Monday, November 5, 2012

dugaan orang bertunang...



Assalamualaikum


Alhamdulillah arini 6/11/2012 genap sebulan sudah sy menjadi tunangan kpd Mohd Shukry Noh. Pejam celik pejam celik sebulan sudah. Sebulan ni sebenarnya takde la lama sgt. If nak cerita pasal dugaan bertunang ni rasanye stil belum layak kot. Huhuhu. Tapi so far alhamdulillah hubungan saya dengan En Tunang berjalan dengan baik (^_^)


Kalau nak ikutkan, sebelum tunang lagi banyak perselisihan faham. Nak kata gaduh tu tak la sebab kami tak pernah berperang mulut. Alhamdulillah. Cumanye kadang2 ade perselisihan kat situ la, sini la Biasa la, orang baru kenal n baru nak memahami diri masing2 kan. Bayangkan kitorang kenal dalam bulan 5. Actually kenal hujung bulan 4 masa g Bandung - Jakarta. Tapi bulan 5 baru start kenal2 la. Pastu bulan 10 dah bertunang. Kejap kan? 5 bulan je ktorg kenal then terus bertunang. Taktau la nape hati ni mudah sangat terima En Tunang. Pelik gak tapi tu la kuasa Allah. If itu jodoh kita (insyaAllah) kejap je Allah campakkan rasa suka dalam hati kita. Masa mula2 tu takde la layan sgt En Tunang tu. Jarang la balas sms n call die. Hehehe. Sampai sekarang die dok sebut benda tu. Dulu orang sms bukan main susah nak balas! Call langsung tak angkat! Kikiki. Biasa la, jual mahal sikit. Hehehehe ;p


Ok bila dah mula rapat saya jadi senang ngan die. Sebabnye die selalu buatkan saya ketawa, tersenyum, happy. Die seorang yang sangat sempoi, relax, cool, pelawak (lawak yang spontan). Saya suka sangat sikap yang ade pada die. Ape yang penting? Kerjasama! Eh tu wonderpets la! Ape yang penting, die selalu buatkan saya happy. Pernah sorang member die tanya saya," Ape yang membuatkan Mala tertarik ngan Shuk?" Masa tu 2, 3 bulan kenal kot. Saya pon terpikir, nape ye? Tetiba dalam hati saya dapat jawapan yang sangat ikhlas. Cewahhh! Saya terus jawab kat Abg Jojo," Die selalu buatkan saya happy..." Terus Abg Jojo tersenyum n kata, " Abg setuju! Abg pon selalu pegi umah Shuk n jumpa die bila Abg tension. Memang die mampu buatkan Abg senyum." Ye! Memang tepat jawapan saya tu. Sy memang rasa happy setiap kali dgn die. Die selalu buatkan saya ketawa, senyum, ceria. Die pandai menghiburkan saya. Sangat2 pandai. Die bukan seorang yang membosankan, skema rama, cover sana sini. Die sgt sempoi n relax..... ;)


Sepanjang perkenalan before tunang agak mencabar gak la. Masing2 dengan sikap masing2. Masing2 dengan fikiran masing2. Fuhh memang banyak gak makan hati time tu. Pernah gak sampai terfikir nak teruskan hubungan ni ke tak. Tapi berkat dorongan kwn2 baik n ahli keluarga alhamdulillah hubungan kami dpt diteruskan dengan baik dan sampai jugak ke ikatan pertunangan. Syukur Alhamdulillah.


Makin lama kenal En Tunang makin tenang rasa. Masing2 bole adapt dengan sikap masing2. Diri masing2. Otak saya yang selalu pk negatif dulu slowly hilang. Kadang2 saya rasa hubungan kitorang ni pelik. Biasa orang lain akan manis dulu di permulaan hubungan dan perkenalan. Semua  nye baik2 belaka. Tapi kitorang ni terbalik. Mula2 lagi masing2 dah tunjuk sikap masing2. Diri sebenar. Dan dari situ ktorg cuba terima diri masing2, sikap masing2, ubah mane2 yang perlu. Saya rasa bagus jugak macam tu. Sebab hipokrit tu takde. InsyaAllah. Jangan pas dah ade ikatan baru nak tunjuk belang dah la kan. Kikiki. So far ngn En Tunang ni, tunjuk belang dulu baru ade ikatan. :)


After tunang lagi best! Die layan saya dengan baik sangatttt... Actually few days / few weeks before tunang lagi die dh berlembut dgn sy. Sampai saya jadi pelik. Die sangat baik n berlembut dgn saya. Bukan la saya nak kata die kasar before tunang tu. Tapi die sangat sempoi n kadang2 tu ckp main lepas je. Kadang tu geram jee... Memang die gurau je tapi geram gak kadang2. Hehehe. Bila die dh start sangat lembut dgn sy tu fuhh cairnye saya ngn sikap die tu Allah je yang tau. Bila tanya tu tanya lembut sgt. Bahasa tu pon sangat sopan n baik la! Tgh marah pon hati bole sejuk beku mcm ais. Huhuhu. Dan Alhamdulillah sikap die tu berterusan sampai sekarang (^_^) Thanks En Tunang!! *love*


Orang kata dugaan bertunang ni banyak. Saya takut gak nak bertunang sebenarnya sebab byk sgt dh org kata 'bertunang ni banyak dugaannye'. Sampai saya dah naik jemu nak dengar! Kadang tu rasa taknak bertunang. Nak kawin je terus. Tak pon bertunang sehari dua je. Bole?? Hehehe. Sbb sy benci bila dgr org ckp 'bertunang ni banyak dugaannye'. Serius saya benci. Sebab saya tak suka! Last2 saya cuba ubah perasaan takut tu kepada membuktikan. Yes! Buktikan yang kami mampu lalui dugaan bertunang ni dgn baik! InsyaAllah...


Dan setakat ni Alhamdulillah kami dapat lalui tempoh sebulan pertunangan kami dgn baik. Sangat baik. Boleh dikatakan langsung takde pertelingkahan. Memang kami tak pernah bertelingkah pon. Sepanjang 6 bulan kami kenal ni tak pernah lagi bergaduh. Berselisih paham tu penah la. Tu pon bole kira dgn jari. Setiap kali berselisih paham tu mesti kitorg dapat berbincang dengan baik. Hati yang marah ni pon bole sejuk n memafkan. Pernah sekali tu berselisih paham, ktorg buat hal masing2. Die pegi tah ke mana n saya langsung tak tanya. Time tu saya borak n spend time dengan adik n mak die. Makan beberapa jam gak la die kat luar. Bila die dah balik tu die datang kat saya n tegur sy dgn sangat lembut. Siap panggil 'syg' (biasa la org nak pujuk. kikiki). Saya pon time tu yang dah sejuk jadi makin sejuk hati ni. Dengan muka die yang sangat manis n rasa bersalah tu terpujuk terus hati saya. Betul la org kata, bila tengah marah kita bagi ruang pada pasangan utk tenangkan diri. Kita jangan turut marah bila pasangan tengah marah. Puncanye sebenarnya adalah sy tuduh die something. Jahatnya kamu! Ish3. Then die hangin terus die tinggi suara kat saya. Tak pepenah die tinggi suara macam tu. Saya terus terdiam. Takut ok! Saya tergamam n terdiam je. Dh ras nak nangis tapi tahan je. Huhuhu. Bila diselidiki rupanye memang saya yang salah. Adik die explain perkara sebenarnya kat saya. Benda tu saya tau beberapa hari after gaduh. Dah baik pon time tu. Rasa bersalah lak. Dushhh! Paling menyentuh perasaan adalah lepas dah berbaik tu ktorg keluar. Naik kereta yang die naik masa keluar berjam2 tu la. Dalam kereta tu bila on radio je terpasang lagu 'Tuhan Jagakan Dia'. And guest what?? Kat button radio tu appear icon 'repeat'. That means he keep repeating the same song again and again and again. Bila saya tanya, memang die kata sepanjang die keluar tadi, die dengar lagu tu je. N hati die jadi sejuk bila dengar lagu tu sambil teringat saya. Nah, tu lagi sekali die tunjukkan sikap romantik die dalam diam! Saya tersenyum dalam hati. :)


Ni lirik lagu Tuhan Jagakan Dia - Motif Band



Hanya dirimu yang ku cinta

Takkan membuat aku jatuh cinta lagi

Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku


Aku sungguh mencintai

Sungguh menyayangi setulus hatiku

Walau ku tahu kau tak sempurna

Takkan membuat aku jauh darimu

Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia

Dia kekasihku, kan tetap milikku

Aku sungguh mencintai

Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia

Dia kekasihku, kan tetap milikku

Aku sungguh mencintai

Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia

Dia kekasihku, kan tetap milikku

Aku sungguh sungguh mencintai

Sungguh menyayangi setulus hatiku






Ku bahagia! Terima kasih Ya Allah...



*p/s: tujuan saya share sume ni bukan utk menunjuk pada sape2 atau riak. tapi niat saya hanyalah utk meluahkan perasaan dan ape yang saya lalui di blog saya so that satu hari nanti saya bole baca balik kenangan2 lama saya n insyaAllah if ade jodoh kami dan rezeki kami, saya nak bagi anak kami baca balik kisah perkenalan Ibu dan Abah mereka. Aminnn (^_^)


No comments:

Post a Comment