Tuesday, March 22, 2011

manik ohhh manikkkk!

Hallluuuu! Lama dah tak update blog. Bz sikit. Sikit je la. Emm arini sy dh ade hobi baru (^_*) Jahit manik!!! Tgk picture ni. Cantik kan?? 






Cantiks kan?? Ni amik dari blog orang lain. Kak Ruby (http://manikmanikruby.blogspot.com). Mcm kenal je gayanye. Padahal tak! Haha. Jahitan manik die bole tahan. Seriously cantik design kat atas ni. Saya cari design jahit manik ni sebab nak mintak kakak kat opis ni tolong jahit. Die amik tempahan jahit manik. Cantik n harga pon not bad. So saya dah bagi baju kosong. Plain gile. Takde corak langsung. Mmg niat nak baju kosong n anta jahit manik je. Baju kiter color pink. Nak manik berterabur macam kat atas ni. Then terus terpikir bagus jugak belajar jahit manik ni. Sbb byk gunanya. Bukan utk amik tempahan (tak mahir lagi kan..tak layak..hehe). Tapi untuk diri sendiri la. Sbb manik ni bukan je leh jahit kat baju.Tapi gak kat tudung. Mcm kat bawah ni.







Tu la antara contoh2nya. Amik dari blog http://ilhambeads.blogspot.com/2010/08/tudung-glam.html 
Corak jahit manik kat tudung design Wana ni pon ok. Bole pakai utk majlis2 tertentu. Dinner ke, tunang ke, kahwin ke. If dah pandai jahit leh la design sendiri n jahit sendiri. Pastu mane la tau time tunang nanti ke kan. Teringin nak design mcm ni, mcm ni. Leh jahit sendiri. Lagi puas ati. Wahhh tinggi angan2 ku!

So thats why kiter nak belajar jahit manik ni. Buat sikit2 la. Beli manik sikit2 n try kat baju sendiri. Nak pegi kelas mcm malas je. Try la jahit n buat sendiri. Huhu.

Sebelum ni kiter belajar buat Cross Stitch. Belajar dari arwah mak. Arwah mmg rajin gile wat cross stitch. Suri rumah sepenuh masa kan. So mmg byk la cross stitch yang die wat. Cantik2 lak tu. Takde lak picture cross stitch yang die wat. If ade nanti kiter attach. Kite pon minat la dari situ. So try buat gak. Alhamdulillah menjadi. Kat bawah ni salah satu contoh yang kite buat ;)

 


apasal senget ni??

Haa tu la hasil kerja tangan saya yang tak seberapa. Buat ni masa Form 5. Thn 2002. Dah 9 tahun kiter simpan benda alah ni. Sayang. Huhu.

Selain dari cross stitch, kiter pon buat crochet. Tapi baru beginner la. Tau buat yang basic je. Baru berjaya buat 1 je. Bentuk Love. Huhu.

kiter punye yang color merah...purple tu my fren buat..die yang ajar nak wat benda alah ni.. ;)



taraaa.....my first LOVE..hehehe

Tu je la yang kiter buat setakat ni. Sekarang nak try berjinak2 ngan Jahit manik lak. Hehehe. ;)



3 comments: