Friday, May 4, 2012

Trip to Jakarta - Bandung : Day 1


Assalamualaikum

Hye semua! Hepinye rasa nak berkongsi cerita psl Bandung & Jakarta. Dan atas permintaan ramai, saya upload la sikit gambar dan cerita sepanjang kat sana. Poyo ok! Hahaha. Kepada ex-housemate saya, kerana kamu saya terus update blog tau. Hehehe ;p


27 April 2012

Pukul 3.30 pagi dah bangun ok! Sebab kul 4.30 pagi dah nak kena ade kat opis. Kul 5.00 pagi tayar nak bergolek ke KLIA. Flight kul 8.00 pagi. So kul 6.00 pagi nak kena ade kat sana dah. Kena ade awal 2 jam dari waktu penerbangan. Standard la kan. So sampai2 kat KLIA tu pas check in luggage, saya n my opismate Hazah gi bekpes dulu. Wajib tu. Perut lapar gile ble bgn awl sgt!

mee goreng + telur mata + teh ais = RM13.65!
@ KLIA

pakcik kayooo!! ade 5 juta....rupiah!
dh siap2 buat currency converter
Kitorang naik Garuda. Bukan MAS, bukan Air Asia. First time naik Garuda. Sblm ni pnh naik MAS je pon. Air Asia belum lagi. Kwn2 lain pn tak pnh naik Garuda so dorg takde nak share experience la. Riso gak sebenarnya. Tapi tawakal je la kn. Tapi rupanye sgt best naik Garuda! Pramugari2nya sangat cantik! Indonesia kan ramai yang cantik2. Dan lembut je pramugarinya. Suka2. :)

Paling penting, makanan nye sgt tiptop! Dapat makan free ok! Siap complete dgn desert lagi. Ko ado??

omelette + sausage + hash brown + tomato + fresh fruits + yogurt + teh o + orange juice + bread

Haa... Amacam?? Hebat kn??

i'm listening to Rossa


Subhanallah..sgt cantik!

bandar Jakarta dari atas langit..ngeh..ngeh..ngeh..
sampai sudaa... Jakarta International Airport (Soekarno-Hatta), Indonesia


me wit Hazah
yeayy! bas kami suda sampai!

Then kami naik bas n terus gerak ke Bandung.  Perjalanan Jakarta - Bandung makan masa 3 jam jugak la. Memang jauh. Ape lagi, tido la! ZzzZZZzzzZZZzzzzz...


pak polisi yang menjaga trafic

Sampai Bandung terus lunch kat Restoran Sederhana Masakan Padang. Makanan masakan padang ni tak jauh beza dari taste kita orang Malaysia ni. Sedap. Paling best die punye sambal ijo!


restoran kami

masakan padang

abis dahhh

cowok2 ganteng

After makan n solat, kitorg terus gerak ke Paris Van Java. Kat sana ala2 The Curve kat sini. Branded punye tempat la. Ade Esprit, Mango, Adidas, Quicksilver, n byk lagi la. Kete2 yang g sana pun mewah2 belaka. Kat sana pun ade Sogo tau. Jgn taktauuu... Disebabkan dah biasa dgn tempat yang ala2 kat Malaysia tu, so kat sana saya n Hazah juz bergambar je la.









besar tak cincin saya??


Lepas tu kami bergerak ke Cihampelas. Cihampelas ni ala2 Jalan TAR kat sini. Kat sini mmg seronok kalau nak belanja! Bak kata ibuk2 di sana, "bole ibuk.. Belanja ibuk.." Bole memang bole. Pastu duit abis sape nak tanggung?? Kehkehkeh :p

Kat sini ade jual tali pinggang dgn byk nye dan sgt murah! Kualiti pon not bad. Tshirt2 mcm I Love Bandung bagai pun jual kat sini. Key Chain, pen ukir nama sendiri. Tak sempat beli! Terlepas. Sedih! ;(

Cihampelas
Lepas tu kitorang ke Toko Tiga. Kat sini terkenal dengan jeans yang murah. Saya tak amik gambar sbb dh malam. So gelap + penat! Dah malas. Bole tahan bangunan Toko Tiga. Besar. Dan jeans die mmg sgt byk. Tapi saya tak beli la. Sbb takde dalam list.

After that, perjalanan di teruskan ke Heritage. Last place before dinner. Yeayy! Lapar banget perut! Ok, kat Heritage pun branded punye tempat la.


Saya jalan2 dan cuma berkenan kat Cardigan yang sgt comel berbentuk bunga rose. 

alamak.. cane nk rotate ni?ala, rotate kepala korg je la k?

Keluar je dari Heritage, ade budak kecik jual surat khabar. Aduiii luluh jantung ni! Kesian sgt tgk. Masa turun2 bas, ade budak pompuan dlm umo 3, 4 tahun jual surat khabar. Mula2 pelik gak tgk budak tu dtg kat saya n cakap ape tah masa tu kurang jelas. Nampak surat khabar kat tgn die. Baru tau die jual paper. Aalahaiii siannye die. Kecik2 lagi dah keje. Sian die ;(


Lepas g Heritage, ktorg terus dinner kat restoran Bebek Van Java. Wah, kelasss ko maria! Bebek tu tau tak ape?? Itik ok! Ko makan ke itik?? Memang tak la.. Request la ayam. Akibatnya, kena tunggu nak dekat sejam jugak la baru dapat makan Nasi + Ayam. Huhuhu

Add caption

muka2 keletihan


muka2 lapar

ini la Nasi Bebek ya ibuk2 bapak2




Habis makan, ape lagi, terus shoot g hotel! Yahoooo!!! Kat Bandung ktorg stay kat Imperium International Hotel. Ade free spa, sauna, wifi. Tapi tak sempat nak spa, sauna bagai. Sampai hotel pukul 11 malam.

Ok, kte sambung utk Day 2 di kemudian hari ye. InsyaAllah. Bye2!!




4 comments:

  1. Best nyerrr..Jeles lagi la sayer...mala p under kelab eh?

    ReplyDelete
  2. yeszaaaa..kte pegi under kelab..1st time ni gain experience dlu..then baru leh g sendri2..hehehe

    ReplyDelete
  3. assalam.. puteri ayu, boleh tak emailkan saya tour guide awak tu. blognya ke, or emailnya ke..

    dyana684@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. salam den...email die kembang seri (kembangserii@yahoo.com)..org panggil die kak dila...sgt recommended!!kami kat opis pon selalu amik die if nk travel ke bandung, jakarta, china, guangzhou, korea... ;)

    ReplyDelete