Monday, February 18, 2013

Daftar Kursus Pra Perkahwinan Secara Online



Assalamualaikum

Saya nak share dengan semua tentang Pendaftaran Kursus Pra Perkahwinan. Sape2 yang berminat nak kahwin dan pergi kursus Pra Perkahwinan, bole la ke laman web Kursus Pra Perkahwinan Anjuran JAISFYI ni kita boleh download borang secara online. Lepas download n isi bagai kite bole hantar ke JAIS. By hand. Pos tak sure. Bole kot. Tapi untuk yang pemalas macam saya ni fax je ke JAIS. Then call utk cnfrm kn samada borang tu dh sampai ke tangan dorg ke belum.

Okay, kat bawah ni saya sertakan borang jadual kursus JAIS yang updated sehingga hari ini 19 Februari 2013.



 TARIKH-TARIKH KURSUS PRA PERKAHWINAN ANJURAN JAIS (BUUK) TAHUN 2013


BULAN

TARIKH (Sabtu & Ahad)
JANUARI05/01/2013 - 06/01/2013 (Penuh)
12/01/2013 - 13/01/2013 (Penuh)

19/01/2013 - 20/01/2013 (Penuh)
FEBRUARI02/02/2013 - 03/02/2013 (Penuh)
16/02/2013 - 17/02/2013 (Penuh)

23/02/2013 - 24/02/2013 (Penuh)
MAC02/03/2013 - 03/03/2013 (Penuh)
09/03/2013 - 10/03/2013 (Batal)

16/03/2013 - 17/03/2013 (Penuh)
23/03/2013 - 24/03/2013 (Penuh)
30/03/2013 - 31/03/2013

APRIL
06/04/2013 - 07/04/2013
13/04/2013 - 14/04/2013

20/04/2013 - 21/04/2013
27/04/2013 - 28/04/2013

MEI
04/05/2013 - 05/05/2013
11/05/2013 - 12/05/2013

18/05/2013 - 19/05/2013

JUN
01/06/2013 - 02/06/2013
08/06/2013 - 09/06/2013

15/06/2013 - 16/06/2013
23/06/2013 - 23/06/2013
29/06/2013 - 30/07/2013
JULAI06/07/2013 - 07/07/2013
OGOS24/08/2013 - 25/08/2013
31/08/2013 - 01/09/2013

SEPTEMBER
07/09/2013 - 08/09/2013
14/09/2013 - 15/09/2013
21/09/2013 - 22/09/2013
28/09/2013 - 29/09/2013


OKTOBER
05/10/2013 - 06/10/2013
12/10/2013 - 13/10/2013

19/10/2013 - 20/10/201326/10/2013 - 27/10/2013

NOVEMBER
09/11/2013 - 10/11/2013
16/11/2013 - 17/11/2013
23/11/2013 - 24/11/2013
30/11/2013 - 01/12/2013

DISEMBER
07/12/2013 - 08/12/2013
14/12/2013 - 15/12/2013

21/12/2013 - 22/12/2013
28/12/2013 - 29/12/2013


Die memang cepat penuh tau. So better pegi awal n register awal. Untuk mengelakkan kesulitan di masa akan datang. Cewahhh! 

Mengikut pengalaman saya yang dah pergi kursus kawin 2 kali ni, kursus anjuran JAIS dan anjuran Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) agak berbeza. Firstly tempat kursus la. JAIS nye die buat kat bahagia bawah je. PAID kat tingkat atas. Tingkat berapa not sure. Then PAID ni strict sikit dari segi masa. If datang lambat die akan tutup pintu. Huhuhu. Seram gak la. JAIS okay sikit. Pintu still bukak n takde urusetia yang bising pasal kehadiran la walaupun ramai lambat. PAID memang urusetia die membebel la pasal datang lewat ni. Macam budak sekolah!

Lagi satu yang ketara bezanya adalah dari segi batas. If anjuran PAID, dorang tak asingkan tempat makan laki dan perempuan. JAIS memang asingkan tempat makan. Lelaki buat hal lelaki, perempuan buat hal perempuan. So sape2 yang datang berpasangan kursus kahwin anjuran JAIS memang just bole jeling2 je la partner korang dari jauh. Urusetia siap dah sound awal2 kat sini buat2 tak kenal je la pasangan masing2. That's why masa saya senyum kt En Tunang die wat taktau je. Hampeh! ;p

Okay setakat ni itu je perbezaan ketara yang saya nampak. Penceramah kebanyakan nye sama. Dan sangat ketara ustaz2 dan ustazah2 di situ bagi ceramah. Memang best!

Untuk makluman jugak (okay nampak sangat bahasa surat!) sekarang ni nak daftar nikah sume kena buat secara online. Kat JAIS ncr. NCR is Nikah, Cerai, Rujuk. Quite convenience jugak la. Good job JAIS!




Info tambahan:




TEMPAT KURSUS

** Di Dewan Kuliah Pusat Pembangunan Kekeluargaan Islam, Aras G, Bangunan Sultan Idris Shah,No. 2 Persiaran Masjid, Seksyen 5 Bukit SUK, 40676 Shah Alam, Selangor

TEMPOH MASA KURSUS

** 2 hari (tiada bermalam)

BAYARAN KURSUS

** RM 80.00 - termasuk fail, makan dan minum
** Bayaran boleh dibuat semasa pendaftaran kursus

PROSEDUR MENYERTAI KURSUS PERKAHWINAN & KEKELUARGAAN

** Isi borang permohonan kursus di mana-mana Pejabat Agama Islam Daerah yang berkenaan atau download borang di sini (Isi borang kursus) untuk mengikuti kursus anjuran JAIS di Shah Alam.
** Kursus ini hendaklah diambil oleh bakal suami isteri yang akan mendirikan rumahtangga sebelum mereka membuat permohonan untuk bernikah.
** Hantar borang sekurang-kurangnya seminggu lebih awal dari tarikh kursus yang dipilih
** Hadir Pendaftaran kursus di Bangunan Sultan Idris Shah pada hari tarikh yang dipilih -->Sabtu (7.45 - 8.30 pagi)
** Aturcara Kursus Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam(MBKPPI)

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

** Salinan IC semasa pendaftaran( jika diminta )

Image DOWNLOAD BORANG KURSUS (untuk permohonan di Bahagian Undang-Undang Keluarga JAIS sahaja)

SOALAN YANG SERING DITANYA

Berapakah tempoh sah laku sijil Kursus Pra Perkahwinan yang diikuti di mana-mana tempat yang diiktiraf oleh Jabatan Agama Islam Negeri?
Sijil Kursus Pra Perkahwinan tersebut sah laku pada bila-bila masa.


18 comments:

  1. dgr2 org ckp kursus kawen JAIS ni ad exam..betol ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde pon..so far dh 2 kali sy g kursus kawin takde lak xm..huhu

      Delete
  2. Hye,nk tnye.
    u pg ne PAID mane ye?
    PAID Klang ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye non..sy PAID petaling..kat bangunan JAIS kat shah alam ni..hehe..klang sy tak sure la ok ke tak..huhu

      Delete
  3. Jadi, prosedur kursus kawin nie. boleh daftar on9,-downlod borang-submit dekt jabatn agama. begitu ye? bayaran,buat masa bila ye? *thanx 4 sharing. . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. borang bole download kat website..then isi n then fax or submit by hand ke pej agama..mcm sy dulu sy isi borang then fax je kat dorg..pastu sy cal utk cnfrm kan dorg dh dpt borang kte so dorg akan booked date tu utk kite..payment bole buat time daftar masa kursus kawin tu nnt..bwk la borang yg kte fax tu as a proof..

      sharing is caring kan..hehe :)

      Delete
  4. Sijil khusus tu dpt selalu ke??

    ReplyDelete
  5. Sijil dia dpt selalu ke hr tu??

    ReplyDelete
  6. Wak...nak tnya...kursus ni ceramah jer ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah fully ceramah..tp kebanyakan ustaz n ustazah best n kelakar..tapi ngantuk tu tetap ada kdg2..hohoho (-_-)

      Delete
  7. salam..nak tnye?kalau hantar by hand nak kene hantar dekat mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..sory lambat reply..if by hand kena hantar ke pej agama tu sndri..jais etc

      Delete
  8. sy nk tny. hari sbtu kn,, kursus smpai kul bp ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. if sabtu sampai ptg dlm 430 ptg camtu..if ahad normally sampai tengahari..2 kali sy g kursus kawin, first tu sampai tghari je..2nd time smp ptg gak mcm sabtu..

      Delete