Monday, February 18, 2013

Ikan Goreng Berlada


Assalamualaikum

Saya tak sure samada saya penah wat entry Ikan Goreng Berlada atau tak. Kerana sesungguhnya lauk Ikan Goreng Berlada tak pernah mengecewakan ku! Setiap kali takde selera, lauk ni la yang membuka selera ku. Lauk simple ni memang selalu saya masak la. Oh lagi satu, saya suka lauk Ikan Goreng Berlada hasil buatan tangan sendiri! Hehehe




Haaa resipi n picture ni saya copy sejibik sejiban dari blog A Simple Life: Resipi Ikan Goreng Berlada


Dan resipi nya adalah:


Ikan selar besar goreng (lumur serbuk kunyit pun ok jugak)

Cili merah
Cili hijau
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit belacan

- tumbuk atau blend kasar
Masuk minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk di atas hingga agak garing 
(kalau nampak tumisan macam susah nak garing, masukkan lagi minyak)
Biarkan atas api (sederhana) sampai minyak dan bahan terasing gitu.. :o)

Letakkan di atas ikan goreng di atas pinggan ATAU terjunkan ikan2 ke dalam kuali dan mandikan dia.

Hidangkan.

Sodap. Memang sodap walaupun simple.



Okay kali ni mau try ini resipi pulak since gambar die sangat menyelerakan. 

p/s: niat di hati nak masak utk En Tunang utk amik hati die sebab semalam n arini dah emo tak tentu pasal dgn die.. ;p


2 comments:

  1. tengok gambar pon macam dah sedap nie :)

    ReplyDelete
  2. memang menyerelarakn. automatik jadi lapar! :p

    ReplyDelete