMS balik orang tu kata aritu dalam masa 2 minggu. Nampak agak berat die nak setuju tapi akhirnya die setuju. So saya pon bank in lagi RM800. Total dah bayar kat die RM1,000. Then die suh datang butik bulan 3.


Dah bulan 3 die still senyap. So saya SMS kata bape hb nak kena datang? Die kata nanti die call balik bagi date. Dalam beberapa hari die call n die pon bagi date. 16/3/2013. Die kata nanti die bgtau dtg kul bape sebab reason die, dalam masa sehari die amik 2 customer. Sorang tengahari sorang petang. Ehh macam tu pulak?? Cite dgn Abg Long. Die dah pelik. Die kata asal lak macam tu? Abis kalau nak cancel ke ade keje tetiba mcm mane? Takkan die yang decide utk kite? Saya time tu taktau nak jwb ape. Backing je la butik tu. Tapi Abg Long tetap pelik n tak puas ati.


Esok lusa tu butik tu SMS kata datang kul 5 ptg. Yang menariknya awal2 die bagi date tu die suh bawak RM6,000. Bayar masa kat butik. Ok la. Tup2 tak lama tu die SMS lagi kata bayar b4 datang butik. Reason: utk keselamatan. Hangguk kau! Kau takut ktorg kena rompak ke ape? Pelik. No way! Aku takkan bayar selagi aku tak sampai butik ko. Haa kan dah siap aku2. Okay sabar2. Astaghfirullahalazim. Korang bayangkan lah. Masa kat pameran tu die kata butik kat Pudu. Tapi alamat kat bisnes kad kat Ukay Perdana. Tapi die SMS suh datang butik kat alamat lain dari 2 tadi tu. Ukay Perdana gak tapi alamat lain. Pelik okayyyyy!!! Dah ade 3 tempat n alamat. Branch kot. Okay. Tapi kat Pudu tu pelik lagi. Saya tanya bukak kul bape butik. Die dengan slow nye jawab, "ohh tak kisah dtg kul bape pon. Tu kat umah je." Erkk!! Umah??? Grrr~


The point here is, why do we have to pay RM6,000 before pegi butik tu?? Die push pulak tu!







Untuk keselamatan?? Apehal?? Ntah ape2 alasan la die bagi.

Okay, dipendekkan cerita, die suh dtg butik kul 5 petang. Rasa cam lambatnye la haiii.. Then setelah pk pnye pk ktorg decide utk tak amik kat butik tu. CANCEL!! Paling2 pon kita akan hilang RM1,000. Daripada dah bayar banyak2 then end up apa pon tarak, baik rugi RM1,000 je. Bayangkan la (bayangkan lagi??) baru payment yang sikit tu dh dok push apetah lagi payment yang banyak. If ktorg dah tgk butik die dgn mata kepala sendiri lain cite la kan. Ni batang hidung pon tarak. Ko pon pk logik sikit la bai. Orang tak dtg butik lagi dah kena bayar RM7,000. Sat g tah mane2 ko lari, dgn taktau mane tempat ko sia2 je hilang RM7,000. Sangat tak masuk asal! Tak rasional okay!

So kitorang pon pagi tu pegi la tempah kad n pegi kat butik lain yang direkemen oleh ex-housemate saya, Kak Sha. Kak Sha kawin kat Dewan Jubli gak. Pelamin die sangat cantik! Nampak gah. Baju pon lawa. Mekap pon cantik. Kak Sha kata butik tu pon tak penah push pasal payment n ade certain time je utk dtg. Ehh nanti la saya cerita pasal butik tu. Next entry insyaAllah.

Tengah sibuk2 buat itu ini butik tu sok SMS n call banyak kali tanya datang ke tidak. Dari pagi die SMS tanya jadi dtg tak. Cal jangan cakap la. Sampai kul 3 ptg je dah nak dekat 10 kali die cal saya n En Tunang. Tengah elok2 deal ngan butik baru tu En Tunang terangkat call butik tipu tu. Die tak perasan no sape tah cal kan. Saya memang nampak no lain je cal saya ignore je. Dapat gak butik tu yang cal. Org butik tu tanya dtg ke tak. En Tunang kata if sempat we all dtg. Ade hal sikit. Butik tu siap ckp jangan tak dtg tau. Taylor kitorg ni dari Sg Petani ni. Jauh. Fine!! Apahal ko sampai amik taylor Sg Petani?? Ko ni memang tak logik la. Makin pelik!

Pendek cerita lagi sampai la ke pukul 7 mlm (hp sy off sebab kehabisan bteri. En Tunang lak silent hp die sebab rimas butik tu keep calling like ****! Tengok2 je hp En Tunang ade belas2 missed call nak dekat 20 plus SMS 4! Saya lak SMS n missed call pon banyak. Tau after on hp. Yang peliknye (pelik lagi ni) bakal mak mertua saya dok cal butik tu dari pagi sampai petang nak dekat 10 kali tak berangkat lak. Return call apatah lagi. Tapi bole je no tu call ktorg n SMS ktorg at the same time. Aduhhh stress bile pk!!

So conclusion here is jangan mudah percaya n terpedaya dengan butik2 pengantin ni. Bayar RM200 utk deposit tu logik la. After that if butik mintak payment b4 kte dtg butik dorg kena pk 10 kali la nak bayar ke tak. Lagi satu, saya saje try search nama butik tu kat google. Ade website die tapi outdated. Then takde satu pon blog or website yang mengatakan die ade experience ngan butik tu. So actually butik tu wujud ke tak?? *curious*

Sekian.


4 comments:

  1. kesiannye u babe. yup, before deal mana2 pasal wedding ni google dulu pasal kedai diorng. pasal order diorang. mana tau ada orang complaint ke

    all the best. pameran pengantin ni tak semua tu company yang establish. i ada baca a few yang kena tipu gak. better amik semua untuk wedding ni dari yang kawan2 atau sedara rekemen. especially the food. takut masa testing je sedap

    ReplyDelete
  2. arynn: that's why..ktorg dh buat silap..excited sgt masa pameran tu kan. janji macam2 smp we all terperdaya. so sad :(

    now ktorg dah amik butik lain recommended by my ex housemate. so far experience die ok ngan butik tu. cuma food i amik yg recommended by butik tu sendiri. masa food testing ok la. hope masa wedding tu pon die ok. risau sgt. kita pengantin ni dah try the best tp ble jd benda yang tak dijangka mcm food tak sedap kita jd sedih sgt kn. hope for the best je la...

    ReplyDelete
  3. actually nk tanya la ape nama butik tu ye?sebab baru ni saya g pameran pengantin jugak,n mcm biasa la butik bukan main cakap nak sponsor wedding just bayar untuk catering je...kitorg pny excited trs byr deposit 300...esoknye da rase tak sedap hati sebab bila google tak jumpa langsung pasal butik tu...ada pn acc fb yg da lme xupdate...butik tu starting S** L****** Bridal & Catering ke?300 pun still duit kn..=)serius menyesal...dia ckp deposit boleh bagi semula but then lupa nak suh dia mention dlm resit...tension rase..haaa

    ReplyDelete
  4. Tapi bile fikir balik 20k utk all in package mcm murah sgt,kalau sy mmg x pecaya la..tp xpela nasib baik u cpat sedar sblum kne tipu lg byk...

    ReplyDelete