Thursday, February 28, 2013

Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan


Assalamualaikum

Alhamdulillah dah settle lagi satu perkara. Ujian saringan HIV.






Seriusnye muka die isi borang HIV. 




Ye, die memang kidal orang nye. Main bowling pon tangah kiri. Unik! (^_^)




Eh eh ketawa lak die. Comel je. Ngeee~





Alhamdulillah. Kami berdua sihat walafiat. Syukur. Okay, borang2 ni dah bole hantar ke pejabat agama. Weeehuuuu!!




Okay cerita sikit ye. Ujian saringan HIV ni hanya boleh dibuat di Klinik Kerajaan je tau. Private pon bole tapi tak diiktiraf atau tak bole diterima pakai oleh Pejabat Agama la. Not sure why. Maybe takut berlaku penipuan kot. Maybe.

Okay, kami buat ujian saringan ni di Klinik Kesihatan Seksyen 19, Shah Alam. Saya yang suggest sebab klinik kesihatan tu kira baru lagi. Dalam setahun dua baru bukak. Taknak la gi klinik kesihatan seksyen 7 tu. Ramai sangat. Crowded. Pening. Dan cnfrm2 la lama nak menunggu. Klinik Kesihatan Seksyen 19 ni ramai gak la. Ingat tak penuh sebab baru kan. Tapi servis kat situ memang best! Tiptop. Cepat sangat dah settle semua tu. Ade la dalam setengah jam je. Haa cepat kan?

1.30 pm : Saya dan En Tunang sampai dan daftar kat kaunter. Abg kat kaunter  tu layan baik je. Bagi borang n explain ape yang perlu kami buat. After isi borang abg tu suruh datang balik kul 2 untuk amik darah. Biasa la, time tu waktu lunch kan. So kami pon pegi lunch kat Restoran Biryani Selatan @ Seksyen 19 (belakang De'Palma) 





Lauk saya. Set Beriani Ayam Merah.




Set En Tunang. Set Beriani Kambing.



2.10 pm : Habis makan. Gerak balik ke Klinik Kesihatan.

2.15 pm : Jumpa balik abg kat kaunter tadi. Bagi borang HIV tu. Die suruh taruk borang tu kat bilik 19. Tunggu no kena panggil.

Pum pang pum pang kul 2.45 pm dah settle semua nye. Dapat result dan die kasi borang kat kitorang. Alhamdulillah. Cepat sangat. Tapi satu benda yang saya baru tau. Lelaki amik darah kat hujung jari je. Perempuan kena amik darang kat tangan. Macam orang derma darah tu. Sebabnye darah perempuan die nak banyak. Untuk rekod diorang untuk kehamilan nanti kot. Sebab perempuan memang ade extra borang tadi. Klinik kesihatan yang lain saya tak sure.

Kat Klinik Kesihatan Seksyen 19 ni tak perlu buat appointment. Walk in je. Borang semua tu pon amik kat situ je. Mudah. So sape2 nak buat ujian saringan digalakkan untuk buat di sini. Ngee~

Nak jugak taruk gambar yang dah di'combined'! Hehehe.



Sekian.


6 comments:

  1. Kalau nak tau result HIV cepat, boleh beli HIV Test Kit dari www.hivtest.com.my. Result dalam 5 min sahaja.

    ReplyDelete
  2. apa la kelvin. haha..org nk nikah la weh. adoiyai

    ReplyDelete
  3. hehehe..salah paham kot kelvin ni.. :)

    ReplyDelete
  4. arghhh kenapa saya barutahu situ ade kk!!!!!! penat dok cari kk wangsa maju x jumpa jalan....

    ReplyDelete
  5. esok nak g situ nak amik darah tapi kene amik pukul 2.30 ke. kalau pagi bole x >?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanye pagi pon bole. tapi sebab ktorg smp lambat tu yg kena tgu sampai 230 kot..hikhik

      Delete